TD Teamuitje 2009: GEZOND OP WEG! Nieuwe veiligheids instructie in modern jasje Als elke seconde telt. VERPAKKEN EN BROUWEN KRIJGEN BIJNA-ONGEVALLENTRAINING PT] HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Op li september had de Technische Dienst van brouwerij Zoeterwoude een teamuitje in de omgeving van Noordwijk. In de jeugdherberg waar we werden ontvangen, haalden we de gemid delde leeftijd flink omhoog! ZOETERWOUDE. Na de koffie en een welkomstpraatje van Kees Horsman, kregen wij uitleg over de groepsactiviteit van die dag: steppen! We kregen te horen hoe we op een step een route door de duinen moesten zoeken met behulp van GPS-ontvangers. Er werden drie groepen gemaakt van zes a zeven man en we kregen twee uur de tijd om de weg te vinden. Dit bleek lastiger dan gedacht omdat de GPS- ontvangers tussen de bomen vaak geen of een slechte ontvangst hadden. Ook fysiek was het een behoorlijke klus om over zandpaden en duinen te steppen. Uiteindelijk kwamen alle teams redelijk op tijd aan. Daarna moesten we quizvragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren; naar aanleiding van de uitslagen werd één team tot winnaar uitgeroepen. Frappant detail hierbij was dat het team met drie managers laatste werd! Het was natuurlijk niet hun core business... Opvallend was ook dat het team waarin twee projectleiders de navigatie deden, de planning haalde en ook nog zonder budget! Daarbij moet wel aangemerkt worden dat de terugweg zonder GPS werd afgelegd om op tijd te kunnen zijn. Na dit deel presenteerde Kees Horsman een 'petje op petje af spel over brouwerijkennis. Het spel werd gewonnen door Gerard van der Maas. Daarna kregen we uitleg over de integratie van de onderhoudsgroep binnen de TD door Olav den Biggelaar. De afsluitende barbecue was erg gezellig en goed verzorgd. Sinds 2002 werkt HNS Zoeterwoude met het veiligheids instructieprogramma 'Veilig, Gezond en Milieubewust'. De komende tijd wordt er een nieuwe veiligheidsinstructie uitgerold, dit keer in de vorm van een film. ZOETERWOUDE. Het veiligheidsinstructieprogramma is speciaal opgesteld om medewerkers, leveranciers en bezoekers kennis te laten maken met de regels en voorschriften die op het brouwerijterrein en binnen de gebouwen gelden met be trekking tot veiligheid, gezondheid en milieubewust werken. Het programma was toe aan een revisie vanwege nieuwe regels zoals het dragen van veiligheidshesjes. Maar ook omdat men binnen HNS gebruik wil gaan maken van één instructie die door iedereen die de brouwerijterreinen betreedt, wordt opgevolgd. Voor de nieu we veiligheidsinstructie is gekozen voor het medium film omdat film een moderne en dynamische uitstraling heeft. Het is een interactief programma geworden met vier hoofdstukken; elk hoofdstuk bestaat uit een kort filmfragment met aansluitend een multiple choice toets. Bij voldoende score gaat de gebruiker verder naar het volgende hoofdstuk. Indien de score onvoldoende is, wordt het betreffende hoofd stuk opnieuw opgestart en volgt een nieuwe toets met gewijzigde vragen. Nadat alle hoofdstukken met voldoende resultaat zijn doorlopen wordt het certi ficaat - dat een geldigheidsduur heeft van driejaar - geprint en ingeleverd bij de Poortcontrole. Afhankelijk van de doelgroep duurt het volgen en afsluiten van de veiligheidsinstructie 10 minuten voor bezoekers en chauffeurs en 30 minuten voor eigen medewerkers, contractors en uitzendkrachten. In een later stadium wordt de veiligheidsinstructie ook via intranet en internet aangeboden. Het is dan mogelijk om vanaf de eigen werkplek (voor eigen medewerkers) of bedrijfslocatie (voor contractors en uitzendkrachten) de instructie te doorlopen. De veiligheidsinstructie zal gefaseerd worden uitgerold. Op 15 oktober starten we met contractors en uitzendkrachten, daarna volgen E-pashouders, chauffeurs, bezoekers en eigen medewerkers. In het tweede kwartaal van 2010 moeten alle medewerkers de