s
olumn
GOEDE
VOORNEMENS
Internationaal gezelschap volgt
PKE-training in Leercentrum
ml
K
Ook Cruise Control
bij Verpakken
Zoeterwoude
m
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Velen van jullie zullen het nieuwe jaar begon
nen zijn met goede voornemens. Het is prima om
vooruit te kijken en aan te geven watje persoon
lijk zou willen veranderen. Ook Heineken Neder
land kijkt natuurlijk vooruit en heeft de ambitie
om nog beter te worden. Heineken Nederland
heeft recentelijk deze ambitie handen en voeten
gegeven hoe een uitdagende, trotse en onder
scheidende leider te zijn (zie plaatje HNL Ambitie).
Eén van de strategieën om deze ambitie te
realiseren heet 'excellente processen'.
Hiermee wordt bedoeld dat Heineken Nederland
een excellente organisatie is op het gebied
van procesmanagement en kostenefficiency
en dat effectiviteit absoluut noodzakelijk is
om onderscheidende initiatieven te kunnen
nemen. Een hele mond vol, maar wat betekent
dit dan voor mijn afdeling?
Als voorbeeld wil ik een procesverandering
toelichten, die SD&S (met hulp van de afdeling
Inkoop) in 2010 vorm gaat geven. Eén belangrijk
deel van de activiteiten van SD&S is traditioneel
het keuren van verpakkingsmaterialen. Om onze
brouwerijen optimaal te laten draaien, hebben
we verpakkingsmaterialen nodig die voldoen aan
onze strenge eisen. Om de kwaliteit te borgen
voeren we jaarlijks zo'n 600 keuringen uit bij de
diverse, overwegend Europese, leveranciers.
Door goede analyses van de keuringsresultaten
(via TPM), willen we de leveranciers - die niet
altijd voldoen aan onze eisen - verplichten om zelf
met een actieplan te komen om te verbeteren.
De leveranciers zijn geïnformeerd over deze
nieuwe aanpak. Door deze aanpak verkrijgen
we een betere verpakkingsmaterialenkwaliteit
en kan SD&S het aantal keuringen gaan reduce
ren. Deze procesverandering is dus niet alleen
kostenefficiënter, maar ook effectiever.
Via TPM zal HNS natuurlijk continue excellente
processen blijven nastreven - dit blijft niet
alleen bij een goed voornemen.
Manager Supply Development Support
In totaal 17 mensen namen in december deel aan
een PKE-training in het Leercentrum. PKE staat voor
'Proces Kaizen Engineer'. Deelnemers krijgen tijdens
deze training les in verschillende methoden om
problemen en verliezen tijdens het bedrijfsproces
te lijf te gaan.
'S-HERTOGENBOSCH. De 17 deelnemers die deze trainingsweek volg
den, zijn allemaal werkzaam in de logistieke sector. Ze komen uit allerlei
landen, zoals Rusland, Bulgarije, Finland en Costa Rica. Ook mensen van
onze eigen brouwerijen in 's-Hertogenbosch en Zoeterwoude namen deel.
Naast een theoretisch gedeelte werden ook veel praktijksituaties behan
deld. Deelnemers keken met name naar de opslagkosten van de diverse
OpCo's en de verschillen daartussen. Ook keken ze in het het two-bin ma
gazijn en in de recent vernieuwde werkplaats naar voorbeelden van 5S.
Docent Frederico Barbie was na afloop van de trainingsweek zeer
tevreden over zowel inzet als resultaat. Naast leren was er ook tijd voor
vermaak. Het winterse weer gaf een aantal buitenlandse deelnemers een
unieke kans om voor het eerst in hun leven sneeuwballen te gooien.
ZOETERWOUDE. Mystery guest Xander de
Buisonjé zou eigenlijk optreden; hij werd 's ochtends
ziek gemeld. Jeffrey Tiggers zat in de organisatie
van de kerstborrel: "Tot een uur of twee 's middags
waren we nog in de veronderstelling dat er een
vervanger zou komen, maar die kwam achteraf niet.
