0 olumn TPM Topper REDUCTIE ALARMEN KLARINGSKUIP11 Basistechnieken brandbestrijding opnieuw getraim Successen ondanks afbouw op Colonne 5 VAN 2009 NAAR 2010, NIEUWE PLANNEN, NIEUWE RICHTINGEN ■Br HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Si En alweer ontvingen we een mooie prijs voor Brand Dubbel boek, Sylvester gebrouwen. Het lijkt wel 'bizzenis as joezewel'ü Maar zoals we allen weten, is niets minder waar. Ook de Brand Bierbrouwerij merkt veel van de teruggang in de economie. Dus hebben we met zijn allen gesnoeid en gewied, de kosten omlaag gebracht, de verliezen aangevallen met TPM en de flexibele schil verwijderd. Gelukkig waren we in staat om snel te schakelen. Een lichtpuntje is het Brand Geveul. Het museum is net een jaar open en het aantal bezoekers gaat volgens de officiële telling in 2009 de 11.000 passeren! Marketing en Commercie hebben hier enorm veel werk verzet, maar zeker ook alle medewerkers. Hulde! De plannen voor 2010 liggen alweer klaar. De X-matrix is gevuld en plannen zijn gesmeed. Wat daar opvalt is de verschuiving van louter kostenverlaging en kwaliteitszaken naar de samenhang met milieu. Van de geplande 35 verbeterteams voor 2010 is 34% direct gekoppeld aan het besparen op water en elektriciteit. Hier op kantoor hebben de gewaardeerde collega's afspraken gemaakt over het uitdoen/aanlaten van het licht bij het verlaten van de werkplek. En het betalen van 1 bij het overschrijden van de 10 minuten-limiet daarvan. Zojuist heb ik zelf mijn eerste donatie in de pot mogen doen.... ^De komende week staat de GSC TPM-audit nog op het program ma en dan gaan we langzaam maar zeker naar het einde van 2009. We zullen zien wat het ko mende jaar ons gaat brengen. In ieder geval wens ik vanaf deze plek iedereen prettige feestda gen toe! Peter van Besouw Onlangs is het TPM-team 'Reductie van Cruise Control Alarmen Klaringskuip n' succesvol beëindigd en zijn de uitkomsten gepresenteerd in de Bedrijfsleiding van Zoeterwoude. Het team heeft een Breakdown Reduction Route (BDR) doorlopen op de top drie alarmen van de klaringskuip. Binnen Brouwen Zoeterwoude is het redu ceren van alarmen een belangrijke voorwaarde voor de succesvolle implementatie van Cruise Control Brouwen (onbemand opereren). ZOETERWOUDE. De top drie equipments verantwoor delijk voor de meeste alarmen, waren een reinigings- klep en twee kleppen die gebruikt worden voor de aan sturing van de uitruimers in de kuip. Persoonlijk vond ik de scope te klein (drie kleine klepjes), ik had graag alle kleppen en de bostelbak er nog bij gepakt. Maar de TPM- facilitator benadrukte: houd het klein en overzichtelijk. Achterafhad hij gelijk, die kleppen hebben het team lang beziggehouden. Bij de start van het team dachten we al te weten wat er mis was en hoe we zouden gaan modificeren. We hebben onszelf echter gedwongen de route te volgen en niet meteen de voor de hand liggende oplossingen te im plementeren. Tijdens de 'eerste schoonmaak en labeling' vonden we een aantal lekkages en bleek de waterver deler verkeerd gemonteerd te zijn waardoor de armen niet meer apart konden worden aangestuurd (wat wel zou moeten en nu al acht maanden ongemerkt niet meer functioneerde). Na het herstellen van de basiscon dities bleken de alarmen niet verdwenen te zijn. Uit de methode '5xWhy' kwamen drie mogelijke en realistische oorzaken naar voren en nog een onbeduidende druk- houdklep. Na het uitvoeren van de eerste tegenmaat regel hielden de alarmen aan; dat had dus geen effect. Uiteindelijk bleek het probleem tweeledig: de onbedui dende drukhoudklep was defect en de software voor de aansturing van de armen was onjuist geprogrammeerd. Deze zaken zijn hersteld en de alarmen zijn verdwenen. Voor het team was het een leerzame ervaring. Er zijn twee grote leerpunten: We moeten 'de route volgen' en het is effectiever om als team een paar middagen te reserveren om aan de problematiek te werken, dan vergaderingen van anderhalf uur te houden. Erik Broere, teamleider Techniek Onderhoudsgroep Brouwen vervolg van pagina 1 OETELDONK. Prins Amadeiro was op bezoek met zijn hele gevolg, waaronder zijn adjudant, Peer van den Mug- genheuvel met zijn Assessor (wethouder) Kees Minkels, en vele