een zaak van de hele keten
AUDIT
Op de Bossche brouwerij vonden in oktober weer de jaarlijkse audit van Lloyds
voor ISO-9001 (kwaliteitsmanagement), ISO-14001 (milieumanagement),
GMP+ (diervoederveiligheid) en FSSC 22000 (voedselveiligheid) plaats.
De laatste is de opvolger van de Dutch HACCP.
Voedselveiligheid:
een paar punten aanpassen. Ook
moesten we duidelijker in
risico-analyses aangeven waarom
we bepaalde regels juist wel of juist
niet doen, zoals het niet dragen van
haarnetjes in productie. Dit doen
we dus samen met de drie
brouwerijen, met Supply Chain
Support en met CS&L."
Henriëtte Govers en Annet Bastiaanse (Jacqueline Bertens ontbreekt op de foto).
'S-HERTOGENBOSCH. FSSC staat
voor Food Safety System Certifica
tion 22000. Deze nieuwe norm is be
langrijk omdat vanaf 31 december
2012 de Dutch HACCP certificering
niet meer erkend wordt door de
leden van de GFSI (Global Food
Safety Initiative). In GFSI werken
's werelds belangrijkste retailonder-
nemingen en producenten samen
om de voedselveiligheid te vergro
ten. Henriëtte Govers, Kwaliteits
functionaris KWD: "FSSC 22000
wordt wel door de GFSI erkend. De
FSSC 22000 norm richt zich op de
hele keten in de voedingsmidde
lenindustrie. Ook toeleveranciers
en afnemers worden bij deze norm
betrokken. De implementatie van
de nieuwe norm pakken we HNS
breed aan. Vanuit Den Bosch ben ik
hier samen met Jacqueline Bertens
en Annet Bastiaanse nauw bij
betrokken."
100% veilig
Annet Bastiaanse, Technoloog BTD:
"We werkten al een aantal jaren met
de Dutch HACCP norm. Maar
doordat consumenten en retailers
steeds hogere eisen stellen aan de
voedselveiligheid, voldeed die norm
niet meer. Ze willen gewoon geen
enkel risico lopen. Daarom kijken ze
niet alleen naar de productie, maar
naar de hele keten. Bij een brouwerij
gaat het dan niet alleen om het
brouwen, maar ook om de in- en
Verbeterpu riten
Annet: "HNS voldoet straks dus in
de volle breedte aan de nieuwe
norm. Uiteraard hebben we nog wel
een aantal verbeterpunten
gekregen die we in het komende
half jaar gaan aanpakken. De
implementatie daarvan hebben we
inmiddels in gang gezet."
uitgaande logistiek en de verpak
kingen. Alle schakels in de
voedselketen moeten 100% veilig
zijn."
Nieuwe norm
Henriëtte: "Het nadeel van het niet
overgaan op de nieuwe norm is dat
een aantal retailers afzonderlijk een
audit komt houden in onze
brouwerij. Dat is natuurlijk heel
omslachtig en tijdrovend. Begin dit
jaar heeft HNS besloten de stap van
Dutch HACCP naar FSSC 22000 te
maken. We hadden overigens al een
heel goed voedselveiligheidssy-
steem, maar om te voldoen aan de
nieuwe norm moeten we ons
basisvoorwaardenprogramma op
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY