EERSTE HNS'ERS MAKEN GEBRUIK VAN EMPLOYABILITY BUDGET Heineken 'he3 White Ij 3 1 De eerste HNS-medewerkers hebben zich bij de afdeling Opleidingen aangemeld voor het Employability Budget Mark Radder-Chen, ordercoördinator bij CS&L in Zoeterwoude, en Roland Adriaans, C-operator bij Verpakken in 's-Hertogenbosch, vertellen welke opleiding zij gaan volgen en waarom. Heineken heeft in haar CAO opgenomen dat medewerkers die drie jaar of langer bij Heineken werken met ingang van 1 januari 2010 één keer per drie jaar be schikken over een Employability Budget ter hoogte van 750. Aan de medewerkers die per 1 janu ari 2010 in aanmerking komen voor het EB, wordt eenmalig 875 ter beschikking gesteld. Het doel van dit budget is om de inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Mede werkers kunnen kiezen uit diverse Heineken opleidin gen of een eigen keuze maken. Meer mogelijkheden Roland Adriaans (39), C-operator Verpakken in 's-Hertogenbosch, is één van die medewerkers die zich heeft aangemeld. In oktober start hij met een thuisstudie van tien maanden. "Ik dacht al een tijdje na over een opleiding Basiskennis Boekhouden of Calculatie", aldus Roland. "Mijn vriendin heeft het erg druk met haar eigen bedrijf en op die manier zou ik haar 's avonds kunnen helpen met de boekhouding. Niet betaald natuurlijk, maar gewoon in mijn eigen tijd. Op HeiPort zag ik datje gebruik kon maken van het Employability Budget, dus zocht ik contact met de afdeling Opleidingen. Zij vertelden mij dat er een opleiding Financial Assistant bestond waar zowel Basiskennis Boekhouden als Calculatie onderdeel van uitmaakte. Hoewel het in mijn functie niet direct toepasbaar is, is het voor Heineken goed dat ik deze opleiding ga volgen omdat ik straks beter inzicht krijg in kosten en besparingsmogelijk heden. Natuurlijk weet ik niet wat er gaat gebeuren en welke kansen en mogelijkheden er mijn kant op komen. Je kunt het diploma maar op zak hebben!" Eigen tempo Mark Radder-Chen (38), ordercoördinator Customer Service Team bij CS&L, begint in september aan een Hbo-opleiding Economie en Logistiek. Een deel van de opleidingskosten wordt betaald uit het Employability Budget. Mark: "Ik bedacht me dat - alhoewel ik het prima naar mijn zin heb - ik het werk dat ik nu doe niet nog eens 29 jaar wil uitvoeren. Dus was mijn conclusie dat ik een opleiding nodig had om mijzelf voor te berei den op een andere toekomst. De opleiding Economie en Logistiek gaat maximaal drie jaar duren en ik heb er enorm veel zin in. Ik kan de studie thuis op mijn eigen tempo volgen en met mijn kennis en ervaring kan het best zijn dat ik de opleiding eerder afrond. Dat zou heel mooi zijn. Als lid van de medezeggenschap vind ik het goed dat Heineken haar medewerkers in de gelegen heid stelt zich te blijven ontwikkelen. Als Mark zeg ik tegen medewerkers: je hoeft het niet te doen, maar het is gratis, dus waarom niet?" Het behouden van klimaat en milieu staat op ieders agenda. Daarom wordt er ook binnen HNS nagedacht over mogelijkheden voor de op wekking van groene energie. Voor de brouwerij Zoeterwoude liggen er inmiddels concrete plannen om windmolens op het brouwerijterrein te plaatsen. Heineken neemt nu actie voor de generaties van morgen. ZOETERWOUDE. In de Ambitie Heineken Nederland is één van de vijf strategische keuzes 'Verantwoord gebruik van resources'. Daaronder verstaan we: ondernemen op een manier die waarborgt dat na ons opeenvolgende generaties trots kunnen zijn op een leefbare omgeving. Brouwerijmanager