TIJDPERK AMSTEL VOOR
ZUID-AFRIKA OFFICIEEL
AFGESLOTEN
EERSTE DAMWANDEN
VOOR ALPHERIUM
Mijlpaal
Filtratie!
$Sl
'3fl
\~2~\ HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Ruim 2,5 jaar geleden werd ons ge
vraagd of we de productie van de 750
cl fles Amstel voor de Zuid-Afrikaanse
markt wilden overnemen gedurende de
bouw van een nieuwe Heineken-brouwe-
rij in Zuid-Afrika. Dat deden we graag. In
tijden van recessie was het extra volume
een welkome aanvulling op ons dalende
productievolume, het kwam ons ook
financieel uitstekend uit.
Voordat we daadwerkelijk konden afvul
len, kwamen we voor een paar grote
uitdagingen te staan: de 750 cl fles had
een afwijkende hoogte en de fles moest
worden voorzien van een papieren
etiket. Vooral dat laatste was weer wen
nen voor de operators na de introductie
Clear Plastic Label! Ze pakten het uitste-
kend op en in korte tijd was Colonne 7
klaar voor productie. Op 12 juli 2007 om
precies te zijn.
Na 1.764.201 miljoen hectoliter Amstel
in 2,5 jaar is dat tijdperk afgesloten, de
nieuwe brouwerij in Zuid-Afrika gaat
het volume vanaf begin 2010 lokaal
produceren. Op donderdag 19 november
overhandigde rayonmanager Verpak
ken, Bertha Bouwkamp, officieel de
laatste doos Amstel aan Tom de Man,
Regional President Afrika/Middle East.
Na afloop was er in het Bedrijfskantoor
voor alle aanwezigen een Afrikaanse
'Braai'. Bij de Poort in Zoeterwoude
kreeg iedereen op donderdag 19 en
vrijdag 20 november een presentje van
de Zuid-Afrikaanse brouwerij, een doos
met een fles Amstel Zuid-Afrika en een
Amstel-opener.
Colonne 7 zal weer teruggaan naar
reguliere productie Amstel en Heine-
ken. Ik wil iedereen die aan dit traject
heeft meegewerkt bedanken voor zijn
of haar flexibiliteit en inzet. We hebben
een prestatie geleverd om trots op te
zijn! Rest mij nog de nieuwe brouwerij
in Sedibeng, Zuid-Afrika, veel succes te
Godfried Meijer
In de week van 12 oktober is een start gemaakt met het slaan
van de eerste damwanden voor het Alpherium - de nieuwe
overslagterminal - in Alphen a/d Rijn. Volgens planning varen in
juli 2010 de eerste schepen met containers.
ZOETERWOUDE. Voordat de damwanden
konden worden geslagen, is er dit jaar zo'n
360.000 m3 zand aangevoerd met meer dan
450 binnenvaartschepen. Ook dit vervoer
heeft dus al op een duurzame manier plaats
gevonden! Na het inklinken is de bovenste
laag weer afgegraven, dat wordt gebruikt
voor de aanleg van de nieuwe weg om de
terminal heen.
Secuur werkje
Dit keer geen bobo's en toespraken, maar
voor Heineken was het slaan van de eerste
damwanden toch belangrijk genoeg om even
een kijkje te gaan nemen. Samen met de
opdrachtgever van Van Uden, Henk Bakker,
hebben we ons uitvoerig laten voorlichten
over hoe dit damwanden slaan in zijn werk
gaat. Het blijkt een uiterst secuur werkje te
zijn omdat de 'palen' van zo'n twaalf meter
precies waterpas de grond in moeten en ook
nog met een 'mes in groef' in elkaar moeten
schuiven. Toen de mannen hoorden dat
Heineken grootgebruiker van de terminal
wordt, gingen de ijzeren gevaarten met nog
meer enthousiasme de grond in! De mannen
meldden overigens dat de weerstand vrij
groot is, wat er op duidt dat het inklinken
van de opgebrachte grond goed is verlopen.
Voortgang
Behalve het damwanden slaan wordt er
ook druk aan de aanleg van de noodweg en
de definitieve weg gewerkt. De noodweg
zal in week 49 (30 november) klaar zijn en
eind 2012 door de definitieve weg worden
vervangen. Dit betekent dat de weg langs
de Gouwe al voor Kerst 2009 zal worden
afgesloten! Met deze voortgang lijkt juli 2010
steeds dichterbij te komen!
Fred Holvast
ZOETERWOUDE. Willem (46) werkt alweer 22 jaar bij
Heineken en is geen onbekende binnen HNS. Na zijn studie
Technologie begon hij in 1987 als assistent manager Verpak
ken in 's-Hertogenbosch. Na 2,5 jaar vertrok hij naar Papoea
Nieuw Guinea, waar hij Group Technological Controller werd.
In 1995 werd Willem hoofd BTD in Zoeterwoude. Willem:
"Paul Hamers was toen bedrijfsleider en later Nico Nusme-
ijer. Een interessante tijd, niet in de laatste plaats door het
Mensen Maken Heineken-traject." In 1998 werd Willem hoofd
Brouwen in 's-Hertogenbosch en 2,5 jaar later volgde hij
daar Wiggert Deelen op als manager Verpakken. "In die tijd
begonnen we met Kampioen Verpakken, de voorloper van
TPM," zegt Willem. "We stelden ambitieuze doelen en wilden
de OPI's verhogen van 50 naar 70%. Niet realistisch, dacht
iedereen nog! Maar we bereikten 62% en inmiddels is de 70%
bereikt. Ik vind het fantastisch dat 's-Hertogenbosch dat heeft
bereikt en de GIPM Award heeft gewonnen."
