0 HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Een van de taken van het Facilitair Bedrijf is de zorg voor de verwerking van afval. Op de Bossche brouwerij zijn Gé van Hartevelt en Antwan Leerintveld alert op iedere kans om afval te verminderen en te recyclen. afval. Dat scheelt duizenden euro's aan kosten, maar het betekent ook minder ritten met de vrachtwagen en dus ook minder kilometers." Gé van Hartevelt: "Minder kosten en CO2 uitstoot, inderdaad. Daar bovenop proberen we de afvalverwerking ook logistiek en administratief zo goed mogelijk te organiseren. Afval moet over zo min mogelijk schijven van A naar B gaan. We vragen dat bewustzijn ook van onze partner Vliko en de uiteindelijke verwer kers. Ook zij moeten zorgen dat het afval goed terecht komt. We doen zelf daarom audits bij de verwerkers. Waar gaat het afval naartoe? Volgen ze de wettelijke regels? Afval moet goed terecht komen, daar zijn wij verantwoordelijk voor." Antwan: "Op de brouwerij zelf proberen we afval zo goed mogelijk te scheiden aan de bron. Het mooie is datje daardoor zelfs kosten kunt ombuigen naar opbrengsten. Een goed voorbeeld zijn de zogenoemde inliners van Kelderbier, grote plastic zakken van ongeveer één kilo. In die zakken wordt het bier bij horecabedrijven opgeslagen. De wagens van Kelderbier nemen de zakken na gebruik terug en stoppen ze in speciale verzamelbakken. In 's-Hertogenbosch gaat het om zo'n 70.000 zakken per jaar, dat is dus circa 70 ton. Eerst kostte het storten van deze zakken ons €125,00 per ton. Door de zakken apart in te zamelen, dienen ze nu als grondstof voor de productie van nieuwe zakken. Op die manier levert het ons 200,00 per ton op." Gé: "Afval is inderdaad de grondstof van morgen. Inmiddels kunnen we heel veel geslaagde voorbeelden van recycling noemen." 'S-HERTOGENBOSCH. Afvalstromen op de brouwerij betreffen vooral papier, karton, glas, kunststof, chemisch afval, rest afval en metaal. Gé van Hartevelt, team leider Facilitair Bedrijf: "Sinds 2008 kijken we op een andere manier naar alle afval stromen binnen Heineken Nederland. Lei dend in ons werk is de 'Ladder van Lansink', genoemd naar de bedenker ervan, Ad Lansink. In feite bestaat die ladder uit een aantal treden. De belangrijkste trede is preventie, het voorkomen dat afval ontstaat. Een volgende trede is hergebruik, oftewel recycling. Zo worden oud papier en etiket ten gebruikt om toiletpapier en hand doekjes van te maken. Pas als recycling echt niet mogelijk is, moetje proberen de energie uit afval terug te winnen. Storten is de meest ongewenste vorm van verwerken. Onze afdeling is primair bezig de verwer king van afval zo efficiënt mogelijk te maken, om zoveel mogelijk te recyclen én om de weg naar de hergebruiker zo kort mogelijk te maken." Antwan Leerintveld, coördinator Facilitair Bedrijf: "In 2010 hebben we maar liefst 95% van al ons afval weten te recyclen. Dat is goed voor het milieu, maar het scheelt ons ook heel veel geld. We brachten het aantal tonnen restafval in een jaar tijd terug van 6,6% naar 4,7% van de in totaal 9.900 ton Antwan Leerintveld en Gé van Hartevelt. 'Afval is de grondstof voor morgen' li Iriliners

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2011 | | pagina 4