QAT ONDERSTEUNT
AM STAP 5
.1
■■nmHHi
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Q
Vlnr: Victor van Santen, Corné Pennings, Bart van Alphen,
Alma Avdic, Toon Stap en Peter van Avendonk. Linda Hakvoort
ontbreekt op defoto.
'S-HERTOGENBOSCH. QAT bestaat in 's-Hertogenbosch uit
zeven personen. Een van hen is Peter van Avendonk. Peter: "Ieder
van ons ondersteunt een aantal werkplekken. Bij de start van de
kwaliteitsverbeterloop in stap 5, ook wel 'zero defects' genoemd,
maken we eerst een 'pareto'. Een pareto is een staafdiagram dat
de defecten sorteert van meest naar minst voorkomend. Zo zie je
meteen welk probleem je als eerste moet gaan aanpakken. Dit on
derwerp bespreken we uiteraard met de werkplek. Als voorbeeld;
bij de werkplek vullers van de bussenlijn hebben we als onder
werp zuurstofopname aangepakt. Met behulp van de QA-matrix
hebben we onderzocht op welk gedeelte van het proces de focus
moest liggen. Via een grondoorzaakanalyse zijn vervolgens acties
uitgezet ter verbetering. Deze verbeteringen zijn doorgevoerd
en vastgelegd in 0 points, visueel management, werkinstructies,
SMED, schoonmaak- en inspectielijsten. Borging gebeurt tot op
componentniveau van de machine. Tevens zijn alle borgings-
acties beoordeeld en vastgelegd in een matrix. In tussenaudits
bewaken we de voorgang van het team. Het resultaat van de
eindaudit op AM stap 5 van de vullers was goed. Dit zeker dankzij
de goede samenwerking van de teamleider, operators (AM), de
technische mensen (PM) en QAT (QM). Op naar de volgende eind
audit."
De afdeling Verpakken telt
21 werkplekken. Verschillende werk
plekken zijn dit jaar gestart met AM-stap 5.
Dit houdt onder andere in dat via een gestructu
reerde TPM route kwaliteitsdefecten aangepakt
worden. De afdeling QAT (Quality Assurance
Technology) ondersteunt dit proces.
WIJLRE. Sinds 2000 organiseert de Brand Bierbrouwerij bijeen
komsten voor omwonenden van de brouwerij. In de volksmond
staan deze bijeenkomsten bekend als 'BuurtTref'. De bijeenkom
sten zijn bedoeld om met omwonenden open te communiceren
over het reilen en zeilen van de brouwerij. Op de BuurtTref van
4 november 2010 kwamen ongeveer zestig buurtbewoners af.
Brouwerijmanager Peter van Besouw ging in zijn presentatie
onder meer in op de reconstructie van de Brouwerijstraat, het
grote aantal bezoekers aan 't Brandgeveul en de inspanningen
om overlast zoveel mogelijk te beperken. Aandacht was er ook
voor het thema Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen/
Duurzaamheid. De Brand Bierbrouwerij is daar serieus mee bezig
onder meer door het inkopen van elektriciteit via de watermolen
(waterkracht), door hergebruik van afvalstoffen, door water- en
energiebesparingsprojecten en ook door Wijlrese projecten te
sponsoren. Na afloop van de presentatie genoten de bewoners
nog van een warm buffet in 't Kelderke. Vanzelfsprekend was er
ook voor iedereen het nieuwe bier Brand Weizen van de tap.
Plony de Vrij en Stephan Verboom.