Godfried Meijer: "Wij willen de emissie van broeikasgassen van de brouwerijen en onze handels ketens op korte termijn verminderen omdat duurzaam heid al in de nabije toekomst een basisvoorwaarde wordt voor ondernemen. Volgens de afspraken die wij in het energiebesparingsconvenant met de overheid hebben gemaakt, moeten we in 2020 20% energie hebben be spaard ten opzichte van 2005 en onze C02 emissie met 20% hebben verminderd. Nu verder vergroenen is ook absoluut noodzakelijk om toekomstige financiële risico's door overheidsmaatregelen in te perken. Met de windmo lens kunnen wij de broeikasgasemissie van de brouwerij Zoeterwoude aanzienlijk terugbrengen, maar om aan de Europese doelstellingen te kunnen blijven voldoen is dat niet voldoende. Elk jaar moet er meer op de emissies worden bespaard. Daarom kijken we ook naar andere mogelijkheden zoals biogas en zonne-energie om onze operaties verder te verduurzamen." De brouwerij in Zoeterwoude is momenteel met de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Zoeterwoude in gesprek over het plaatsen van vier windmolens op het brouwerijter rein. Jan Kempers, manager Sustainable Development HNS, is één van de gesprekspartners en was onlangs aanwezig op een omwonendenbijeenkomst. Jan: "Als de plaatsing van de windturbines doorgaat, betekent dit voor de brouwerij een grote stap voor waarts omdat we daarmee in één klap een derde van onze elektriciteitsbehoefte duurzaam kunnen invullen. Ter vergelijking: als we het hele dakoppervlak van de brouwerij met zonnepanelen zouden volleggen, zouden we met de huidige rendemen ten op slechts 5,4% uitkomen. Maar zoals iedereen weet zijn de meningen over windturbines verdeeld. Toch zijn ze noodzakelijk omdat wind op onze locatie één van de belangrijkste natuurlijke energiebronnen is. Qua hoeveel heid wind zitten we hier zelfs op het niveau van de beste gebieden in Zeeland." Ambitieuze doelstellingen "We bevinden ons in een veranderend tijdbeeld", vervolgt Jan. "De voorraad fossiele brandstoffen is eindig, dus of we het willen of niet, we moeten ergens concessies doen om de toekomst voor volgende generaties te garanderen. Voor de regio heeft de plaatsing van de windturbines als voordeel dat de C02 uitstoot op korte termijn sterk wordt gereduceerd omdat we minder aardgas hoeven te verbranden. Voor wat betreft het aanzicht geldt dat de windmolens op het brouwerijter rein komen te staan en zullen samenvallen met de andere bebouwing, de spoorlijn en de Nil. De Provincie Zuid-Holland zal zich in de komende maanden over de voorgenomen plaatsing buigen om te kunnen beoordelen of de genoemde voordelen opwegen tegen de nadelen. Daarbij wordt zorgvuldig gekeken naar landschappelijke argumenten en naar het effect op de natuur in de streek." •j MARK RADDER-CHEN ROLAND ADRIAANS uocATis Orangerie St. Josephstraat 15a 5211 NH's-Hertogenbosch Mis dit feest niet en meld je snel aan met de antwoordkaart! 19.30 uur Aanvang 20.00 - 20.15 uur Openingsact speech 20.15 - 21.00 uur De Coronas 21.00 - 21.30 uur Wolter Kroes 21.30 - 22.15 uur 0e Coronas 22.15 - 22.45 uur Heineken Held Nico Damen 22.45 uur Bekendmaking prijswinnaars 'Oress White' 22.45 - 23.30 uur De Coronas 23.30 - 00.00 uur Jeroen van der Boom 00.00 - 01.00 uur OJ Jean DIT IS EEN PROFESSIONELE MONTAGEFOTO DIE VISUEEL MAAKT HOE E.E.A. ERUIT ZOU KUNNEN GAAN ZIEN vervolg op pagina 4 '•••••••••••••••••••••••••••••••••••I 10 SEPTEMBER 2010

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2010 | | pagina 3