Heineken Nederland Supply
TOPIDEE IVP LEIDT
TOT MEGABESPARING
VERS VAN DE TAP
BRAND WEIZEN
2/3 Teamleiders Verpakken ronden Q-module succesvol af
Vergroening Heineken noodzakelijk voor de toekomst
4/5 Zoeterwoude verhoogt verkeersveiligheid 6 Infrastructuur Alpherium steeds zichtbaarder
Ajax en Feyenoord rollen samen van de band Heineken loopt weer mee in Dam tot Damloop
10 september 2010
nieuwsbrief voor medewerkers van Heineken Nederland Supply
Voordat het afvalwater van de Bossche brouwerij naar de riool
waterzuivering (RWZI) van de gemeente gaat, wordt het eerst
voorgezuiverd. Dit gebeurt op de eigen afvalwaterzuivering van de
brouwerij met behulp van anaerobe reactoren. Een topidee van de
mensen van de Energiedienst voor procesverbetering zorgt nu dat de
afvalstoffenheffing met maar liefst 150.000 per jaar daalt.
'Het Bier waar Limburg trots op is', 'Echt Bier Sinds 1340',
'Brouwer van Bijzondere Bieren', 'Brand brouwt het beste
bier', 'Bier boven bier'... Al deze slagzinnen waren de
afgelopen decennia gekoppeld aan Brand bier. Ze hadden
één ding gemeen; ze maakten duidelijk dat we in Wijlre
verstand hebben van bier brouwen. Anno 2010 wordt daar
weer een nieuwe proeve van gegeven, want binnenkort
komt de nieuwste telg op de (horeca)markt: Brand Weizen.
'S-HERTOGENBOSCH. De eigen afvalwa
terzuivering (AWZI) van de brouwerij heeft te
maken met een wisselende aanvoer van wa-
terhoeveelheid en vervuiling. In het weekend
is er bijvoorbeeld relatief weinig afvalwater.
Daarnaast hangt de mate van vervuiling van
het afvalwater gedurende de gehele week
af van de lozingen bij Brouwen of Verpak
ken. Het maakt een verschil of er gist of bier
geloosd wordt of dat er bij Verpakken een
spoelmachine met loog op het riool geleegd
wordt. Volgens Rien Op 't Hoog, operator
Energie, hebben de reactoren hier moeite
mee. Rien: "Hoe gelijkmatiger de aanvoer
des te beter de prestaties van de reactoren.
Bij de Energiedienst zijn we tijdens het werk
continu bezig om te kijken of er besparingen
te realiseren zijn op het gebied van (thermi
sche) energie, water of geld. In dit geval lukte
dat ook op de afvalwaterzuivering. Omdat er
op bepaalde momenten overcapaciteit op de
AWZI is, kwamen we met het idee om te re-
circuleren. In eigen beheer hebben we onze
installatie zodanig aangepast dat we het af
valwater nu via de voorbezinkbuffer kunnen
recirculeren over de reactoren. Als er geen
of weinig afvalwater van het bedrijf komt,
sturen we het water na de afvalwaterzuive-
WIJLRE. Brand Weizen is een
bovengistend, goed door-
drinkbaar echt Weizenbier,
met een kenmerkende (Brand)
hopneus en een fruitige
smaak! Voor horeca-onderne-
mers is het een ideaal pro-
dukt, omdat er géén compen-
satorkraan nodig is om hem
goed te kunnen tappen. Zo'n
compensatorkraan is bij veel
andere Weizenbieren wel
nodig. Brand Weizen wordt in
oktober officieel op de markt
gepresenteerd.
ring opnieuw door de reactoren. Daardoor
belasten we de reactoren veel gelijkmatiger.
Grote pluspunt is dat het afvalwater veel
beter gezuiverd is voordat we het naar de
rioolwaterzuivering van de gemeente sturen.
Dat leidt tot een lagere afvalstoffenheffing
van het waterschap, die valt per jaar maar
liefst 150.000 lager uit." Gezien deze be
sparing met recht een topidee! Het team dat
het idee bedacht én indiende voor IVP bestond
uit Rien Op 't Hoog (operator Energie), Eddy
Folkers (installatiebeheerder Energie), Peter
Slegtenhorst (operator Energie) en William van
Eekelen (operator Energie).
Vanaf mei 2010 zijn mensen op de Brand Bierbrouwerij 'en petit comité' druk
doende geweest om van dit nieuwe concept, in Brand traditie, iets bijzonders
te maken. Eind augustus werd het eerste brouwsel afgevuld in 20-literfusten,
waarna er in 't Kelderke een proeverij werd gehouden met alle betrokkenen.
NPI-projectleider Clara Wagtendonk maakte een groot compliment aan ieder
een die bij het project betrokken was, in het bijzonder roemde ze procestech
noloog Rob Habets.
Wiel Muijrers
Heineken
Nederland Supply
UITGAVE VAN HEINEKEN
NEDERLAND SUPPLY
PROOSTEN OP BRAND WEIZEN.
10 SEPTEMBER 2010