s
'O*
OETELDONK KAN REKENEN OP
HEINEKEN
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
"Hoogheid, meneer de Adjudant, korporaal en generaals van het
gevolg, Peer, Assessor, Geminteraod, minister president en leden
van de Ministerraad, leden van de Raad van State, leden van het
Boereparrelement, Bellefleuren, aanwezige ordenaorissen,overige
hoogwaardigheidsbekledersOeteldonkers!"
OETELDONK. Met deze woorden heette
Hofbrouwer Paul Bleijs op donderdag
11 november (de lle van de lle) Zijne Ko
ninklijke Hoogheid Prins Amadeiro Ricosto
di Carnevallo XXV en zijn gevolg welkom.
De prins bracht traditiegetrouw een offici
eel bezoek aan Heineken, dé Hofbrouwerij
van Oeteldonk. Doel van deze traditie is
middels het 'biersteken' vast te stellen of
het bier voor het komende Carnaval ook
dit jaar weer van de juiste kwaliteit is. De
belangrijkste indicator voor die kwaliteit is
het stamwortgehalte van het brouwsel. Die
meting vond plaats in de Hofbrouwzaal,
onder de strakke leiding van 'Hofbrouwer
van dienst' Peter van der Velden. Die nam
een wortmonster, koelde dat tot circa 20
graden Celsius en stelde vervolgens de
wortsterkte vast: 15,8, een prima waarde.
De Bossche brouwerij is klaar voor de
belevering van Oeteldonk.
Biersteken vindt zijn oorsprong in het
vroegere fabeltje dat het bier tijdens grote
volksfeesten aangelengd zou worden met
water. Met deze traditie kan de Prins zelf
vaststellen of het bier sterk genoeg is. Bij
het brouwproces van toen werd aan de
wortketel na het koken, met de meetstok
het volume en met de sacharimeter het
extractgehalte ook wel genaamd 'het
stamwortgehalte', bepaald en uitgedrukt
in graden Plato. Het bepalen van de sterkte
gebeurde onder toezicht van een ambte
naar van de Dienst Invoerrechten en Ac
cijnzen. Aan de hand van de sterkte en het
volume werd vastgesteld hoeveel accijns
moest worden betaald. De dienst verleen
de aan Amadeiro voor deze ene speciale
gebeurtenis het privilege de vaststelling
formeel rechtsgeldig te verrichten.
EefStiekema, Peter van der Velden, Paul Bleijs met Prins Amadeiro en gevolg.
ELKAAR BLIJVEN
INSPIREREN
Een goede visie leidt tot I
creatieve spanning en
inspiratie. Die spanning
ontstaat doordatje uit
dagende doelen stelt maar
nog niet helemaal weet hoe je
deze gaat bereiken. Je weet wel heel goed
waar je nu staat en welke verbeterteams
je moet draaien om het verbeterpotentieel
om te zetten in realiteit. Bovenstaande
beschrijft wat er op dit ogenblik speelt
op de brouwerijen. We zijn volop bezig de
plannen te maken voor 2011. Hierbij kijken
we terug op de resultaten van dit jaar en
waar we nog verder kunnen verbeteren.
Het resultaat is dat we volgende jaar weer
beter zullen zijn dan dit jaar.
Aan het eind van het jaar zijn alle afdelin
gen hard aan het werk met het plannen
van de verbeteractiviteiten voor aanko
mend jaar in de beroemde X-matrix. Het is
altijd weer een hele klus dit voor elkaar te
krijgen. Het inspirerende aan deze klus is
samen realistische maar vooral ook uitda
gende doelen te stellen. De afdelingsteams
zullen daarin de samenwerking moeten
opzoeken, eikaars kwaliteiten moeten be
nutten en elkaar moeten inspireren. Onze
processen zijn immers op alle fronten sa
menhangend en we hebben elkaar dus hard
nodig voor de realisatie. Een lijn kan nooit
goed draaien als niet ook de Technische
Dienst, planning en CS&L goed samenwer
ken. Dit geldt echt voor alle processen, kijk
maar naar je eigen omgeving.
Als je dan samen zo'n uitdagende klus
klaart, dan is dat een prachtige belevenis.
Die successen moeten we ook vieren, dat is
nu juist wat samenwerken zo leuk maakt.
Het werkt als een energiedrank. Ik heb
het bewijs gezien toen we op de vrijdag 5
november een brouwerijstop hadden ge
pland om de teamdagen mogelijk te maken.
Hierin kijken we terug én vooruit om het
werk zo goed mogelijk te organiseren. Als
ik zie met welke energie de teams aan de
gang gaan op deze dagen dan krijg ik daar
zelf ook heel veel energie van. Het bevestigt
dat de weg waar we op zitten de juiste is.
Paul Bleijs