Mfc- Samen verantwoordelijk voor veiligheid i mm HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS ,fo - In mei mochten wij in Wijlre vieren dat we bij de Brand Bierbrouwerij op dat moment vier jaar verschoond waren gebleven van een onge val. Kernelementen van onze aanpak zijn dat we elkaar aanspreken op onveilig gedrag, dat we de aanpak goed georganiseerd hebben binnen de TPM Safety-pilaar en dat we continue nieuwe impulsen blijven geven, zoals bijvoorbeeld de introductie van de STOP-obser- vaties. STOP staat voor Safety Training Observation Program. De drie brouwerijen en Vrumona zijn hiermee dit jaar gestart. Meer dan 100 observatoren zijn inmiddels opgeleid. Zij gaan nu zes keer per jaar elke operator tijdens het werk observeren. Vervolgens gaan ze met de operator in gesprek over veilig werken. Deze aanpak leidt er toe dat mensen veel meer bereid zijn om hun gedrag te veranderen. In totaal gaat het om 5.000 observaties! Deze aanpak loopt nu driekwart jaar, over de hele linie liggen we heel mooi op schema. Levert het ook wat op? Jazeker, we zitten op een reductie van 50% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Geweldig, maar het moet natuurlijk nog véééél beter. De volgende vraag is wat we gaan doen met de enorme hoeveelheid gegevens die uit al die observaties naar boven komen. Op dit moment zetten we samen met Du Pont, inter nationaal de absolute voorloper op het gebied van veiligheid, een database op die ons in staat stelt ook de onderliggende grondoorza ken op te sporen en aan te pakken. Volgens IT-ondersteuner Frans de Roover gaat dit lukken voor het einde van dit jaar. Het zal een grote stap voorwaarts zijn. Een van de basisprincipes van STOP is dat veiligheid de verantwoor delijkheid is van iedereen. Veiligheid ontwikkelen we daarom samen met alle brouwerijen in West-Europa. Een paar keer per jaar komen we met vertegenwoordigers van alle brouwerijen bij elkaar. Tijdens de WE-pilaar meeting delen we dan onze ervaringen en proberen elkaar te inspireren tot nog grotere veiligheid. Dit keer kwamen we samen in Madrid, waar we ook de brouwerij bezochten. We spraken met de mensen die nog niet zo lang geleden een collega verloren door een noodlottig ongeval bij een bulkglasontstapelaar. Indrukwek kend hoe men daar de zaken nu onder controle heeft, indrukwekkend ook de betrokkenheid van iedereen aldaar. Kippenvel... Binnen heel ons bedrijf lees je veel over veiligheid, in Madrid voelde ik dat het niet alleen bij papier blijft. Op alle brouwerijen wordt er echt werk van gemaakt. Het uitwisselen van ideeën en ervaringen heeft me opnieuw een enorme stimulans gegeven om er volop mee door te gaan en weer nieuwe stappen te zetten. Ik weet zeker dat iedereen hier hetzelfde over denkt. Zeker. Peter van Besouw flk

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2011 | | pagina 2