LAATSTE DOOS AMSTEL ZUID-AFRIKA OVERHANDIGD
Boodschap HNS-kratsessies:
KLANTGERICHTHEID EN FLEXIBILITEIT
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS HI
|9H^iWSËWl$ §S1PIbëös §?8Si wT-'ï-i1111111^-B^SBHSl IBHflBBi
Colonne 7 is na 2,5 jaar gestopt met de productie van de 75 cl fles Amstel voor de Zuid-Afrikaanse markt Rayonmanager Verpakken,
Bertha Bouwkamp, overhandigde op 19 november officieel de laatste doos Amstel aan Tom de Man, Regional President Africa
Middle East
ZOETERWOUDE. Die middag ging een
grote groep genodigden op weg naar
Colonne 7 voor een officiële afsluiting
van het Zuid-Afrika tijdperk. Bij colonne
7 nam rayonmanager Bertha Bouwkamp
namens alle medewerkers het woord. Ze
zei dat Zoeterwoude de hectoliters voor
de klanten in Zuid-Afrika met ongelofelijk
veel plezier had geproduceerd, dat er naar
haar weten nooit een consumentenklacht
uit Zuid-Afrika was gekomen en dat de lijn
de laatste maanden 80% OPI had gedraaid.
Bertha herinnerde Tom de Man aan 13
juli 2007, de dag waarop hij op Colonne 7
officieel de eerste fles Amstel in ontvangst
nam bij de start van de productie. Samen
met Bert Rietveld pakte Bertha vervolgens
een doos Amstel van de lijn, deed er een
rode strik omheen en overhandigde deze
aan Tom de Man.
Teruggekomen in het Bedrijfskantoor,
richtten Godfried Meijer en Tom de Man
het woord tot iedereen die had meege
werkt aan het succes van Colonne 7. "We
hebben op Colonne 7 een prestatie van for
maat geleverd", zei Godfried. "Binnen vier
maanden kregen we alles op een profes
sionele manier op de rit. De 700.000 hec
toliter op jaarbasis, in totaal 1,8 miljoen
hectoliter, was niet alleen heel goed voor
ons maar ook voor Heineken." Godfried
voegde eraan toe: "Met de hulp van de
HNS'ers in Zuid-Afrika komt de Sedibeng
brouwerij vast en zeker tot dezelfde goede
prestaties!" Tom de Man vertelde iets
over de marktsituatie in Zuid-Afrika, over
concurrent South African Breweries en
over de opstart van de nieuwe brouwerij.
"De Sedibeng brouwerij produceert nu al
650.000 hectoliter Heineken, 1,4 miljoen
hectoliter Amstel en 600.000 hectoliter
van het lokale bier Windhoek. In totaal al
bijna 3 miljoen hectoliter bier", vertelde
Tom de Man trots. Hij bedankte alle mede
werkers voor hun bijdrage aan het succes
in Zuid-Afrika. Voor alle aanwezigen stond
er na afloop van de bijeenkomst een echte
Zuid-Afrikaanse 'braai' klaar.
Op 30 november en 1 december vonden de jaarlijkse kratsessies plaats op de brouwerij in Zoeterwoude en in 's-Hertogenbosch.
Een verslag.
HNS en Heineken NV
Directeur HNS, Willem de Jonge, vertelde dat HNS van 2005
tot 2009 zeer goede resultaten heeft bereikt. Er was sprake
van meer volume, er werden veel nieuwe producten geïn
troduceerd en er werden nieuwe markten aangeboord. De
kosten per hectoliter daalden bij een verbeterde producti
viteit. Positief is het feit dat de concurrentiepositie van HNS
binnen Heineken verbetert op het gebied van vaste kosten.
Nederland duikt momenteel onder het kostenniveau van
Spanje, Italië en Frankrijk. Momenteel heeft HNS met een
dalend volume te maken en dat is ook de verwachting voor
2010. Ondanks de daling van het aantal FTE's zal de pro
ductiviteit bij HNS met de huidige plannen voor het eerst
sinds jaren dalen. Ook de vaste kosten per hectoliter gaan
voor het eerst stijgen. "Dat is een zorgwekkende ontwikke
ling," aldus Willem. "Vooral nü moeten we zorgen dat we
de kosten in de hand houden." Willem de Jonge stond stil
bij de halfjaarresultaten 2009 van Heineken NV en vertelde
dat Heineken wereldwijd goed presteert. We scoren hoog
bij onze klanten, onze productintroducties worden bijzon
der gewaardeerd en onze service en kwaliteit zijn goed te
noemen. De komende twee jaar ligt de nadruk voor HNS op
klantgerichtheid en flexibiliteit. Willem de Jonge: "We moe
ten onze klanten een goede prijs blijven bieden en flexibel
omgaan met een complexer wordende organisatie. Door
verder te investeren in de kennis, ervaring en motivatie
van medewerkers en door TPM te gebruiken om verliezen
verder te verminderen, kunnen we ook bij een dalend
volume kosten blijven verlagen." Een belangrijk onderdeel
van de presentatie was gewijd aan de nieuwe ambitie van
Heineken Nederland: duurzaamheid. Of zoals Willem de
Jonge het verwoordde: "Ondernemen op een manier die
waarborgt dat na ons opeenvolgende generaties trots kun
nen zijn op een leefbare omgeving."
Brouwerij Zoeterwoude/CS&L
Godfried Meijer presenteerde vervolgens de resultaten
voor CS&L en de brouwerij Zoeterwoude. Hij stond stil bij
het terugdringen van het aantal ongevallen en vertelde
over diverse initiatieven zoals de opstart van ongevallen-
reductieteams, de introductie van veiligheidshesjes en de
focus op het schrijven van bijna-ongevallen labels. Over
CS&L vertelde Godfried dat de diverse automatisering- en
mechaniseringprojecten en de integratie van de deelgebie
den Export, Binnenland en Inbound Logistics de belang
rijkste oorzaken zijn van de stijgende productiviteit sinds
2006. Door de besparing op de inhuur van uitzendkrachten
in de CS&L-operatie daalden het afgelopen jaar de kosten
per hectoliter. Ook de productiviteit van de brouwerij Zoe
terwoude laat sinds 2004 een stijgende lijn zien. De kosten
daalden door de optimale inzet van de flexibele schil bij
Verpakken, lage onderhoudskosten en lage energieverbrui-
ken. Er werd uitgebreid gesproken over de resultaten van
TPM en over de Brewery Award. In 2009 bereikte Heineken
Export een 3e positie en Heineken Binnenland een 12e po
sitie in de top 50 van de Brewery Award. Godfried vertelde
tot slot dat hij in 2010 door het wegvallen van Amstel voor
Zuid-Afrika voor Zoeterwoude een daling in volumeontwik
keling verwacht. Wat daarvan de consequenties zijn voor
de bezitting bij Verpakken zette hij uitgebreid uiteen.
Brouwerij 's-Hertogenbosch/CS&L
Paul Bleijs vertelde in 's-Hertogenbosch dat van de meeste
speerpunten van 2009 de targets zijn gehaald: het extract-
vervolg op pagina 4
18 DECEMBER 2009