EEN PRACHTIGE ZOMER
VOOR WIECKSE WITTE
STAGIAIRS IN DE SPOTLIGHTS
colofon
Ondanks relatief matig terrasweer kende Wieckse Witte een fantastische
zomer: het volume steeg met circa 15%! Dat had zeker te maken met een
sterke promotiecampagne, maar ook de 'smaakmakers' van de Bossche
brouwerij zetten enkele belangrijke accenten.
'S-HERTOGENBOSCH. Onderzoek onder liefhebbers van witbier liet de afgelopen jaren zien dat de
smaak van Wieckse Witte niet de voorkeur genoot. Helen Isherwood, senior Technoloog BTD: "De
Wieckse bovengist produceert veel fruit esters en bovenal de typische geur van Duits weizenbier.
Met en deftig woord noemen we dit 4VG, 4-vinylguiacol. Deze 4VG herken je in alle weizen bieren
en in de meeste witbieren.De geur is moeilijk te omschrijven, maar met kruidnagel en rokerig zit
je in de buurt. Wieckse Witte is echter geen weizen, maar een witbier, waaraan gemalen korian
derzaden en sinaasappelschil worden toegevoegd. Dat we vanuit de horeca te horen kregen dat
andere witbieren de voorkeur kregen, was onze eer te na. We zijn dan ook hard gaan werken aan
verbetering. Als eerste hebben we samen met Clara Wagtendonk van SD&S én Research Innova
tion de verwerking van de kruiden aangepakt zodat nu elke batch een krachtiger koriander-citrus
aroma bezit. Tot slot hebben we ook het opkweken van de gistcellen aangepakt. Door de beluchting
te verbeteren hebben we meer gist en is ook de kwaliteit van de gist verbeterd. Met behulp van een
TPM-team blijven we dit hele proces optimaliseren én borgen."
Ab Kortland, medewerker Groep Industriële Schoonmaak, was op
27 september precies 45 jaar in dienst van Heineken. Een uitzonderlijke
mijlpaal! De afdeling Brouwen in Zoeterwoude stond er die dag informeel
bij stil.
ZOETERWOUDE. Veel collega's van Brouwen en
CS&L verzamelden zich op 27 september in de Cen
trale Controle Kamer van Brouwen om Ab's dienst-
jubileum te vieren. "45 jaar in dienst is absoluut een
uitzonderlijke situatie!", aldus Jean Dohmen, die Ab
Kortland in het zonnetje zette. Als 14-jarige kwam
Ab in 1965 in dienst bij Heineken in Rotterdam. In
oktober 1975 verhuisde hij naar de brouwerij in
Zoeterwoude, eerst als medewerker Export bij het
Magazijn Intern Transport (MIT, later DCS, nu CS&L).
Na een tijdelijke detachering kwam Ab in januari
2006 bij de afdeling Brouwen terecht waar hij nu
werkzaam is binnen de Groep Industriële Schoon
maak en zich voornamelijk bezighoudt met de aan-
en afvoer van grond- en hulpstoffen.
In een korte toespraak werd Ab gedefinieerd als
echte trendsetter. Met zijn 45 dienstjaren is hij
namelijk nog steeds vernieuwend bezig en pakt
hij veel nieuwe zaken met veel enthousiasme en
betrokkenheid op. Van de afdeling kreeg Ab niet
alleen een mooi model transportauto vanwege zijn
arbeidsverleden bij CS&L, maar ook een mooie
brouwketel met inscriptie, uiteraard vergezeld
door een mooie bos bloemen.
Ab, nogmaals gefeliciteerd en bedankt voor je ja
renlange inzet. Hopelijk kunnen we daar nog lang
gebruik van maken!
Je collega's
Onder het motto 'Stagiair On Stage' werden alle sta
giairs bij de leerbedrijven in Nederland op dinsdag 5
oktober in de spotlights gezet. Op de Bossche brouwerij
nodigde Paul Bleijs 16 stagiairs én hun begeleiders uit
voor een lunch in het Bedrijfsrestaurant.
'S-HERTOGENBOSCH. De lunch was georganiseerd door Silva Everaers,
zelf stagiair bij de afdeling HR. Silva: "Landelijk is 5 oktober uitgeroepen
tot Dag van de Stage. Heel leuk dat Heineken daar aan meedoet. Wat mij
tijdens het organiseren opviel, is dat op de Bossche brouwerij heel veel
stagiairs werken en dat ze ook van heel verschillende opleidingen komen,
MBO, HBO én universiteit."
Nadat alle dertig aanwezigen zich al een heerlijke kruidenbouillon hadden
laten smaken, sprak Paul Bleijs het gezelschap toe: "Heineken is een van
de 210.000 leerbedrijven in Nederland. Al die bedrijven vinden het ontzet
tend belangrijk om scholieren en studenten kansen te bieden in de vorm
van een stage of een leerbaan. Ook als Bossche brouwerij doen we dat
graag, we zijn heel blij met jullie. Studenten kunnen hier wat leren, maar
omgekeerd leren wij heel veel van jullie. Belangrijk vinden we wel dat we
jullie goed kunnen begeleiden, vandaar dat we ook al jullie begeleiders
vandaag hebben uitgenodigd." Vervolgens konden alle aanwezigen zich
tegoed doen aan heerlijke broodjes en kroketten. Roel Lommers, stagiair
van het Koning Willem I College, ging na afloop met een voldaan gevoel
terug naar 'zijn' afdeling. Roel: "Een heel leuk initiatief, erg leuk ook om
met zo'n diverse club studenten aan tafel te zitten."
Voor HNS Nieuws 54 kun je tot en met
9 november kopij aanleveren op
redactie@heineken.nl. De publicatiedatum
is 26 november. De redactie behoudt zich
het recht voor artikelen door te plaatsen.
JAN VAN DEN BEMD, WILLEM POMPER, NIEK VAN
DEN BIGGELAAR EN HELEN ISHERWOOD BIJ DE
NIEUWE BELUCHTINGSINSTALLATIE.
rken
Qr
Dit is een uitgave van Heineken Nederland Supply
HOOFDREDACTIE Peter Everts, Communicatie Public Affairs
EINDREDACTIE Loes Iedema, Limona Tekst Advies
REDACTIES
ZOETERWOUDE
Aad van der Meer, Loes Iedema,
Myrthe van de Kieft, Jan van Kuijk,
Rob Rosier, Edwin van Westrienen,
Robin Adèr.
fotografie: Wim Hollemans
'S-HERTOGENBOSCH
Annet Bastiaanse, Gerard Brockotter,
Jaap Bruinsma, Joop Donkers,
EefStiekema, Esther Janssen en
Margreet van de Ven.
Fotografie: Henk van Esch.
REDACTIEADRES
BK 3.31, Z/Wou.
Telefoon: 06 -16032340
redactie@heineken.nl
PRODUCTIE EN REALISATIE
Limona Tekst Advies - Zoetermeer
Strooks - 's-Hertogenbosch
vM-design - Delft
Groen Media Services - Leiderdorp
22 OKTOBER 2010