HEINEKEN
Ook leveranciers gaan mee
Logisch vervolg op TPM
Samenwerking is heel belangrijk
CESSEN,
EN LIJK IN DE KOSTEN'
want op dit moment klopt iedereen zelfs voor een
piepende deur nog bij ons aan. Als afdelingen dit
zelf oplossen, houden onze technici tijd over voor
complexere klussen. Ook voor onze monteurs
zal dit wennen zijn. Zij zijn over het algemeen
echte 'fixers', die graag een concreet probleem
oplossen, zoals een machine weer draaiend
krijgen." Ron Verweij, maintenance engineer op
de Bossche brouwerij, werkt nauw samen met de
afdeling Techniek. Ron: "Inderdaad, onze mensen
moeten niet bezig zijn met brandjes te blussen,
Marieke Boots,
senior technoloog:
"HNS Visie 2015 betekent vooral
dat we goed voorbereid moeten zijn
op de toekomst. Om een competi
tieve en aantrekkelijke speler op de
markt te kunnen blijven, moeten de
kosten per hectoliter omlaag."
maar met onderhoud. We moeten meer op de lange
termijn denken. Bij ons krijgt vrijwel iedereen
eigen verantwoordelijkheid over een specifiek
focusgebied. Zo stimuleren we eigenaarschap."
HNS Visie 2015 betekent niet alleen dat er intern
dingen moeten veranderen. Om kwalitatief goede
producten te kunnen leveren, is HNS afhankelijk
van de spullen die zij aangeleverd krijgt van haar
leveranciers. Met hen moeten dus goede afspraken
worden gemaakt. En daar gaat Mare Doornweerd
over. "Mijn taak als contract manager is om de
prestaties van onze leveranciers op een zo hoog
mogelijk niveau te krijgen. Want als zij slechte
producten afleveren, leidt dat tot storingen op de
productielijnen en dat kost geld. Nu krijgen we
jaarlijks 500 klachten over slecht afgeleverde pro
ducten. In 2015 willen we maximaal 50 klachten
per jaar. Dat is een drastisch verschil. We gaan
straks echt met iedere leverancier om de tafel
zitten om samen met hen een kwaliteitsplan te
maken. Voor contract managers en medewerkers
van SD&S betekent dat dat zij nog scherper en
resultaatgerichter de gesprekken aangaan met de
leveranciers. Alleen zo leveren we onze bijdrage
aan een flinke daling van de kosten en van het
aantal klachten."
Ook als het gaat om het waarborgen van de kwa
liteit van de producten die HNS levert, zijn de no
dige veranderingen door te voeren. Jeroen van der
Sluijs, teamleider Kwaliteitsdienst in Den Bosch:
"HNS Visie 2015 is voor ons eigenlijk een voortzet
ting van een weg die we al ingeslagen zijn met
TPM. We gaan onze kennis nog meer inzetten voor
de controle van processen in plaats van de controle
van producten. Als je zeker weet dat het proces
stabiel is, dan hoef je het product zelf niet meer
te controleren." Marieke Boots, senior technoloog
van de afdeling Technologie in Zoeterwoude: "Bij
onze afdeling houdt het zelfs niet op bij procescon
trole. In plaats van allerlei kwaliteitscontroles uit
te voeren, gaan we bewaken of de juiste condities
wel aanwezig zijn. Ik kan dat heel simpel uitleggen.
Als je hamburgers maakt, kun je steeds van iedere
hamburger een hapje te nemen om te testen of hij
goed smaakt. Ook kun je steeds de temperatuur
van de bakplaat checken. Het is veel slimmer dat
je in de gaten houdt of de gebruikte barbecue wel
goed onderhouden is en doet wat je ervan mag ver
wachten. Dat is bij ons eigenlijk hetzelfde. We gaan
dus veel meer controleren of de condities goed zijn,
of de machine wel in goede staat is, of de mensen
die met die machines werken goed genoeg opgeleid
zijn en of de methoden die we gebruiken de juiste
zijn. Als de condities goed zijn, hebben we minder
verstoringen op de lijn, hoeft er minder hersteld
en onderzocht te worden. Dat scheelt dus kosten."
Een ander punt is dat operators en teamleiders een
aantal operationele taken overnemen uit handen
van de technologen. Marieke: "Zo gaan operators
en teamleiders zelf de Break Down Analyses
uitvoeren. Daarbij analyseren ze aan de hand van
de daadwerkelijke blokkades wat er fout ging. Onze
technologen kunnen zich hierdoor meer toeleggen
op statistische procescontrole. Onze doelstellingen
zijn ambitieus. In 2015 willen we alle FTR's (First
Time Right) minimaal op 95% hebben, mag het
extractverlies nog maar 6% bedragen, willen we
minder dan 50 blokkades per jaar en willen we
minder dan 30 klachten per jaar ontvangen over
het verpakkingsmateriaal. Je snapt dat we hier met
zijn allen de schouders onder moeten zetten."
Er met zijn allen de schouders onder zetten,
dat is eigenlijk precies wat volgens iedereen het
belangrijkste is dat er moet gebeuren, samen
ervoor willen gaan. Erik Broere: "We zijn allemaal
afhankelijk van elkaar, je kunt geen dingen op
elkaar afschuiven, want je hebt allemaal één en
hetzelfde belang." Mare Doornweerd: "Voor dit
project is samenwerking dé kritische succesfactor!
Ook al hebben afdelingen ieder hun eigen belang
bij de samenwerking, het is van groot belang dat
we alle neuzen dezelfde kant op krijgen." Marieke
Boots is van mening dat we op de goede weg zitten:
"Bovendien moet je je realiseren dat veranderingen
nooit ophouden. Een organisatie als HNS moet
in beweging blijven om de concurrentie voor te
blijven, het is een continu proces."
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY [Tj