Over bier binnen
gezonde grenzen
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Kennisinstituut Bier
in Wageningen is het
wetenschappelijk
instituut op het gebied
van verantwoorde
bierconsumptie in relatie
tot gezondheid. Omdat
wij als ambassadeurs van
ons bedrijf op dat gebied
graag wat willen opsteken,
verschijnt er de komende
tijd regelmatig een artikel
van het kennisinstituut in
HNS Nieuws. In dit eerste
artikel een interview met
directeur Aafje Sierksma.
"De meeste Nederlanders weten gelukkig
verantwoord om te gaan met alcohol- en
bierconsumptie. Deze mensen willen ook
graag weten wat alcoholconsumptie voor
hun gezondheid betekent. Vooral over
bier gaan er nogal wat fabels rond. Je zou
er dik van worden en wijn zou gezonder
zijn. Bij het Kennisinstituut Bier kijken we
wat er op deze gebieden aan weten
schappelijk onderzoek is gedaan en
verrichten onderzoek als zaken onbe
kend zijn. Bevindingen vertalen we naar
bruikbare communicatiemiddelen voor
gezondheidsprofessionals, zoals diëtisten
en artsen. Zij verspreiden de boodschap
onder hun cliënten. Zo scheiden we de
fabels van de feiten."
"Elke boodschap over alcohol en gezond
heid is een lastige boodschap. We willen
graag geloven dat alcohol niet zo slecht
voor ons is als wordt beweerd. Het is niet
de bedoeling dat informatie over bier en
gezondheid gezien wordt als een vrijbrief
om er nog eentje te nemen. Daarom kie
zen we voor intermediairs om de bood
schap te nuanceren en op persoonlijke
situaties af te stemmen. We willen abso
luut niet aanzetten tot drinken, we willen
vooral communiceren datje er het meest
van geniet als je met mate drinkt."
"Zolang je als vrouw niet meer dan één
en als man niet meer dan twee stan
daardglazen per dag drinkt, kan dit
positieve effecten op de gezondheid
hebben. Een voorwaarde is datje ook een
dag in de week niet drinkt. Een dergelijke
consumptie kan beschermen tegen hart
en vaatziekten en ouderdomssuiker
ziekte. Hierbij maakt het niet uit of je
bier, wijn of gedistilleerd drinkt. Je moet
wel oppassen voor piekgebruik, de
wekelijkse consumptie opsparen voor in
het weekend heeft juist een averechts
effect op de gezondheid."
"De Brancheorganisatie Nederlandse
Brouwers financiert Kennisinstituut Bier.
Daarnaast zoeken we samenwerking met
externe partijen om wetenschappelijk
onderzoek uit te voeren. Dit kunnen
universiteiten of onderzoeksinstellingen
zijn, maar ook partijen binnen de
industrie."
"Er lopen momenteel diverse onder
zoeken naar bier in relatie tot gezond
heid. Een voorbeeld is een onderzoek aan
de universiteit van Kopenhagen in
Denemarken naar het verband tussen
bierconsumptie en buikomvang. Hopelijk
krijgen we hierdoor meer inzicht in wat
er waar is over de bierbuik. Verder zoe
ken wij naar financiering voor een aantal
onderzoeksideeën. Qua communicatie is
de Bierwijzer een succes, vooral onder
diëtisten. Er zijn er nu zo'n 25.000 ver
spreid. De Bierwijzer - een folder in de
vorm van een bierviltje - geeft in één
oogopslag weer hoeveel calorieën een
hapje en een drankje bevatten."
Kennisinstituut
Bier
Waarom een instituut dat focust op
verantwoorde bierconsumptie en
gezondheid?
Vanwaar de keuze om via gezondheids
professionals te communiceren?
Heeft bier gezondheidsvoordelen?
Waar komt het geld voor het instituut
vandaan?
Wat heeft Kennisinstituut Bier tot nu toe
bereikt?
Heb jij een vraag over bierconsumptie en
gezondheid? Stuur dan een email naar:
info@kennisinstituutbier.nl.