hoogwaardigheidsbekleders van de Oeteldonkse Club. In de Cambrinuskelder heette Hofbrouwer Paul Bleijs alle aanwezigen hartelijk welkom, waarna iedereen uit volle borst het Oeteldonkse Volkslied meezong. Voor het eigenlijke doel van deze feestelijkheid ging de groep vervolgens naar de Brouwzaal, waar volgens het strakke protocol van het biersteken alweer voor de 25e keer de sterkte van het wort werd bepaald. Deze verantwoor delijkheid lag ditmaal in handen van 'Hofbrouwer van dienst' Hans Siegers. Een 'erebaantje'? Hans: "Ja, het was absoluut een eer om samen met Prins Amadeiro deze handeling te verrichten. Een heel leuke ervaring rijker! Hofbrouwer van dienst word je per slot van rekening ook maar één keer. Je moet toevallig op de dag van het bier steken late dienst hebben. Het management van Brouwen nodigt je vervolgens persoonlijk uit." nil hectoliter Biersteken wordt al sinds generaties door Prins Ama deiro persoonlijk gedaan. Het vindt zijn oorsprong in het vroegere fabeltje dat het bier tijdens grote volksfeesten aangelengd zou worden met water. Met deze traditie kan de Prins zelf vaststellen of het bier sterk genoeg is. Bij het brouwproces van toen werd aan de wortketel na het koken, met de meetstok het volume en met de sacharime- ter het extractgehalte ook wel genaamd 'het stamwortge- halte' bepaald en uitgedrukt in graden Plato. Het bepalen van de sterkte gebeurde onder toezicht van een ambte naar van de Dienst Invoerrechten en Accijnzen omdat aan de hand van de sterkte en het volume vastgesteld werd hoeveel accijns moest worden betaald. De dienst ver leende aan Amadeiro voor deze ene speciale gebeurtenis het privilege de vaststelling formeel rechtsgeldig te ver richten. De meting op 13 november verliep volgens Hans Siegers uitstekend: "Het begint altijd met het bepalen van het volume en dat was precies 1111 hectoliter! Vervolgens koel je het wortmonster tot circa 20 graden Celsius. Ver volgens bepaal je de sterkte van het wort." Bij die laatste allesbepalende stap kwam Hans onder toeziend oog van Prins Amadeiro zelf tot de conclusie dat de wortsterkte 16,2 was. Een prima waarde, de Bossche brouwerij is klaar voor de belevering van Oeteldonk. ZOETERWOUDE. Alle brandweermannen, Calamitei tencoördinatoren (Calco's) en Communicatiecoördinato ren (Comco's) uit Zoeterwoude kwamen onlangs voor de zesde keer dit jaar bijeen voor een training. Ze oefenden een binnenbrandbestrijding en een indu striële brand. Het doel was dit keer een verbetering van de samenwerking tussen de Bevelvoerder, de Calco en de Comco en natuurlijk het opnieuw trainen van de ba sistechnieken van de brandweermannen. In totaal ging het om tachtig man, dus werden ze verdeeld over zes groepen. De oefeningen werden goed tot zeer goed uit gevoerd en het leverde weer spectaculaire plaatjes op! Aad van der Meer Lijn 51 zal vanaf 1 januari 2010 stil worden gelegd en in de loop van dat jaar ook lijn 52. Ondanks de afbouw levert Colonne 5 nog regelmatig mooie bijdragen aan de productiviteit van HNS! ZOETERWOUDE. 2009 is een bijzonder jaar geweest voor Colonne 5 in Zoeterwoude. Nadat in november 2008 de drieploegendienst werd inge voerd, was het voornemen om halverwege het jaar minder volume te gaan draaien. Lijn 51 zou dan stil gaan. Door marktomstandigheden en de opstart van Colonne 8 is er uiteindelijk slechts vier weken met één lijn geproduceerd. Ondanks de kleiner wordende teams en een lagere productieprioriteit zijn zaken als het Bijna Ongevallen-label, BDA's, IVP en SMED met succes ingevoerd en zijn er vele TPM-teams afgerond. Daarbij is de gemiddelde OPI van november 2008 tot en met november 2009 met 2,5% gestegen van 71,9% naar 74,4%! We denken momenteel na over ver schillende strategieën om verstandig af te bouwen. Met een bijgewerkt onderhoudsplan en de huidige 5S-score van 85% mag dat geen probleem zijn. De uitdaging voor Colonne 5 in 2010 zal zijn om naast een productieve ook een flexibele bijdrage aan HNS te leveren! Teus van Dieren, teamleider Colonne 5 HET TPM-TEAM VLNR: ROB OOSTERBROEK, AB KALTER, JAN WENT- INK, ERIK BROERE. NIET OP DE FOTO: MARTIN LUCAS EN GERT VAN DUIJN. «Ik 18 DECEMBER 2009

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2009 | | pagina 2