±_i
ai
Ht*
9 fg A/%
„JB s f f a
if i tMJ 1
VERANTWOORD
In een aantal
landen rondom de
Middellandse Zee
is een glas wijn
bij de maaltijd de
normaalste zaak van
de wereld. Sinds kort
kan naast wijn ook
een glas bier onder
deel zijn van het
mediterrane
dieet.
Kennisinstituut
Bier
Het mediterrane dieet, met veel plantaardige
producten, olijfolie en een glaasje wijn bij de
maaltijd, is sinds november 2010 opgenomen op
de Werelderfgoedlijst voor immateriële zaken
van Unesco. Naar aanleiding van deze erkenning
heeft een groep wetenschappers een vernieuwde
mediterrane voedselpiramide opgesteld. Een
nieuw aspect in deze piramide is dat wijn net zo
goed een andere gefermenteerde drank mag zijn,
bijvoorbeeld bier. Aan de basis van de piramide
staan plantaardige producten. Ze vormen de
grootste bron van energie. Hoger in de piramide
staan bijvoorbeeld vlees en producten met veel
suiker en vet. Deze kunnen beter met mate
gegeten kunnen worden of alleen tijdens speciale
gelegenheden.
Leefstijl en cultuur
Ook zijn voor het eerst leefstijl en cultuur mee
genomen in de piramide. Tijd nemen voor het
bereiden van de maaltijd en gezellig aan tafel eten
met familie en vrienden zijn nodig om zoveel
mogelijk profijt te hebben van het mediter
rane dieet. Daarnaast is voldoende beweging
belangrijk; tenminste 30 minuten per dag en liefst
samen met anderen. Ook voldoende nachtrust
krijgt aandacht. Het wordt zelfs aanbevolen om
na de maaltijd even te rusten.
Richtlijnen alcohol
Voor wat betreft alcoholconsumptie geldt de
algemene richtlijn - met respect voor religieuze
en maatschappelijke opvattingen - één glas per
dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor
mannen tijdens maaltijden. Dit in tegenstelling
tot de Nederlandse Richtlijnen Goede Voeding,
waarin de Gezondheidsraad deze hoeveelheden
als maximale bovengrens noemt voor mensen
die gewend zijn alcoholhoudende dranken te
drinken.
Mediterranean Diet Pyramid: a lifestyle for today
Guidelines for Adult population
Potatoes 3s
White meat 2s
Fish/Seafood 2s
Dairy 2s
(preferably low fat)
Olives Nuts Seeds 1 -2s
Fruits 1-2 Vegetables 2s
Variety of colours/textures
>.S (Cooked Raw)
Regular physical activity
Adequate rest
Conviviality
mm
Serving size based on frugality
and local habits
Wine in moderation
and respecting social beliefs
Sweets 2s
Red meat 2s
Processed meat Is
Eggs 2-4s
Legumes 2s
Herbs Spices Garlic Onions
(less added salt)
Variety of flavours
Olive Oil
Bread Pasta Rice Couscous/
Other cereals 1-2s
(preferably whole grain)
Water and herbal
infusions
Si
Biodiversity and seasonality
Traditional, local
and eco-friendly products
Culinary activities
s Serving
[~8~l HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY