HEINEKEN
Eén HNS-aanpak
Iedere afdeling levert zijn
bijdrage
in de Wereld,
"HEINEKEN
Klant is tevreden, maar stelt
ook hoge eisen
kwaliteit en service. Dat kan als we op
alle vestigingen en alle afdelingen daar
aan bijdragen." Paul Bleijs: "De uitrol van
TPM staat centraal. Alle acties in de visie
zijn uiteindelijk daar op gericht, zodat we
op alle werkplekken efficiënter kunnen
produceren. We willen meer First Time
Right doen, zodat er minder verstoringen
zijn. Als die er toch zijn handelen we ze
zelf aan de lijn af. We doen het goed, maar
het kan echt beter. Een OP1 van 80 is goed.
maar je staat ook nog steeds 20% van de
tijd stil. Daar ligt dus nog veel ruimte voor
verbetering!"
HNS Visie 2015 gaat over alle locaties
en alle afdelingen, zo werd ook duide
lijk uit de film van het interview dat
Studio Sport icoon Tom Egbers hield met
Willem de Jonge. HNS zal haar nieuwe
opdracht alleen waarmaken als op alle
werkplekken vanuit hetzelfde idee wordt
gewerkt. Stappen op de ene brouwerij
of afdeling werken alleen als er op een
andere brouwerij of afdeling op wordt
ingespeeld. Peter van Besouw zette dat
effect glashelder neer: "Voor de Brand
Bierbrouwerij betekent HNS Visie 2015 dat
we een andere rol krijgen binnen HNS. We
zullen meer een specialiteitenbrouwerij
worden, dat betekent dat we stappen moe
ten zetten op het gebied van flexibiliteit.
Dat de Bossche brouwerij structureel een
grote order Desperados mag gaan maken,
betekent dat wij een deel van de productie
van Amstel Gold en Amstel 1870 voor
onze rekening gaan nemen. Op korte
termijn moeten wij kunnen dealen met 18
verschillende wortstromen. We gaan naar
7 gisten en 12 verschillende hoppen, het
aantal verpakkingen zal toenemen. Voor
Wijlre geldt minder volume, maar wel een
veel grotere complexiteit." Een van de
medewerkers in Zoeterwoude vroeg zich
af wie nu wereldwijd de benchmark is.
Volgens Godfried Meijer zijn dat de Poolse
brouwerijen. Godfried: "Het gaat wel om
meer dan de salariskosten. Die zijn nog
lager in Polen, maar dat trekt snel bij. Het
gaat ook om hun resultaten op produc
tiviteit en storingen. Dat moeten we
beter kunnen, zeker als je weet dat onze
apparatuur beter is dan die in Polen. Een
heel goed initiatief is al het werken met
Cruise Control, waarbij Brouwen, Energie
en Filtratie in weekenden en nachten ap
paratuur op afstand bedienen en in wezen
ombemand draaien. Een verbeterslag is
wel dat we beter moeten worden in het di
rect en definitief oplossen van problemen
met behulp van TPM."
Na de plenaire sessies gingen afdelingen
met eigen mensen verder in gesprek over
HNS Visie 2015. In die teamsessies was
ruimte voor de inhoudelijke vraag 'wat be
tekent dit voor onze afdeling en hoe gaan
we dat invullen?' Tegelijk was er ook ruim
te voor emotie. Een korte inventarisatie
onder medewerkers maakt duidelijk dat er
op verschillende manieren op het verhaal
achter HNS Visie 2015 wordt gereageerd.
Hier en daar klinkt er opluchting, met
name over het feit dat er geen gedwongen
ontslagen vallen. Ook klinkt door dat
mensen best opzien tegen wéér een grote
veranderslag. ledereen lijkt desondanks
te beseffen dat deze stap noodzakelijk is.
De Bossche teamleider Mark Verschuren
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY [lT|
Kern van het verhaal is de ambitie de
beste Supply Chain in de wereld te zijn.
Paul Bleijs: "Dat zijn we op dit moment
en dat willen we ook graag blijven. Dat
bereiken we door met onze klanten samen
te werken, door excellente processen, door
uitstekende mensen en door verantwoord
om te gaan met onze resources". Godfried
Meijer: "Onze kracht is de hoge waarde
ring die we van klanten krijgen voor onze
service, onze kwaliteit en onze admini
stratie. We zijn zeer ervaren en profes
sioneel als het gaat om de implementatie
van NPI's. Op dit moment hebben we
productie overcapaciteit, er is dus ruimte.
Verder noem ik duurzaamheid én de
Rotterdamse Haven." Peter van Besouw:
"Dreigingen zijn er ook, anders zaten we
hier niet bij elkaar. Bij onze twee grootste
klanten is sprake van volumedaling. We
hebben te maken met hogere vaste kosten
en verwachten daarnaast nog eens hogere
variabele kosten. HNS is niet de enige mo
gelijke leverancier voor Amerika! Mexico
doet het bijvoorbeeld erg goed, met heel
moderne brouwerijen. We moeten dus op
onze hoede zijn."
Godfried Meijer: "Onze klanten zijn
tevreden, maar daar kunnen we niet te
lang op teren. Klanten stellen ook hoge
eisen. Onze productkwaliteit en service
moeten we zo zien te houden. Wat betreft
NPI's zal het meer én sneller moeten. Ook
wordt duurzaamheid steeds belangrij
ker." Peter van Besouw: "De eis die het
zwaarst weegt, is toch dat de kostprijs
omlaag moet. Dat betekent dus dat we een
scherpe focus moeten hebben op kosten,