Na 6,5 jaar 's-Hertogenbosch vertrok Willem met vrouw
Saskia, zoon Nick (nu 14 jaar) en dochter Marlijn (nu 11) naar
Roemenië, waar hij 4,5 jaar als Supply Chain Director werkte
en verantwoordelijk was voor vijf brouwerijen, inclusief de
logistieke operatie en de inkoop. Willem: "Voor mijn kinderen
was het best spannend allemaal. Naar een internationale
school terwijl ze nog geen woord Engels spraken. In die 4,5
jaar hebben ze veel geleerd van hun internationale ervarin
gen en treden ze met veel zelfvertrouwen nieuwe situaties
tegemoet."
Pragmatisch en simpel
Willem is altijd een warm voorstander geweest van TPM. "Ik
geloof in het borgingselement van TPM. Tijdens mijn loop
baan bij Heineken heb ik veel initiatieven gezien van verbete
ringsprogramma's die werden opgezet en na een tijdje weer
wegzakten. Met TPM hebben we nu een gestandaardiseerde
manier van werken die we binnen alle Heineken-brouwerijen
toepassen, waardoor de supply chain wereldwijd constant
verbetert en op een hoger niveau komt. TPM gaat over empo
werment, initiatieven tonen, met slimme oplossingen komen
en discipline. Het moeilijkste van TPM is om medewerkers er
volledig bij te betrekken. Het is een compleet nieuwe manier
van werken, de leiding moet dus goed kunnen uitleggen
waarom het zo belangrijk is en ervoor zorgen dat gemaakte
afspraken worden nagekomen. In het begin lijkt het alsof je
meer werk moet doen, pas wanneer je merkt dat problemen
niet meer terugkomen, waardeer je de waarde van deze
manier van werken. In Nederland zie ik heel veel creativiteit.
Mensen raken gemotiveerd door het eigenaarschap, de ver
antwoordelijkheid en vrijheid die TPM biedt. Dat is een goede
basis die tot enorme successen kan leiden als we er een
goede discipline aan kunnen toevoegen. Dan bedoel ik niet
alleen 'doen wat afgesproken is' maar ook discipline tonen in
het samenwerken op de TPM-manier. En dat betekent streven
naar standaarden en oplossingen van anderen kopiëren als
dat kan."
Een stapje harder
"HNS heeft op het gebied van TPM al veel vorderingen
gemaakt," aldus Willem. "Wat mij betreft moeten we het heel
pragmatisch en simpel houden. Het moet duurzaam zijn en
tegelijkertijd resultaat opleveren; we moeten dus steeds goed
nadenken waar we aan willen werken. Ik denk dat het voor
HNS belangrijk is om de bestaande strategie door te zetten
en de absolute benchmark binnen Heineken te worden. Die
verplichting hebben we omdat we de grootste brouwerij
organisatie binnen Heineken International zijn en wereldwijd
belangrijke klanten bedienen. Om die referentie te worden
moet er nog wel het een en ander gebeuren. Door middel van
TPM moeten we de verliezen die we nu nog hebben, vermin
deren en we moeten in staat zijn om flexibel te reageren
op de wensen van onze klanten. Daarnaast hebben we de
verplichting om zorgvuldig om te gaan met het gebruik
van energie en water. Daarbij is het voor mij belangrijk dat
we denken in processen en niet in afdelingen; dat we over
eikaars schutting heen kijken. Iedereen die een taak heeft
binnen dit bedrijf heeft ook iemand in het proces ervoor en
iemand in het proces erna, dat moeten we ons realiseren.
Resultaten wil ik behalen op een manier waarbij we met veel
respect met elkaar omgaan. Ik wil resultaatgerichtheid com
bineren met mensgerichtheid. Ik haal graag alles uit mensen
en wil ze de ruimte geven. Maar mensen hebben ook recht
op controle. Druk is nodig zodat je niet in je comfort zone
terecht komt. We varen wel bij een omgeving die uitdagingen
biedt, waar je nét een stapje harder moet lopen dan je wilt.
HNS staat als een huis, die kracht moeten we gebruiken om
te verbeteren."
De afdeling Filtratie in Zoeter
woude bereikte op 5 november
2009 een bijzondere mijlpaal:
50 nachten onbemand draaien
zonder verstoringen!
ZOETERWOUDE. Al eerder werd het ook al
hoge record van 37 nachten van de Energie-
dienst verbroken. Voor deze prestatie werden
de medewerkers destijds door Godfried beloond
met een gezonde traktatie in de vorm van
een doos lekkere appels. Om deze 50e nacht
storingsvrij te vieren werd rayonmanager Jean
Dohmen tijdens het ochtendoverleg officieel
gehuldigd door operators Aad, Arie, Gijs, Jean-
not, John, Lau, Sander en Willem. Hij kreeg een
zelfgemaakte oorkonde uitgereikt voor zijn 'on
geëvenaarde bezielende leiding' en een mooie
rozet voor op zijn borst. Jean heeft de versier
selen de hele dag met veel trots gedragen! Man
nen, gefeliciteerd en op naar de 100!
Het Brouwen-team
vervolg van pagina 1
20 NOVEMBER 2009