PLONY DE VRIJ 25 JAAR IN DIENST
IMPLEMENTATIE 5S KELDER R&l PILOT PLANT
'VOOR MEKAAR'!
creatie
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
ZOETERWOUDE. Om innovatief
onderzoek efficiënt en flexibel uit te
voeren, worden veel handmatige acties
uitgevoerd. Het bij elkaar zoeken van
gereedschappen en slangen wordt door
operators als tijdrovend ervaren, de
hoogste tijd dus om dit te verbeteren! In
overleg met TPM collega's werd besloten
5S te implementeren in een gedeelte van
de vergistingkelder.
Schoonmaakbedrijf VKS voerde vervol
gens het schoonmaken van de kelder uit,
de derde stap van 5S. De make over werd
geleidelijk en tot ieders tevredenheid,
zichtbaar! Daarna zijn in overleg werkme
thodes gestandaardiseerd (stap 4 van 5S)
en is - om het veiligheidsgevoel te verho
gen - kritisch gekeken naar inspectielijs-
ten, signaleringen en het droog houden
van de werkvloer.
Plony de Vrij was op 16 oktober jl. 25 jaar in dienst bij
Heineken. Dit hebben we gevierd met een gezellige borrel en
een buffet.
De laatste stap, het standhouden, is uitge
voerd door middel van 5xWhy-analyses en
het opstellen van éénpuntslessen. Inmid
dels is 5S uitgevoerd in de gehele kelder
en dat leverde een aanzienlijke kosten
besparing op. Maar nog belangrijker: het
veiligheidsgevoel is enorm toegenomen.
Weer een verbetering 'voor mekaar'!
Theo Wijsman
Supervisor Pilot Brewing Facilities
Plony, bedankt voor je inzet de afgelopen 25 jaar en dat we nog maar lang van je
mogen genieten!
Stephan Verboom
Om de arbeidsomstandigheden in de vergistingkelder van de Pilot
Plant te verbeteren, is afgelopen zomer een PKE project uitgevoerd.
Resultaat: een aanzienlijke kostenbesparing en een toegenomen
veiligheidsgevoel!
Het 5S team, bestaande uit operators
Fer van Deursen en Jeffrey van Gelder,
technoloog Kees Landman en ondergete
kende, begon met de eerste stap van het
5S proces: het scheiden van alle materia
len. In overleg met het operatorteam werd
bepaald welke materialen op welke plaats
moesten worden opgeslagen om zoektij
den en frustraties te elimineren. Het team
plaatste onder andere schaduwborden,
bracht labels aan en bestelde lichtere bier
slangen. Stap 2, het schikken van materia
len, was een feit.
Voor 5S.
Na 5S.
De jubilaris begon ooit als afdelingsecretaresse bij Heineken Technisch Beheer, heeft
het merendeel van haar diensttijd gewerkt bij Customer Service Control en werkt na
een interne stage sinds 2009 bij Customer Service Export.