HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
^ruik
Met de ondertekening van een
overeenkomst voor een haal
baarheidsstudie naar biogas
uit het Groene Hart, heeft
de brouwerij Zoeterwoude
weer een stap gezet op weg
naar een klimaatneutrale
bierproductie.
ZOETERWOUDE. Naast Heineken Zoeter
woude ondertekenden ook de Provincie
Zuid-Holland, de firma Ekwadraat en melk
veebedrijf Die Barle uit het Groene Hart op
1 juni de overeenkomst. Voor alle partijen
heeft biogas uit het Groene Hart voordelen.
Melkveebedrijf Die Barle uit Zoeterwoude
bespaart naar verwachting straks op de
mestafzetkosten, creëert extra inkomsten
en verbreedt de activiteiten. Voor de
Provincie Zuid-Holland dragen de ontwik
kelingen bij aan haar doelen ten aanzien
van duurzaamheid, verduurzaming van de
landbouw in de provincie en een verbete
ring van de financiële positie van de vee
houders teneinde het Groene Hart in stand
te houden.
Brewing a better future
Jan Kempers, manager Duurzame Ontwik
keling, over de voordelen voor Heineken:
"Zoeterwoude wil klimaatneutraal worden,
we zijn er namelijk van overtuigd dat er in
de toekomst alleen nog plaats is voor
bedrijven die duurzaam produceren. Met
ons programma Brewing a better future
doen wij er alles aan om in de komende
jaren de broeikasemissie te reduceren. Niet
in de laatste plaats om minder afhankelijk
te worden van fossiele brandstoffen in de
toekomst. Met biogas uit onze eigen afval
waterzuivering hebben we al ervaring
omdat we dit al twee jaar op onze warmte
krachtcentrale bij het aardgas mengen."
Ondergrondse leiding
De firma Ekwadraat heeft veel expertise op
De partijen samen op
de foto: Douwe Faber
(Ekwadraat), Liesbeth
Spies (Provincie Zuid-
Holland), Godfried
Meijer (Heineken),
melkveehouder Joost
Wesselingh (Die Barle)
en Jan Kempers
(Heineken).
De boer en de brouwer,
Joost Wesselingh en
Godfried Meijer.
dit gebied en adviseert de partijen in het
traject. Zij deden al eerder een klein
onderzoek naar de mogelijkheid om de
brouwerij Zoeterwoude van biogas te voor
zien. Daaruit kwam naar voren dat de vee
houders uit het Groene Hart potentieel
bieden om Heineken via een rechtstreekse
leiding van een grote hoeveelheid biogas
te voorzien. Jan Kempers: "Stap 1 van zo'n
scenario is de plaatsing van een co
vergister bij Die Barle en de aanleg van
een ondergrondse leiding van ongeveer
anderhalve kilometer van Die Barle naar
Heineken. Deze leiding zou ongeveer
5 miljoen kuub biogas per jaar naar de
brouwerij kunnen brengen. Een goede
eerste stap, we hopen dat daarna andere
veehouders zullen volgen!"