instructie hebben gevolgd. In eerste instantie is de instructie al leen in het Nederlands beschikbaar. Het is de bedoeling de instructie ook in andere (moderne) talen aan te bieden. Hans Kroes, SHE manager HNS Je staat met iemand te praten en ineens gebeurt het: een hartstil stand. Het zal je maar overkomen. Volgens TPM-coördinator Jan Faas is het op zo'n moment belangrijk dat je weet hoe je moet handelen. WIJLRE. Op steeds meer werkplekken zie je een Automatische Externe Defibrillator hangen, oftewel een AED. Jan Faas: "Maar de vraag is dan wel, hoe werkt zo'n apparaat? De Brand Bierbrouwerij heeft ervoor gekozen alle medewerkers de kans te geven om deel te nemen aan een cursus 'reanimeren en gebruik AED'. Die cursus is niet alleen handig voor op het werk maar ook voor privésituaties. Dat het onderwerp erg leeft, blijkt wel uit het feit dat zo'n 39 mensen (van de 50) zich voor de cursus hebben aangemeld. Alle trainingen worden gegeven in de periode van 15 september tot 6 oktober. Natuurlijk hopen we het geleerde nooit in de praktijk te hoe ven toepassen, maar mocht het ooit zo ver komen dan zijn we er bij Brand klaar voor." Veiligheid is één van de belangrijkste doelstellingen van de brouwerij Zoeterwoude. Het huidige aantal ongevallen is onacceptabel, voor iedereen. Om de brouwerij veiliger te maken, zijn er al verscheidene teams gestart vanuit de SHE-pilaar (Safety, Health, Environment). Een succesvol initiatief dat verder wordt uitgerold is de 'bijna-ongevallen labeltraining'. ZOETERWOUDE. Voor elk ongeval met verzuim moeten er maar liefst 100 bijna-ongevallen en zelfs 1.000 gevaar lijke situaties bestaan, zo zegt de theorie. Het gaat immers heel vaak 'net goed'. Om het aantal ongevallen met verzuim omlaag te krijgen, is het van groot belang dat we de gevaar lijke situaties en bijna-ongevallen op de brouwerij met zijn allen identificeren en zoveel mogelijk wegwerken. Bijna-ongevallentraining Een pilot met 'bijna-ongevallenlabels' op Colonne 5 Is onlangs succesvol afgerond. De resultaten van dit team zijn dusdanig veelbelovend, dat besloten is dit initiatief zo snel mogelijk uit te breiden naar andere werkplekken. Zo kwamen op 14 september afgevaardigden van de rayons en ondersteunende afdelingen binnen de subunit Verpak ken bij elkaar voor een 'bijna-ongevallenlabeltraining'. Deze komt erop neer dat er een label wordt geschreven voor Iedere onveilige situatie of bijna-ongeval en dat deze binnen een afgesproken termijn wordt opgelost. Een belangrijke veiligheidsdoelstelling is dat alle medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen voor een veilige werk plek. In de training werd deze procedure uitgelegd, waarna de deelnemers het veld in werden gestuurd met een ca mera om onveilige situaties te leren herkennen. Per rayon zullen de gevaarlijke situaties geregistreerd en opgevolgd worden om de voortgang te bewaken en de werkplekken daadwerkelijk veiliger te maken. Het zal medewerkers stimuleren om onveilige situaties en gedrag te blijven her kennen en op een juiste manier te handelen. Uitrol training Vier teamleiders zijn verantwoordelijk voor de uitrol: Emiel Sonnemans (Colonne 1, 2,3, 9), Carl Eric Grootendorst (Co lonne 4, 6 OHGV), Karen Doesburg Smits (Brouwen) en Teus van Dieren (Colonne 5,7,8, GIS en palletiser). Ze opereren onder de naam 'Horizontale Expansie Team Bijna Ongeval len'. Mocht je meer willen weten over dit onderwerp, neem dan contact met hen op. Je kunt natuurlijk ook bij je eigen leidinggevende terecht. De komende weken worden alle medewerkers binnen Verpakken getraind. Brouwen volgt en zal voor eind 2009 alle medewerkers hebben getraind. Horizontale Expansie Team Bijna Ongevallen Coen van Alphen DAT STEPPEN IS NIET ZO EENVOUDIG ALS HET LIJKT! Namens de werkgroep Introductie Veiligheidsinstructie, RUUD VONCKEN OEFENT EEN REANIMATIE. 16 OKTOBER 2009

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2009 | | pagina 4