0
is ook echt
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
De introductie van een nieuw product, kortweg NPI
genoemd, betekent altijd het opnieuw inrichten van
werkprocessen, het op maat instellen van alle machi
nes en het aanpassen van het keurplan. In het geval
van de introductie van Wieckse 0.0% kwam er voor de
Kwaliteitsdienst nog een bijzonder aspect bij, namelijk
het opnieuw ontwikkelen van een meetmethode.
'S-HERTOGENBOSCH. Bij de introductie van
een nieuw product worden de eerste brouwsels
uiteraard zeer intensief gecontroleerd. Rudi van
de Wetering, kwaliteitsanalist: "We kijken daarbij
tijdens alle procesfasen naar een groot aantal
aspecten, waaronder stamwort, alcohol en bitter
heid. De resultaten van de analyses moesten vaak
nog dezelfde dag bekend zijn omdat deze nieuwe
producten maar een zeer korte procestijd heb
ben vergeleken met onze standaard biersoorten.
Daarnaast kwam er voor Wieckse nog een extra
uitdaging bij. Onze opdrachtgever wil absoluut
aangetoond hebben dat er geen alcohol in het
product zit. 0,0% moet ook echt 0,0% zijn. We
hebben zelf een nieuwe meetmethode ontwik
keld waardoor we de eventuele aanwezigheid
van lage concentraties alcohol kunnen meten. Dat
lijkt eenvoudig, maar we hebben heel wat testen
moeten uitvoeren voordat we aan konden tonen
dat dit ook echt mogelijk is. Inmiddels hebben
we een duidelijk voorschrift opgesteld en is de
methode gevalideerd. Dit betekent dat de analyse
aantoonbaar betrouwbaar is. We voldoen dus aan
de gestelde eisen."
weO«ProCe