s olumn GOEDE VOORNEMENS Internationaal gezelschap volgt PKE-training in Leercentrum ml K Ook Cruise Control bij Verpakken Zoeterwoude m HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Velen van jullie zullen het nieuwe jaar begon nen zijn met goede voornemens. Het is prima om vooruit te kijken en aan te geven watje persoon lijk zou willen veranderen. Ook Heineken Neder land kijkt natuurlijk vooruit en heeft de ambitie om nog beter te worden. Heineken Nederland heeft recentelijk deze ambitie handen en voeten gegeven hoe een uitdagende, trotse en onder scheidende leider te zijn (zie plaatje HNL Ambitie). Eén van de strategieën om deze ambitie te realiseren heet 'excellente processen'. Hiermee wordt bedoeld dat Heineken Nederland een excellente organisatie is op het gebied van procesmanagement en kostenefficiency en dat effectiviteit absoluut noodzakelijk is om onderscheidende initiatieven te kunnen nemen. Een hele mond vol, maar wat betekent dit dan voor mijn afdeling? Als voorbeeld wil ik een procesverandering toelichten, die SD&S (met hulp van de afdeling Inkoop) in 2010 vorm gaat geven. Eén belangrijk deel van de activiteiten van SD&S is traditioneel het keuren van verpakkingsmaterialen. Om onze brouwerijen optimaal te laten draaien, hebben we verpakkingsmaterialen nodig die voldoen aan onze strenge eisen. Om de kwaliteit te borgen voeren we jaarlijks zo'n 600 keuringen uit bij de diverse, overwegend Europese, leveranciers. Door goede analyses van de keuringsresultaten (via TPM), willen we de leveranciers - die niet altijd voldoen aan onze eisen - verplichten om zelf met een actieplan te komen om te verbeteren. De leveranciers zijn geïnformeerd over deze nieuwe aanpak. Door deze aanpak verkrijgen we een betere verpakkingsmaterialenkwaliteit en kan SD&S het aantal keuringen gaan reduce ren. Deze procesverandering is dus niet alleen kostenefficiënter, maar ook effectiever. Via TPM zal HNS natuurlijk continue excellente processen blijven nastreven - dit blijft niet alleen bij een goed voornemen. Manager Supply Development Support In totaal 17 mensen namen in december deel aan een PKE-training in het Leercentrum. PKE staat voor 'Proces Kaizen Engineer'. Deelnemers krijgen tijdens deze training les in verschillende methoden om problemen en verliezen tijdens het bedrijfsproces te lijf te gaan. 'S-HERTOGENBOSCH. De 17 deelnemers die deze trainingsweek volg den, zijn allemaal werkzaam in de logistieke sector. Ze komen uit allerlei landen, zoals Rusland, Bulgarije, Finland en Costa Rica. Ook mensen van onze eigen brouwerijen in 's-Hertogenbosch en Zoeterwoude namen deel. Naast een theoretisch gedeelte werden ook veel praktijksituaties behan deld. Deelnemers keken met name naar de opslagkosten van de diverse OpCo's en de verschillen daartussen. Ook keken ze in het het two-bin ma gazijn en in de recent vernieuwde werkplaats naar voorbeelden van 5S. Docent Frederico Barbie was na afloop van de trainingsweek zeer tevreden over zowel inzet als resultaat. Naast leren was er ook tijd voor vermaak. Het winterse weer gaf een aantal buitenlandse deelnemers een unieke kans om voor het eerst in hun leven sneeuwballen te gooien. ZOETERWOUDE. Mystery guest Xander de Buisonjé zou eigenlijk optreden; hij werd 's ochtends ziek gemeld. Jeffrey Tiggers zat in de organisatie van de kerstborrel: "Tot een uur of twee 's middags waren we nog in de veronderstelling dat er een vervanger zou komen, maar die kwam achteraf niet. Omdat ik zelf ook af en toe zing, vroeg de organisa tie mij of ik zijn plaats wilde innemen. In eerste instantie zei ik nee. Voor 450 mensen optreden is niet niets! Godfried Meijer wist me uiteindelijk over te halen en toen begon de race tegen de klok om thuis de spullen te halen die ik nodig had. Uiteinde lijk is het allemaal op tijd gelukt en is het een groot feest geworden. Ik ben blij dat ik het heb gedaan!" Ruim 400 medewerkers van Heineken in Zoeterwoude - zowel van de brouwerij als van kantoor - kwamen op 17 december naar de kerstborrel die werd georganiseerd in het 'kerstkrattendorp' in het magazijn van CS&L op het brouwerijterrein. De Heineken Personeelsvereniging had een kerstman en een goochelaar geregeld en Heineken Evenement Service verzorgde de catering. HNS-directeur Willem de Jonge heette de aanwezigen welkom en Godfried Meijer opende die middag officieel de nieuwe loopbrug. Eén van de speerpunten van de PQ-pilaar van TPM is de overgang van product controle naar procescontrole (Cruise Control), ook voor de afdeling Verpak ken. Volledige procescontrole voorkomt verliezen op productblokkades, aanschaf en onderhoud van analyseapparatuur en het bespaart de vulleroperator veel tijd tijdens de opstart. Binnen Verpakken zijn de eerste projecten gestart. ZOETERWOUDE. in het kader van automatisering is er de afgelopen jaren veel gebeurd op de brouwerij Zoeter woude. De verschillende Cruise Control-projecten bij de afdeling Brouwen zijn hier een goed voorbeeld van. Er lopen nu dus ook Cruise Control-projecten bij de afdeling Verpakken. Al deze projecten leveren flinke besparingen op. Het projectteam 'droogblazen en verbieren' houdt zich bij Verpakken bezig met het automatisch, maar vooral ook gestandaardiseerd en geborgd opstarten van alle vulma- chines op de afdeling. Wanneer dit project is afgerond, zal de stamwortmeting op de lijn niet langer nodig zijn. Aan sluitend zullen meer teams starten die andere onderdelen en machines gaan automatiseren. Dit sluit natuurlijk goed aan bij de visie om met TPM de productiviteit en product kwaliteit van de afdeling te verbeteren! rei HNL ambitie: vijf strategische keuzes Uitstekende mensen Een pragmatische dynamische werkhouding; een no-nonsense en directe cultuur met ruimte voor diversiteit. Dat schept he! klimaat van slagkracht snelheid, waann mensen met plezier naar het werk komen en er samen vol voor gaan van resources Ondernemen op de wijzer^ die waarborgtdat na ons opeenvolgende generaties trots op hun leefbare omgeving kunnen zijn Waardecreatie in bier Met initiatieven bouwen aan de emotionele waarde van onze biermerken o.a. door innovaties met een hogere bijdrage per hectoliter Met merken groeien Nieuwe alcoholhoudende O I producten Introduceren. Nieuwe producten Introduceren vanuit de groothandel Nieuwe markten betreden met bestaande producten. Excellente processen Een excellente organisatie zijn op het gebied van proces management, kostenefficiency en effectiviteit Is absoluut noodzakelijk om onderscheidende initiatieven te kunnen ne Arno Centen vervolg van pagina 1 JEFFREY TIGGERS IN ACTIE. VOLLE BAK. EN GEZELLIG WAS HET.. DE KERSTMAN GING MET IEDEREEN OP DE FOTO. Marieke Boots (Senior Technoloog BTD) Teus van Dieren (projectbegeleider Productie) 22 JANUARI 2010

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2010 | | pagina 2