0
eilig werken
is verantwoordelijk
voor veiligheid
THE STOP SAFETY CYCLE
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Na Zoeterwoude, is de STOP methode nu
ook in 's-Hertogenbosch ingevoerd. De STOP
methode bundelt een aantal veiligheids
principes, waaronder het principe dat veilig
heid de verantwoordelijkheid is van iedereen.
DECIDE ACT
OBSERVE
Manager Verpakken, Duncan Moser
interviewt Aldo Heulding.
'S-HERTOGENBOSCH Heineken heeft ervoor
gekozen het STOP programma in te voeren voor
leidinggevenden op de brouwerijen. STOP staat
voor Safety Training Observation Program. Mana
gers, supervisors en teamleiders leren incidenten
en ongevallen te voorkomen door mensen op de
werkvloer aan te spreken op veilige en onveilige
handelingen. Door mensen te observeren terwijl
ze aan het werk zijn en met hen het gesprek aan te
gaan over veilig werken, zijn mensen ook bereid
daadwerkelijk hun gedrag te veranderen.
Wilfried Aarsen en Luciën Stabel zijn de coördina
toren van het programma op de Bossche brouwerij.
Hun aanpak begon op 12 januari met een training
waarin Wiggert Deelen, Paul Bleijs, Duncan Moser,
Leo Vlegels, Paul Clarijs en Harry Werkman de prin
cipes van STOP werd bijgebracht. Daarna volgden
meer trainingen aan leidinggevenden. Wilfried:
'Tedere training duurt zeven weken. Onderdelen
van de training zijn het STOP systeem, bescher
mingsmiddelen, houding en gedrag van medewer
kers, gereedschap en apparatuur, procedures en
netheid. Tijdens iedere training oefenen leidingge
venden met het uitvoeren van een STOP observatie.
Medewerkers die geobserveerd werden, moeten
daar wel even aan wennen, maar per saldo zijn ze
erg positief. Met name het feit dat zaken nog samen
doorgesproken worden, ervaren ze als prettig."
Luciën Stabel: "Het is de bedoeling dat die veilig
heidsobservaties op den duur dagelijks worden uit
gevoerd, zodat mensen ook echt bewuster omgaan
met veiligheid. Alleen dan gaat STOP ons voordeel
opleveren. Het aantal ongevallen zal verminderen,
dus ook de kosten die met die ongevallen gepaard
gaan."
O
ledereen
THINK