Kennisinstituut Bier I fsw DCS-concept geïmplementeerd bij TSCP Ef, VERANTWOORD Wijn is goed voor het hart, bier is vooral goed voor de buik. Hoog tijd om deze hardnekkige fabel voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen. Opboksen tegen het geraffineerde en gezonde imago van wijn voelt als 'vechten tegen de bierkaai'. Bier was er bijna zeker eerder dan wijn, omdat men eerder graan teelde dan druiven. Wijn is weer makke lijker te maken. Trap je op druiven dan krijg je wijn, trap je op graan dan krijg je vooral zere voeten! Of zoals de Amerikaanse bierprofessor Char les Bamforth wel eens gekscherend tegen zijn studenten zegt: "Jezus veranderde water in wijn, omdat het wonder om water in bier te veran deren technisch te veeleisend is." Maar sinds wijn bestaat, is het een symbool voor gezondheid en levens kracht, terwijl bier het imago heeft van volksdrank en dikmaker. Mediterraan dieet Het imago van wijn als gezondheids drank werd versterkt door weten schappelijk onderzoek in de jaren negentig. Zuid-Europeanen hebben veel minder last van hart- en vaat ziekten in vergelijking tot mensen uit Noord-Europese landen. Rode wijn werd hiervoor verantwoordelijk gesteld. Helaas is er bij deze onder zoeken met een aantal zaken geen rekening gehouden. Bijvoorbeeld de verschillen in leefstijl tussen bier- en wijndrinkers, dat bierdrinkers meer roken en dat zij over het algemeen ongezonder eten. Hun leefpatroon is dus anders. Wijndrinkers blijken bovendien welgestelder te zijn dan bierdrinkers. Antioxidanten Daarnaast zijn er nog de polyfenolen in wijn, die bijna niet in bier zitten. Over de positieve effecten van deze antioxidanten zijn honderden publi caties beschikbaar. De onderzoeken zijn vooral dier- en weefselonderzoek waarbij de stoffen in zeer hoge con centratie werden toegediend. Er is geen experimenteel onderzoek beschikbaar bij de mens waaruit het positieve effect blijkt. Bovendien zou je als mens dagelijks tien flessen rode wijn moeten drinken om de hoeveelheid binnen te krijgen die bij dieren gunstige effecten laat zien. De waarheid Kortom, inmiddels is de wetenschap het erover eens dat matige, regel matige consumptie van bier - net als wijn en gedistilleerd - goed kan zijn voor hart en bloedvaten. En dat dit effect vooral komt door de alcohol in de dranken. Meer over bier en de bulk in een van de volgende publicaties! c^N_w Om het 'TPM in Logistics'-programma succesvol binnen CS&L te implementeren, is het vertalen en uitrollen van concepten op aansturende afdelingen belangrijk. De afgelopen maanden draaide er een pilot op de afdeling Tactische Supply Chain Planning (TSCP) van het Daily Control System (DCS). De eindaudit van het procesteam bleek een succes. Eric Kögeler, TPM Facilitator: "We willen het concept van DCS aansluiten op het proces van Verpakken. Bij TSCP is er geen sprake van een draaiende lijn zoals bij Verpakken, maar van mensen die achter de computer werken. Het is heel interessant om ook op deze afdeling de focus te krijgen op kritische punten in de processen en dagelijks bezig te zijn met verstoringen bepalen, registreren, analyse ren en corrigeren volgens de basiscondities. Werknemers van de afdeling bepalen zelf welke verstoringen gemeten en continu verbeterd zullen worden. Dat kan op basis van KPi's zijn die onder niveau presteren, of door frustraties in de drumbeat van het proces." Brandjesbluscultuur Werknemers van de afdeling TSCP zagen na verloop van tijd de verstoringen - gedefinieerd als triggers - duidelijk verminderen. Ralph Schutzmann, Senior Planner van TSCP: "Door wekelijks triggers bij te houden en daardoor terug te kijken naar de planning, gaan we van een 'brandjesbluscultuur' naar proactief verbeteren." Ook planner Ton van Wanrooij is enthousiast: "Deze manier van werken vind ik ef fectiever dan een team waarin één probleem aangepakt wordt, omdat nu in korte tijd verbeteringen door gevoerd worden en dit wekelijks zichtbaar is in ons proces." Uitrol Eric: "Na deze eerste succesvolle implementatie van DCS wordt er ook binnen de andere afdelingen van CS&L, zoals Market Demand Management, Customer Service Export en Shop Floor Control Zoe- terwoude en Den Bosch, een DCS opgezet. Fons Jacobs, TPM Coördi nator in Zoeterwoude, is tevreden: "Ik merk dat iedereen enthousiast is over het DCS en zie dat er goede resultaten worden bereikt." |~8~1 HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2012 | | pagina 8