voor
Kennisnetwerk
Continu Verbeteren
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Heineken 's-Herto
genbosch is een van
de initiatiefnemers in
het Kennisnetwerk
Continu Verbeteren.
Eind juni vond op de
Bossche brouwerij
de kick-off plaats van
een project waarbij
studenten de
ervaringen van grote
bedrijven gaan
overbrengen op het
midden- en klein
'S-HERTOGENBOSCH. De aftrap van de bijeen
komst werd gegeven door Toine Schouten en Je
roen Trietsch, studenten Technische Bedrijfskun
de van Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch. Het
afgelopen half jaar zochten én vonden zij het ant
woord op de vraag hoe Brabantse ondernemingen
hun concurrentiepositie kunnen verstevigen
door samen te werken op Continu Verbeteren. De
studenten zijn ervan overtuigd dat het midden-
en kleinbedrijf enorm veel te winnen heeft bij
samenwerking. Toine Schouten: "Maar dan
moeten ze met volle overtuiging kiezen om kennis
met elkaar te delen en anderen in hun keuken te
laten meekijken. Als ze dat doen, gaan straks hun
prestaties met sprongen vooruit." Jeroen Trietsch:
"Vanuit het kennisnetwerk helpen we bedrijven op
weg. De vijf basisprincipes in onze aanpak zijn het
zichtbaar maken van je verliezen, samenwerking
binnen teams, procesgericht werken, het borgen
en standaardiseren van verbeteringen én het
motiveren van medewerkers om met verbeterin
gen aan de slag te gaan."
Heineken en andere grote bedrijven werken in
het Kennisnetwerk samen met onderwijs
instellingen zoals Avans Hogeschool en HAS.
Avans Hogeschool heeft er zelfs een compleet
nieuw HBO-opleidingstraject 'continu verbeteren'
voor ontwikkeld. Begeleider Ad Breukel: "Al in
september gaan elf studenten praktijkprojec
ten uitvoeren bij Heineken, Unilever, Mars en
FrieslandCampina; geweldig dat die bedrijven
bereid zijn in hun keuken met best practices te
laten kijken. De kennis die de studenten tijdens
die projecten opdoen, wordt allemaal gebundeld
in het Kenniscentrum Continu Verbeteren. De
kennis die daar bij elkaar komt, helpt de studen
ten later weer tijdens hun afstudeerprojecten bij
andere Brabantse bedrijven, vooral in de sectoren
gezondheid, voeding en farma."
Brouwerijmanager Paul Bleijs is enorm blij met
dit initiatief: "Het is buitengewoon krachtig dat
onderwijs en praktijk de handen ineen slaan. Dat
is winst voor het midden- en kleinbedrijf, dat kan
meeliften op de enorme ervaring die bij grote
bedrijven is opgedaan. Heineken is in 2003 aan de
slag gegaan met continu verbeteren. Onze men
sen hebben dat helemaal op eigen kracht gedaan,
daar zijn we ongelooflijk trots op. Het leidt er ook
toe dat onze concurrentiepositie zo sterk is. Ik
kan andere bedrijven, groot en klein, alleen maar
adviseren om hun prestaties te meten en die te
vergelijken met andere bedrijven. Daar leer je
enorm veel van. Ondernemers hebben het onder
wijs daarbij heel hard nodig. Er zijn op dit moment
amper medewerkers te vinden die goed zijn opge
leid in het continu verbeteren. De studenten in ons
kennisnetwerk zijn dat wel. Zij vervullen letterlijk
een brugfunctie tussen kennis en praktijk."