Over bier binnen gezonde grenzen HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Kennisinstituut Bier in Wageningen is het wetenschappelijk instituut op het gebied van verantwoorde bierconsumptie in relatie tot gezondheid. Omdat wij als ambassadeurs van ons bedrijf op dat gebied graag wat willen opsteken, verschijnt er de komende tijd regelmatig een artikel van het kennisinstituut in HNS Nieuws. In dit eerste artikel een interview met directeur Aafje Sierksma. "De meeste Nederlanders weten gelukkig verantwoord om te gaan met alcohol- en bierconsumptie. Deze mensen willen ook graag weten wat alcoholconsumptie voor hun gezondheid betekent. Vooral over bier gaan er nogal wat fabels rond. Je zou er dik van worden en wijn zou gezonder zijn. Bij het Kennisinstituut Bier kijken we wat er op deze gebieden aan weten schappelijk onderzoek is gedaan en verrichten onderzoek als zaken onbe kend zijn. Bevindingen vertalen we naar bruikbare communicatiemiddelen voor gezondheidsprofessionals, zoals diëtisten en artsen. Zij verspreiden de boodschap onder hun cliënten. Zo scheiden we de fabels van de feiten." "Elke boodschap over alcohol en gezond heid is een lastige boodschap. We willen graag geloven dat alcohol niet zo slecht voor ons is als wordt beweerd. Het is niet de bedoeling dat informatie over bier en gezondheid gezien wordt als een vrijbrief om er nog eentje te nemen. Daarom kie zen we voor intermediairs om de bood schap te nuanceren en op persoonlijke situaties af te stemmen. We willen abso luut niet aanzetten tot drinken, we willen vooral communiceren datje er het meest van geniet als je met mate drinkt." "Zolang je als vrouw niet meer dan één en als man niet meer dan twee stan daardglazen per dag drinkt, kan dit positieve effecten op de gezondheid hebben. Een voorwaarde is datje ook een dag in de week niet drinkt. Een dergelijke consumptie kan beschermen tegen hart en vaatziekten en ouderdomssuiker ziekte. Hierbij maakt het niet uit of je bier, wijn of gedistilleerd drinkt. Je moet wel oppassen voor piekgebruik, de wekelijkse consumptie opsparen voor in het weekend heeft juist een averechts effect op de gezondheid." "De Brancheorganisatie Nederlandse Brouwers financiert Kennisinstituut Bier. Daarnaast zoeken we samenwerking met externe partijen om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Dit kunnen universiteiten of onderzoeksinstellingen zijn, maar ook partijen binnen de industrie." "Er lopen momenteel diverse onder zoeken naar bier in relatie tot gezond heid. Een voorbeeld is een onderzoek aan de universiteit van Kopenhagen in Denemarken naar het verband tussen bierconsumptie en buikomvang. Hopelijk krijgen we hierdoor meer inzicht in wat er waar is over de bierbuik. Verder zoe ken wij naar financiering voor een aantal onderzoeksideeën. Qua communicatie is de Bierwijzer een succes, vooral onder diëtisten. Er zijn er nu zo'n 25.000 ver spreid. De Bierwijzer - een folder in de vorm van een bierviltje - geeft in één oogopslag weer hoeveel calorieën een hapje en een drankje bevatten." Kennisinstituut Bier Waarom een instituut dat focust op verantwoorde bierconsumptie en gezondheid? Vanwaar de keuze om via gezondheids professionals te communiceren? Heeft bier gezondheidsvoordelen? Waar komt het geld voor het instituut vandaan? Wat heeft Kennisinstituut Bier tot nu toe bereikt? Heb jij een vraag over bierconsumptie en gezondheid? Stuur dan een email naar: info@kennisinstituutbier.nl.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2011 | | pagina 4