Kennisinstituut Bier
I fsw
DCS-concept geïmplementeerd bij TSCP
Ef,
VERANTWOORD
Wijn is goed voor
het hart, bier is
vooral goed voor de
buik. Hoog tijd om
deze hardnekkige
fabel voor eens
en voor altijd de
wereld uit te helpen.
Opboksen tegen
het geraffineerde
en gezonde imago
van wijn voelt als
'vechten tegen de
bierkaai'.
Bier was er bijna zeker eerder dan
wijn, omdat men eerder graan teelde
dan druiven. Wijn is weer makke
lijker te maken. Trap je op druiven
dan krijg je wijn, trap je op graan dan
krijg je vooral zere voeten! Of zoals
de Amerikaanse bierprofessor Char
les Bamforth wel eens gekscherend
tegen zijn studenten zegt: "Jezus
veranderde water in wijn, omdat
het wonder om water in bier te veran
deren technisch te veeleisend is."
Maar sinds wijn bestaat, is het een
symbool voor gezondheid en levens
kracht, terwijl bier het imago heeft
van volksdrank en dikmaker.
Mediterraan dieet
Het imago van wijn als gezondheids
drank werd versterkt door weten
schappelijk onderzoek in de jaren
negentig. Zuid-Europeanen hebben
veel minder last van hart- en vaat
ziekten in vergelijking tot mensen
uit Noord-Europese landen. Rode
wijn werd hiervoor verantwoordelijk
gesteld. Helaas is er bij deze onder
zoeken met een aantal zaken geen
rekening gehouden. Bijvoorbeeld de
verschillen in leefstijl tussen bier- en
wijndrinkers, dat bierdrinkers meer
roken en dat zij over het algemeen
ongezonder eten. Hun leefpatroon
is dus anders. Wijndrinkers blijken
bovendien welgestelder te zijn dan
bierdrinkers.
Antioxidanten
Daarnaast zijn er nog de polyfenolen
in wijn, die bijna niet in bier zitten.
Over de positieve effecten van deze
antioxidanten zijn honderden publi
caties beschikbaar. De onderzoeken
zijn vooral dier- en weefselonderzoek
waarbij de stoffen in zeer hoge con
centratie werden toegediend.
Er is geen experimenteel onderzoek
beschikbaar bij de mens waaruit het
positieve effect blijkt. Bovendien
zou je als mens dagelijks tien flessen
rode wijn moeten drinken om de
hoeveelheid binnen te krijgen die bij
dieren gunstige effecten laat zien.
De waarheid
Kortom, inmiddels is de wetenschap
het erover eens dat matige, regel
matige consumptie van bier - net als
wijn en gedistilleerd - goed kan zijn
voor hart en bloedvaten. En dat dit
effect vooral komt door de alcohol in
de dranken.
Meer over bier en de bulk in een van
de volgende publicaties!
c^N_w
Om het 'TPM in Logistics'-programma succesvol binnen CS&L te implementeren, is het vertalen en uitrollen
van concepten op aansturende afdelingen belangrijk. De afgelopen maanden draaide er een pilot op de
afdeling Tactische Supply Chain Planning (TSCP) van het Daily Control System (DCS). De eindaudit van het
procesteam bleek een succes.
Eric Kögeler, TPM Facilitator:
"We willen het concept van
DCS aansluiten op het proces van
Verpakken. Bij TSCP is er geen
sprake van een draaiende lijn
zoals bij Verpakken, maar van
mensen die achter de computer
werken.
Het is heel interessant om ook
op deze afdeling de focus te
krijgen op kritische punten
in de processen en dagelijks
bezig te zijn met verstoringen
bepalen, registreren, analyse
ren en corrigeren volgens de
basiscondities. Werknemers van
de afdeling bepalen zelf welke
verstoringen gemeten en continu
verbeterd zullen worden. Dat
kan op basis van KPi's zijn die
onder niveau presteren, of door
frustraties in de drumbeat van
het proces."
Brandjesbluscultuur
Werknemers van de afdeling
TSCP zagen na verloop van tijd
de verstoringen - gedefinieerd als
triggers - duidelijk verminderen.
Ralph Schutzmann, Senior Planner
van TSCP: "Door wekelijks triggers
bij te houden en daardoor terug te
kijken naar de planning, gaan we
van een 'brandjesbluscultuur' naar
proactief verbeteren." Ook planner
Ton van Wanrooij is enthousiast:
"Deze manier van werken vind ik ef
fectiever dan een team waarin één
probleem aangepakt wordt, omdat
nu in korte tijd verbeteringen door
gevoerd worden en dit wekelijks
zichtbaar is in ons proces."
Uitrol
Eric: "Na deze eerste succesvolle
implementatie van DCS wordt er
ook binnen de andere afdelingen
van CS&L, zoals Market Demand
Management, Customer Service
Export en Shop Floor Control Zoe-
terwoude en Den Bosch, een DCS
opgezet. Fons Jacobs, TPM Coördi
nator in Zoeterwoude, is tevreden:
"Ik merk dat iedereen enthousiast
is over het DCS en zie dat er goede
resultaten worden bereikt."
|~8~1 HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY