±_i ai Ht* 9 fg A/% „JB s f f a if i tMJ 1 VERANTWOORD In een aantal landen rondom de Middellandse Zee is een glas wijn bij de maaltijd de normaalste zaak van de wereld. Sinds kort kan naast wijn ook een glas bier onder deel zijn van het mediterrane dieet. Kennisinstituut Bier Het mediterrane dieet, met veel plantaardige producten, olijfolie en een glaasje wijn bij de maaltijd, is sinds november 2010 opgenomen op de Werelderfgoedlijst voor immateriële zaken van Unesco. Naar aanleiding van deze erkenning heeft een groep wetenschappers een vernieuwde mediterrane voedselpiramide opgesteld. Een nieuw aspect in deze piramide is dat wijn net zo goed een andere gefermenteerde drank mag zijn, bijvoorbeeld bier. Aan de basis van de piramide staan plantaardige producten. Ze vormen de grootste bron van energie. Hoger in de piramide staan bijvoorbeeld vlees en producten met veel suiker en vet. Deze kunnen beter met mate gegeten kunnen worden of alleen tijdens speciale gelegenheden. Leefstijl en cultuur Ook zijn voor het eerst leefstijl en cultuur mee genomen in de piramide. Tijd nemen voor het bereiden van de maaltijd en gezellig aan tafel eten met familie en vrienden zijn nodig om zoveel mogelijk profijt te hebben van het mediter rane dieet. Daarnaast is voldoende beweging belangrijk; tenminste 30 minuten per dag en liefst samen met anderen. Ook voldoende nachtrust krijgt aandacht. Het wordt zelfs aanbevolen om na de maaltijd even te rusten. Richtlijnen alcohol Voor wat betreft alcoholconsumptie geldt de algemene richtlijn - met respect voor religieuze en maatschappelijke opvattingen - één glas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen tijdens maaltijden. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse Richtlijnen Goede Voeding, waarin de Gezondheidsraad deze hoeveelheden als maximale bovengrens noemt voor mensen die gewend zijn alcoholhoudende dranken te drinken. Mediterranean Diet Pyramid: a lifestyle for today Guidelines for Adult population Potatoes 3s White meat 2s Fish/Seafood 2s Dairy 2s (preferably low fat) Olives Nuts Seeds 1 -2s Fruits 1-2 Vegetables 2s Variety of colours/textures >.S (Cooked Raw) Regular physical activity Adequate rest Conviviality mm Serving size based on frugality and local habits Wine in moderation and respecting social beliefs Sweets 2s Red meat 2s Processed meat Is Eggs 2-4s Legumes 2s Herbs Spices Garlic Onions (less added salt) Variety of flavours Olive Oil Bread Pasta Rice Couscous/ Other cereals 1-2s (preferably whole grain) Water and herbal infusions Si Biodiversity and seasonality Traditional, local and eco-friendly products Culinary activities s Serving [~8~l HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2012 | | pagina 8