SUCCESVOLLE AUDIT LLOYD'S
iff
HEIHEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS f»1
Een nieuw team auditoren van certificeringsbureau Lloyd's was vier dagen lang te
gast op de Bossche brouwerij. Ze kwamen beoordelen of de brouwerij in aanmerking
komt voor verlenging van de certificaten op het gebied van kwaliteit, milieu, voedsel
veiligheid en diervoederveiligheid.
'S-HERTOGENBOSCH. Auditoren Ruud
Wolters en Cor Stoppelenburg brachten
gedurende vier dagen in kaart of de
brouwerij voldoet aan de eisen van ISO
9001:2008 (kwaliteit), ISO 14001:2004
(milieu) en HACCP (voedselveiligheid).
Hun collega Annelore Poppe bracht in
beeld of de brouwerij voldoet aan de
eisen van GMP+ BI (diervoederveiligheid).
Tegelijkertijd toetsten de auditoren ook
of de brouwerij voldoet aan alle wet- en
regelgeving op deze aspecten én aan de
Heineken richtlijnen en procedures. De
auditoren bezochten bijna alle afdelin
gen: TQM, Brouwen en de Energiedienst,
Verpakken Rayon Fles (Colonne 15), H&R,
Facilitair Bedrijf, BTD, SHE en BTS (projec
ten en beveiliging). Centrale auditthema's
waren dit jaar de ontwikkeling van het
HACCP-systeem en de plaagdierbestrijding
(voorheen ongediertebestrijding).
De auditoren waren erg en
thousiast over de wijze waarop
de brouwerij acteert. Ruud
Wolters: "Niet alles verloopt op
timaal, maar de medewerkers
van de brouwerij weten precies
waar de zwakke punten zitten.
Ze ondernemen snel actie." Cor
Stoppelenburg: "Het continu
verbeteren van processen
staat op een hoog niveau. Het
is onderdeel van de breed
ingevoerde TPM systematiek."
Annelore Poppe: "De produc
tieruimten en het buitenterrein
zijn schoon en opgeruimd."
Serieuze tekortkomingen heb
ben de auditoren niet gecon
stateerd. Al met al mag de
brouwerij trots zijn op, weder-
Tijdens de ISO 9001/ HACCP audit, vlnr: John van Zoggel,
Ruud Wolters, Annet Bastiaanse, Helen Isherwood,
Jacqueline Bertens en Tom van der Veen.
om, een goed resultaat. We zien de volgende Lloyd's
audit daarom met vertrouwen tegemoet.
Jacqueline Bertens, TPM Ondersteuner
Bijzonder was dat meerdere mensen alle
afwijkingen goed hadden geproefd. Ver
volgens kregen de deelnemers een aantal
biermerken voorgezet. De opdracht was
zoveel mogelijk merken te herkennen. Dit
bleek een lastige opdracht, vooral de bie
ren van de concurrenten waren moeilijk
te herkennen. Volgens organisator Mart
van Osch is dat ook logisch: "Deze bieren
drinken we natuurlijk nooit!" De dag werd
gezellig afgesloten op de kartbaan waar
bijna alle veiligheidstips van de ochtend
direct werden toegepast. Alleen het blus
sen hoefde gelukkig niet uitgevoerd te
worden!
Willem Jooren dooft vakkundig de vlam
in de pan.
Gerlinde Kusters veilig over de stabiel
gemaakte plank.