12% OPI-WINST OP
COLONNE 6!
HAS-STUDENTEN KRIJGEN
PRAKTIJKCOLLEGE TPM
CS&L WEER BRANDSCHOON MET 5S
wmÊM
f
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS fil
Door gebrek aan capaciteit en de grote vraag naar
blik is één van de prioriteiten van HNS het verhogen
van OPI 'can'. Colonne 6 heeft zijn best gedaan door in
de afgelopen 12 maanden de OPI op te schroeven van
gemiddeld 58% naar 70%!
ZOETERWOUDE. Deze geweldige
prestatie is op verschillende manie
ren bereikt. Zo kregen wij het voor
elkaar om de stopdag al 40 weken
lang grotendeels 'offline' uit te voe
ren. Dit is mogelijk omdat Colonne
6 niet altijd over dezelfde machines
en banen draait. Dankzij de flexi
bele inzet van zowel monteurs als
operators was het mogelijk om het
meeste onderhoud en schoonmaak
werk te laten plaatsvinden als de
desbetreffende machine stilstond.
'Kritische' machines die de hele
week moeten draaien - zoals de
pasteur en de palletiser - werden na
afloop van productie, op inciden
tele stopdagen en/of op zaterdagen
aangepakt. Dit leverde zo'n 3,5%
rendement op zonder dat belang
rijke Periodieke Onderhoudstaken
werden gemist of onnodige break
downs ontstonden.
De introductie van SMED (Single
Minute Exchange of Dies), waarbij
alle ombouwen volgens TPM ge
standaardiseerd zijn en parameters
worden geborgd, leverde ook 3%
op. Diverse TPM-verbeterteams op
onder andere de palletiser, hoezen-
gooier, fridgepacker en tray loader
leverden samen met het optima
liseren van de baansnelheden en
AM stap 1-3, ook 3% OPI op. Tot slot
hebben investeringen in onder
andere een tweede bierleiding voor
vuiler 62, een nieuwe keerbocht en
het versnellen van bierwissels voor
nog eens 2,5% OPI gezorgd. In totaal
dus zo'n 12% OPI, ofwel de mogelijk
heid om gemiddeld 3.600 trays per
dienst méér te produceren!
Wij willen iedereen op en rond
Colonne 6 nogmaals bedanken voor
de superinzet. Het is een prestatie
om trots op te zijn. Momenteel wordt
er hard gewerkt aan een plan om de
OPI richting de 80% te krijgen!
Gert van Leeuwen Carl Eric
Grootendorst, teamleiders Colonne 6
22 studenten van de HAS waren op 1 oktober te gast op de
Bossche brouwerij om meer op te steken van TPM. Een week
eerder hadden ze een TPM-college gehad waar de belangrijkste
uitgangspunten aan de orde kwamen. Was dit college puur
theoretisch, op de brouwerij kwam met name de praktijk aan
de orde.
'S-HERTOGENBOSCH. Om negen uur
's morgens kwamen de studenten het
leercentrum binnen waar ze verwelkomd
werden door Ad Stolzenbach, Lé van
Linder en Gerard Brockötter. Laatstge
noemde opende met een korte presenta
tie over de Bossche brouwerij, waarna Ad
Stolzenbach een aantal TPM-voorbeelden
uit de praktijk behandelde. Hierna gingen
drie groepen studenten aan de slag met
een praktijkcase. Lé van Linder nam een
groep mee naar MEV, waar ze een op
dracht kregen die te maken had met arti
kelen die te lang op voorraad liggen. Ad
Stolzenbach confronteerde de studenten
met de van Breemenlijn, waar speciaal
voor deze gelegenheid een storing was
ingebouwd. Via de '5 x Why' methode
moesten de studenten proberen achter de
bronoorzaak van deze storing te komen.
Gerard Brockötter liet de studenten een
bezettingsvraagstuk oplossen.
Nadat de groepen de drie cases hadden
doorlopen moesten ze een presentatie
voorbereiden. Hierin vertelden ze hoe
ze het werken met de TPM-tools hadden
ervaren. Aan het eind van de dag had
iedereen veel geleerd. De HAS-studenten
kregen inzicht in het werken met TPM in
een productie-omgeving. De Heineken-
brouwerij weet nu beter hoe het onder
wijs TPM beleeft en daarmee omgaat.
Alle operationele medewerkers van CS&L en
CS&C in Zoeterwoude, in totaal zo'n 100 mede
werkers, maakten op 26 oktober jl. een start met
het TPM-programma. Ze begonnen bij de basis:
schoonmaken met behulp van 5S.
ZOETERWOUDE. De afgelopen jaren lag de focus bij CS&L op organi
satiewisselingen, de integratie van medewerkers binnen de bestaande
deelgebieden, automatisering, mechanisering en verbouwingen. Nu
er een stabiele situatie is ontstaan, kan CS&L Zoeterwoude een start
maken met TPM. Dat gebeurde op maandag 26 oktober. In de ochtend
werden ongeveer 100 medewerkers van CS&L en CS&C in 10 verschil
lende teams ingedeeld en begon men op diverse werkplekken met de
eerste 3 S'en: sorteren (weggooien wat er niet hoort of wat er al lang
staat), schikken (alles een logische plek geven) en schoonmaken. Na wat
gezonde weerstand en een bak koffie, gingen de medewerkers uitein
delijk voortvarend te werk en maakten alle afdelingsruimten schoon.
Heftrucks werden van binnen en van buiten schoongemaakt, inclusief
de AGV's. Er ontstond zelfs een ware menselijke wasstraat voor de hef
trucks! Medewerkers noteerden gebreken, stofzuigden de binnenkant
en maakten het karwei af met Glassex en cockpitspray. In de middag
was er tijd voor ontspanning en gingen medewerkers, management en
teamleiders naar Horeca City in Amsterdam. De komende jaren zal er
bij CS&L gestructureerd worden gewerkt aan het terugbrengen van ver
liezen, te beginnen met het vasthouden van de situatie op 26 oktober!
I Jeffrey Nazloomian, distributiemedewerker CS&L in Zoeterwoude
"Voor mij en de meeste van mijn collega's was de zogenoemde Japanse Tuin nog
onbekend. Eigenlijk werken we altijd al volgens TPM, het heeft nu alleen een
nieuwe benaming en dat moest worden gevierd! Andere methodes hebben in
het verleden ook geholpen om het magazijn op orde te houden, maar TPM geeft
duidelijkheid en structuur door de stappen die je moet volgen."
Maaike van der Poel, teamleider Customer Support Control in
Zoeterwoude-
"Het was leuk om te zien dat door gezamenlijke inspanning ons kantoor in
korte tijd totaal opgeruimd was. TPM kan naar mijn mening een goede bijdrage
leveren aan gestructureerd werken binnen CS&L. Nu zorgen dat het zo netjes
blijft!"
Jeroen Kalkers, distributiemedewerker CS&L in Zoeterwoude:
"We hebben flink schoongemaakt en dat was nodig! In zo'n grote loods stapelt
stof en vuil zich gauw op en door de enorme werkdruk hebben we vaak geen tijd
om schoon te maken, 's Middags gingen we naar Horeca City waar we de quiz
'Hoe goed ken jij de afdeling?' deden. Daarna kon iedereen leren biertappen
en sloten we af met een lekkere Indische maaltijd. Als vervolg op deze dag gaat
er een 5S-team aan de slag om de continuïteit van 5S te waarborgen."
COLLEGE IN HET LEERCENTRUM.
Gerard Brockötter
DE 'HEFTRUCKWASSTRAAT'
«n
20 NOVEMBER 2009