een zaak van de hele keten AUDIT Op de Bossche brouwerij vonden in oktober weer de jaarlijkse audit van Lloyds voor ISO-9001 (kwaliteitsmanagement), ISO-14001 (milieumanagement), GMP+ (diervoederveiligheid) en FSSC 22000 (voedselveiligheid) plaats. De laatste is de opvolger van de Dutch HACCP. Voedselveiligheid: een paar punten aanpassen. Ook moesten we duidelijker in risico-analyses aangeven waarom we bepaalde regels juist wel of juist niet doen, zoals het niet dragen van haarnetjes in productie. Dit doen we dus samen met de drie brouwerijen, met Supply Chain Support en met CS&L." Henriëtte Govers en Annet Bastiaanse (Jacqueline Bertens ontbreekt op de foto). 'S-HERTOGENBOSCH. FSSC staat voor Food Safety System Certifica tion 22000. Deze nieuwe norm is be langrijk omdat vanaf 31 december 2012 de Dutch HACCP certificering niet meer erkend wordt door de leden van de GFSI (Global Food Safety Initiative). In GFSI werken 's werelds belangrijkste retailonder- nemingen en producenten samen om de voedselveiligheid te vergro ten. Henriëtte Govers, Kwaliteits functionaris KWD: "FSSC 22000 wordt wel door de GFSI erkend. De FSSC 22000 norm richt zich op de hele keten in de voedingsmidde lenindustrie. Ook toeleveranciers en afnemers worden bij deze norm betrokken. De implementatie van de nieuwe norm pakken we HNS breed aan. Vanuit Den Bosch ben ik hier samen met Jacqueline Bertens en Annet Bastiaanse nauw bij betrokken." 100% veilig Annet Bastiaanse, Technoloog BTD: "We werkten al een aantal jaren met de Dutch HACCP norm. Maar doordat consumenten en retailers steeds hogere eisen stellen aan de voedselveiligheid, voldeed die norm niet meer. Ze willen gewoon geen enkel risico lopen. Daarom kijken ze niet alleen naar de productie, maar naar de hele keten. Bij een brouwerij gaat het dan niet alleen om het brouwen, maar ook om de in- en Verbeterpu riten Annet: "HNS voldoet straks dus in de volle breedte aan de nieuwe norm. Uiteraard hebben we nog wel een aantal verbeterpunten gekregen die we in het komende half jaar gaan aanpakken. De implementatie daarvan hebben we inmiddels in gang gezet." uitgaande logistiek en de verpak kingen. Alle schakels in de voedselketen moeten 100% veilig zijn." Nieuwe norm Henriëtte: "Het nadeel van het niet overgaan op de nieuwe norm is dat een aantal retailers afzonderlijk een audit komt houden in onze brouwerij. Dat is natuurlijk heel omslachtig en tijdrovend. Begin dit jaar heeft HNS besloten de stap van Dutch HACCP naar FSSC 22000 te maken. We hadden overigens al een heel goed voedselveiligheidssy- steem, maar om te voldoen aan de nieuwe norm moeten we ons basisvoorwaardenprogramma op HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2012 | | pagina 9