HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS ^ruik Met de ondertekening van een overeenkomst voor een haal baarheidsstudie naar biogas uit het Groene Hart, heeft de brouwerij Zoeterwoude weer een stap gezet op weg naar een klimaatneutrale bierproductie. ZOETERWOUDE. Naast Heineken Zoeter woude ondertekenden ook de Provincie Zuid-Holland, de firma Ekwadraat en melk veebedrijf Die Barle uit het Groene Hart op 1 juni de overeenkomst. Voor alle partijen heeft biogas uit het Groene Hart voordelen. Melkveebedrijf Die Barle uit Zoeterwoude bespaart naar verwachting straks op de mestafzetkosten, creëert extra inkomsten en verbreedt de activiteiten. Voor de Provincie Zuid-Holland dragen de ontwik kelingen bij aan haar doelen ten aanzien van duurzaamheid, verduurzaming van de landbouw in de provincie en een verbete ring van de financiële positie van de vee houders teneinde het Groene Hart in stand te houden. Brewing a better future Jan Kempers, manager Duurzame Ontwik keling, over de voordelen voor Heineken: "Zoeterwoude wil klimaatneutraal worden, we zijn er namelijk van overtuigd dat er in de toekomst alleen nog plaats is voor bedrijven die duurzaam produceren. Met ons programma Brewing a better future doen wij er alles aan om in de komende jaren de broeikasemissie te reduceren. Niet in de laatste plaats om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen in de toekomst. Met biogas uit onze eigen afval waterzuivering hebben we al ervaring omdat we dit al twee jaar op onze warmte krachtcentrale bij het aardgas mengen." Ondergrondse leiding De firma Ekwadraat heeft veel expertise op De partijen samen op de foto: Douwe Faber (Ekwadraat), Liesbeth Spies (Provincie Zuid- Holland), Godfried Meijer (Heineken), melkveehouder Joost Wesselingh (Die Barle) en Jan Kempers (Heineken). De boer en de brouwer, Joost Wesselingh en Godfried Meijer. dit gebied en adviseert de partijen in het traject. Zij deden al eerder een klein onderzoek naar de mogelijkheid om de brouwerij Zoeterwoude van biogas te voor zien. Daaruit kwam naar voren dat de vee houders uit het Groene Hart potentieel bieden om Heineken via een rechtstreekse leiding van een grote hoeveelheid biogas te voorzien. Jan Kempers: "Stap 1 van zo'n scenario is de plaatsing van een co vergister bij Die Barle en de aanleg van een ondergrondse leiding van ongeveer anderhalve kilometer van Die Barle naar Heineken. Deze leiding zou ongeveer 5 miljoen kuub biogas per jaar naar de brouwerij kunnen brengen. Een goede eerste stap, we hopen dat daarna andere veehouders zullen volgen!"

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2011 | | pagina 5