Omdat ik zelf ook af en toe zing, vroeg de organisa
tie mij of ik zijn plaats wilde innemen. In eerste
instantie zei ik nee. Voor 450 mensen optreden is
niet niets! Godfried Meijer wist me uiteindelijk over
te halen en toen begon de race tegen de klok om
thuis de spullen te halen die ik nodig had. Uiteinde
lijk is het allemaal op tijd gelukt en is het een groot
feest geworden. Ik ben blij dat ik het heb gedaan!"
Ruim 400 medewerkers van Heineken in Zoeterwoude - zowel van de brouwerij als van kantoor - kwamen
op 17 december naar de kerstborrel die werd georganiseerd in het 'kerstkrattendorp' in het magazijn
van CS&L op het brouwerijterrein. De Heineken Personeelsvereniging had een kerstman en een goochelaar
geregeld en Heineken Evenement Service verzorgde de catering. HNS-directeur Willem de Jonge heette
de aanwezigen welkom en Godfried Meijer opende die middag officieel de nieuwe loopbrug.
Eén van de speerpunten van de PQ-pilaar
van TPM is de overgang van product
controle naar procescontrole (Cruise
Control), ook voor de afdeling Verpak
ken. Volledige procescontrole voorkomt
verliezen op productblokkades, aanschaf
en onderhoud van analyseapparatuur en
het bespaart de vulleroperator veel tijd
tijdens de opstart. Binnen Verpakken zijn
de eerste projecten gestart.
ZOETERWOUDE. in het kader van automatisering is er
de afgelopen jaren veel gebeurd op de brouwerij Zoeter
woude. De verschillende Cruise Control-projecten bij de
afdeling Brouwen zijn hier een goed voorbeeld van. Er
lopen nu dus ook Cruise Control-projecten bij de afdeling
Verpakken. Al deze projecten leveren flinke besparingen
op. Het projectteam 'droogblazen en verbieren' houdt zich
bij Verpakken bezig met het automatisch, maar vooral ook
gestandaardiseerd en geborgd opstarten van alle vulma-
chines op de afdeling. Wanneer dit project is afgerond, zal
de stamwortmeting op de lijn niet langer nodig zijn. Aan
sluitend zullen meer teams starten die andere onderdelen
en machines gaan automatiseren. Dit sluit natuurlijk goed
aan bij de visie om met TPM de productiviteit en product
kwaliteit van de afdeling te verbeteren!
rei
HNL ambitie: vijf strategische keuzes
Uitstekende mensen
Een pragmatische
dynamische werkhouding; een
no-nonsense en directe
cultuur met ruimte voor
diversiteit. Dat schept he!
klimaat van slagkracht
snelheid, waann mensen met
plezier naar het werk komen
en er samen vol voor gaan
van resources
Ondernemen op de wijzer^
die waarborgtdat na ons
opeenvolgende generaties
trots op hun leefbare
omgeving kunnen zijn
Waardecreatie in bier
Met initiatieven bouwen aan de emotionele
waarde van onze biermerken o.a. door
innovaties met een hogere bijdrage per
hectoliter
Met merken groeien
Nieuwe alcoholhoudende O I
producten Introduceren.
Nieuwe producten Introduceren
vanuit de groothandel
Nieuwe markten betreden met
bestaande producten.
Excellente processen
Een excellente organisatie zijn op het gebied van proces
management, kostenefficiency en effectiviteit Is absoluut
noodzakelijk om onderscheidende initiatieven te kunnen ne
Arno Centen
vervolg van pagina 1
JEFFREY TIGGERS IN ACTIE.
VOLLE BAK.
EN GEZELLIG WAS HET..
DE KERSTMAN GING MET IEDEREEN OP DE FOTO.
Marieke Boots (Senior Technoloog BTD)
Teus van Dieren (projectbegeleider Productie)
22 JANUARI 2010