Compleet nieuw brouwproces
14000 kgs
Heineken
Marc van Velthoven
mobiele unit die we aan onze brouwinstallaties
hebben gekoppeld. Ondertussen draait onze
normale productie gewoon door, waarbij we
evengoed de doelstellingen van HNS Visie 2015
moeten realiseren: een lagere kostprijs en een
hogere productiviteit."
Mare: "Dat we dit project op ons bord krijgen,
danken we aan het succes van Desperados én
aan onze kracht als specialiteitenbrouwerij. Het
succes van Desperados is gigantisch. Zo'n
30 jaar geleden ontwikkeld in Frankrijk, is dit
biertje zonder reclame-inspanningen een grote
hit geworden. Je ziet het veel jongvolwassenen
drinken, uiteraard uit de fles en vaak met een
schijfje citroen."
De opdracht om alle liefhebbers deze zomer hun
flesje Desperados te kunnen laten drinken, ligt
in de handen van vrijwel alle afdelingen op de
Bossche brouwerij. Ook Verpakken is er volop
mee bezig. Paul Tromp, manager Projects: "Dat
kun je wel zeggen! Op Colonne 15 Binnenland
gaan we Desperados afvullen in kratten voor de
Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse markt. Het
betekent dat we veel aanpassingen moeten
doorvoeren aan de programmering en aan de
inspecties. De Desperados fles is screenprinted,
wat wil zeggen dat het etiket er al op zit. Een
tweede aanpassing is dat we op Colonne 16 op
de Schubert een 3-pack gaan maken. Drie flesjes
in een karton, bestemd voor de export. Het
betekent dat we de Schubert met een aantal
wisseldelen moeten gaan ombouwen." Norbert:
"We zijn niet voor niets de specialiteitenbrouwe
rij. Gelukkig helpen de collega's uit Wijlre ons
een beetje uit de brand. Zij nemen de productie
van Wieckse Witte, Amstel Gold en Amstel 1870
van ons over."
's-HERTOGENBOSCH. Desperados is overigens
al langere tijd behoorlijk aanwezig op de afde
ling Verpakken. Al een tijdje worden per week
vrachtwagens gereed product vanuit Frankrijk
aangeleverd, die vervolgens op Colonne 8
Export worden afgevuld in flesjes. Maar vanaf
1 april 2012 gaat de Bossche brouwerij Despera
dos ook zelf brouwen. Operators Norbert Vissers
van de afdeling Filtratie en Marc van Velthoven
van de afdeling Brouwen zijn daar continu mee
bezig. Mare: "Ja, dag en soms ook wel eens
's nachts! Wij niet alleen overigens. Eigenlijk is
heel de Bossche brouwerij er bij betrokken. Denk
aan de afdeling Verpakken, het Projecten
bureau, Planning en PAPI, die de hele program
mering voor haar rekening neemt. We trekken
met alle afdelingen samen op en we hebben ook
samen de knelpunten in kaart gebracht. Die
punten pakken we aan op alle fronten zoals
logistiek, materiaalplanning, instelling machi
nes, opleidingen en de flexibele inzet van mede
werkers. Vooral dat laatste vragen we van onze
mensen tijdens de komende zomer. Dan is de
verkoop van Desperados op zijn hoogtepunt en
zullen we dus heel alert op die marktvraag in
moeten spelen."
Norbert: "Als onze opdrachtgever in maart 'onze'
Desperados goedkeurt, gaan we inderdaad een
hete zomer tegemoet. 400.000 hectoliter
Desperados is niet niks. Voor ons is het boven
dien een compleet nieuw brouwproces. We
hebben te maken met een ander gist, een nieuw
natuurproduct dat we moeten leren kennen en
naar onze hand moeten zetten. Niet alleen de
fles is anders, maar bijvoorbeeld ook de maltose,
de glucosestroop. Eind 2012 krijgen we de
beschikking over twee compleet nieuwe tanks.
Tot die tijd produceren we met behulp van een
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY [7]