Heineken Nederland Supply TOPIDEE IVP LEIDT TOT MEGABESPARING VERS VAN DE TAP BRAND WEIZEN 2/3 Teamleiders Verpakken ronden Q-module succesvol af Vergroening Heineken noodzakelijk voor de toekomst 4/5 Zoeterwoude verhoogt verkeersveiligheid 6 Infrastructuur Alpherium steeds zichtbaarder Ajax en Feyenoord rollen samen van de band Heineken loopt weer mee in Dam tot Damloop 10 september 2010 nieuwsbrief voor medewerkers van Heineken Nederland Supply Voordat het afvalwater van de Bossche brouwerij naar de riool waterzuivering (RWZI) van de gemeente gaat, wordt het eerst voorgezuiverd. Dit gebeurt op de eigen afvalwaterzuivering van de brouwerij met behulp van anaerobe reactoren. Een topidee van de mensen van de Energiedienst voor procesverbetering zorgt nu dat de afvalstoffenheffing met maar liefst 150.000 per jaar daalt. 'Het Bier waar Limburg trots op is', 'Echt Bier Sinds 1340', 'Brouwer van Bijzondere Bieren', 'Brand brouwt het beste bier', 'Bier boven bier'... Al deze slagzinnen waren de afgelopen decennia gekoppeld aan Brand bier. Ze hadden één ding gemeen; ze maakten duidelijk dat we in Wijlre verstand hebben van bier brouwen. Anno 2010 wordt daar weer een nieuwe proeve van gegeven, want binnenkort komt de nieuwste telg op de (horeca)markt: Brand Weizen. 'S-HERTOGENBOSCH. De eigen afvalwa terzuivering (AWZI) van de brouwerij heeft te maken met een wisselende aanvoer van wa- terhoeveelheid en vervuiling. In het weekend is er bijvoorbeeld relatief weinig afvalwater. Daarnaast hangt de mate van vervuiling van het afvalwater gedurende de gehele week af van de lozingen bij Brouwen of Verpak ken. Het maakt een verschil of er gist of bier geloosd wordt of dat er bij Verpakken een spoelmachine met loog op het riool geleegd wordt. Volgens Rien Op 't Hoog, operator Energie, hebben de reactoren hier moeite mee. Rien: "Hoe gelijkmatiger de aanvoer des te beter de prestaties van de reactoren. Bij de Energiedienst zijn we tijdens het werk continu bezig om te kijken of er besparingen te realiseren zijn op het gebied van (thermi sche) energie, water of geld. In dit geval lukte dat ook op de afvalwaterzuivering. Omdat er op bepaalde momenten overcapaciteit op de AWZI is, kwamen we met het idee om te re- circuleren. In eigen beheer hebben we onze installatie zodanig aangepast dat we het af valwater nu via de voorbezinkbuffer kunnen recirculeren over de reactoren. Als er geen of weinig afvalwater van het bedrijf komt, sturen we het water na de afvalwaterzuive- WIJLRE. Brand Weizen is een bovengistend, goed door- drinkbaar echt Weizenbier, met een kenmerkende (Brand) hopneus en een fruitige smaak! Voor horeca-onderne- mers is het een ideaal pro- dukt, omdat er géén compen- satorkraan nodig is om hem goed te kunnen tappen. Zo'n compensatorkraan is bij veel andere Weizenbieren wel nodig. Brand Weizen wordt in oktober officieel op de markt gepresenteerd. ring opnieuw door de reactoren. Daardoor belasten we de reactoren veel gelijkmatiger. Grote pluspunt is dat het afvalwater veel beter gezuiverd is voordat we het naar de rioolwaterzuivering van de gemeente sturen. Dat leidt tot een lagere afvalstoffenheffing van het waterschap, die valt per jaar maar liefst 150.000 lager uit." Gezien deze be sparing met recht een topidee! Het team dat het idee bedacht én indiende voor IVP bestond uit Rien Op 't Hoog (operator Energie), Eddy Folkers (installatiebeheerder Energie), Peter Slegtenhorst (operator Energie) en William van Eekelen (operator Energie). Vanaf mei 2010 zijn mensen op de Brand Bierbrouwerij 'en petit comité' druk doende geweest om van dit nieuwe concept, in Brand traditie, iets bijzonders te maken. Eind augustus werd het eerste brouwsel afgevuld in 20-literfusten, waarna er in 't Kelderke een proeverij werd gehouden met alle betrokkenen. NPI-projectleider Clara Wagtendonk maakte een groot compliment aan ieder een die bij het project betrokken was, in het bijzonder roemde ze procestech noloog Rob Habets. Wiel Muijrers Heineken Nederland Supply UITGAVE VAN HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY PROOSTEN OP BRAND WEIZEN. 10 SEPTEMBER 2010

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2010 | | pagina 1