s 'O* OETELDONK KAN REKENEN OP HEINEKEN HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS "Hoogheid, meneer de Adjudant, korporaal en generaals van het gevolg, Peer, Assessor, Geminteraod, minister president en leden van de Ministerraad, leden van de Raad van State, leden van het Boereparrelement, Bellefleuren, aanwezige ordenaorissen,overige hoogwaardigheidsbekledersOeteldonkers!" OETELDONK. Met deze woorden heette Hofbrouwer Paul Bleijs op donderdag 11 november (de lle van de lle) Zijne Ko ninklijke Hoogheid Prins Amadeiro Ricosto di Carnevallo XXV en zijn gevolg welkom. De prins bracht traditiegetrouw een offici eel bezoek aan Heineken, dé Hofbrouwerij van Oeteldonk. Doel van deze traditie is middels het 'biersteken' vast te stellen of het bier voor het komende Carnaval ook dit jaar weer van de juiste kwaliteit is. De belangrijkste indicator voor die kwaliteit is het stamwortgehalte van het brouwsel. Die meting vond plaats in de Hofbrouwzaal, onder de strakke leiding van 'Hofbrouwer van dienst' Peter van der Velden. Die nam een wortmonster, koelde dat tot circa 20 graden Celsius en stelde vervolgens de wortsterkte vast: 15,8, een prima waarde. De Bossche brouwerij is klaar voor de belevering van Oeteldonk. Biersteken vindt zijn oorsprong in het vroegere fabeltje dat het bier tijdens grote volksfeesten aangelengd zou worden met water. Met deze traditie kan de Prins zelf vaststellen of het bier sterk genoeg is. Bij het brouwproces van toen werd aan de wortketel na het koken, met de meetstok het volume en met de sacharimeter het extractgehalte ook wel genaamd 'het stamwortgehalte', bepaald en uitgedrukt in graden Plato. Het bepalen van de sterkte gebeurde onder toezicht van een ambte naar van de Dienst Invoerrechten en Ac cijnzen. Aan de hand van de sterkte en het volume werd vastgesteld hoeveel accijns moest worden betaald. De dienst verleen de aan Amadeiro voor deze ene speciale gebeurtenis het privilege de vaststelling formeel rechtsgeldig te verrichten. EefStiekema, Peter van der Velden, Paul Bleijs met Prins Amadeiro en gevolg. ELKAAR BLIJVEN INSPIREREN Een goede visie leidt tot I creatieve spanning en inspiratie. Die spanning ontstaat doordatje uit dagende doelen stelt maar nog niet helemaal weet hoe je deze gaat bereiken. Je weet wel heel goed waar je nu staat en welke verbeterteams je moet draaien om het verbeterpotentieel om te zetten in realiteit. Bovenstaande beschrijft wat er op dit ogenblik speelt op de brouwerijen. We zijn volop bezig de plannen te maken voor 2011. Hierbij kijken we terug op de resultaten van dit jaar en waar we nog verder kunnen verbeteren. Het resultaat is dat we volgende jaar weer beter zullen zijn dan dit jaar. Aan het eind van het jaar zijn alle afdelin gen hard aan het werk met het plannen van de verbeteractiviteiten voor aanko mend jaar in de beroemde X-matrix. Het is altijd weer een hele klus dit voor elkaar te krijgen. Het inspirerende aan deze klus is samen realistische maar vooral ook uitda gende doelen te stellen. De afdelingsteams zullen daarin de samenwerking moeten opzoeken, eikaars kwaliteiten moeten be nutten en elkaar moeten inspireren. Onze processen zijn immers op alle fronten sa menhangend en we hebben elkaar dus hard nodig voor de realisatie. Een lijn kan nooit goed draaien als niet ook de Technische Dienst, planning en CS&L goed samenwer ken. Dit geldt echt voor alle processen, kijk maar naar je eigen omgeving. Als je dan samen zo'n uitdagende klus klaart, dan is dat een prachtige belevenis. Die successen moeten we ook vieren, dat is nu juist wat samenwerken zo leuk maakt. Het werkt als een energiedrank. Ik heb het bewijs gezien toen we op de vrijdag 5 november een brouwerijstop hadden ge pland om de teamdagen mogelijk te maken. Hierin kijken we terug én vooruit om het werk zo goed mogelijk te organiseren. Als ik zie met welke energie de teams aan de gang gaan op deze dagen dan krijg ik daar zelf ook heel veel energie van. Het bevestigt dat de weg waar we op zitten de juiste is. Paul Bleijs

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2010 | | pagina 2