TD Teamuitje 2009:
GEZOND OP WEG!
Nieuwe veiligheids
instructie in modern jasje
Als elke
seconde telt.
VERPAKKEN EN BROUWEN KRIJGEN
BIJNA-ONGEVALLENTRAINING
PT] HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Op li september had de Technische Dienst van brouwerij
Zoeterwoude een teamuitje in de omgeving van Noordwijk. In de
jeugdherberg waar we werden ontvangen, haalden we de gemid
delde leeftijd flink omhoog!
ZOETERWOUDE. Na de koffie en een
welkomstpraatje van Kees Horsman, kregen
wij uitleg over de groepsactiviteit van die
dag: steppen! We kregen te horen hoe we op
een step een route door de duinen moesten
zoeken met behulp van GPS-ontvangers. Er
werden drie groepen gemaakt van zes a zeven
man en we kregen twee uur de tijd om de weg
te vinden.
Dit bleek lastiger dan gedacht omdat de GPS-
ontvangers tussen de bomen vaak geen of
een slechte ontvangst hadden. Ook fysiek was
het een behoorlijke klus om over zandpaden
en duinen te steppen. Uiteindelijk kwamen
alle teams redelijk op tijd aan. Daarna
moesten we quizvragen beantwoorden en
opdrachten uitvoeren; naar aanleiding van
de uitslagen werd één team tot winnaar
uitgeroepen. Frappant detail hierbij was dat
het team met drie managers laatste werd!
Het was natuurlijk niet hun core business...
Opvallend was ook dat het team waarin
twee projectleiders de navigatie deden, de
planning haalde en ook nog zonder budget!
Daarbij moet wel aangemerkt worden dat de
terugweg zonder GPS werd afgelegd om op
tijd te kunnen zijn.
Na dit deel presenteerde Kees Horsman een
'petje op petje af spel over brouwerijkennis.
Het spel werd gewonnen door Gerard van
der Maas. Daarna kregen we uitleg over de
integratie van de onderhoudsgroep binnen
de TD door Olav den Biggelaar. De afsluitende
barbecue was erg gezellig en goed verzorgd.
Sinds 2002 werkt HNS Zoeterwoude met het veiligheids
instructieprogramma 'Veilig, Gezond en Milieubewust'.
De komende tijd wordt er een nieuwe veiligheidsinstructie
uitgerold, dit keer in de vorm van een film.
ZOETERWOUDE. Het veiligheidsinstructieprogramma is speciaal opgesteld om
medewerkers, leveranciers en bezoekers kennis te laten maken met de regels en
voorschriften die op het brouwerijterrein en binnen de gebouwen gelden met be
trekking tot veiligheid, gezondheid en milieubewust werken. Het programma was
toe aan een revisie vanwege nieuwe regels zoals het dragen van veiligheidshesjes.
Maar ook omdat men binnen HNS gebruik wil gaan maken van één instructie die
door iedereen die de brouwerijterreinen betreedt, wordt opgevolgd. Voor de nieu
we veiligheidsinstructie is gekozen voor het medium film omdat film een moderne
en dynamische uitstraling heeft. Het is een interactief programma geworden met
vier hoofdstukken; elk hoofdstuk bestaat uit een kort filmfragment met aansluitend
een multiple choice toets. Bij voldoende score gaat de gebruiker verder naar het
volgende hoofdstuk. Indien de score onvoldoende is, wordt het betreffende hoofd
stuk opnieuw opgestart en volgt een nieuwe toets met gewijzigde vragen.
Nadat alle hoofdstukken met voldoende resultaat zijn doorlopen wordt het certi
ficaat - dat een geldigheidsduur heeft van driejaar - geprint en ingeleverd bij de
Poortcontrole. Afhankelijk van de doelgroep duurt het volgen en afsluiten van de
veiligheidsinstructie 10 minuten voor bezoekers en chauffeurs en 30 minuten voor
eigen medewerkers, contractors en uitzendkrachten. In een later stadium wordt de
veiligheidsinstructie ook via intranet en internet aangeboden. Het is dan mogelijk
om vanaf de eigen werkplek (voor eigen medewerkers) of bedrijfslocatie (voor
contractors en uitzendkrachten) de instructie te doorlopen.
De veiligheidsinstructie zal gefaseerd worden uitgerold. Op 15 oktober starten
we met contractors en uitzendkrachten, daarna volgen E-pashouders, chauffeurs,
bezoekers en eigen medewerkers. In het tweede kwartaal van 2010 moeten alle
medewerkers de instructie hebben gevolgd. In eerste instantie is de instructie al
leen in het Nederlands beschikbaar. Het is de bedoeling de instructie ook in andere
(moderne) talen aan te bieden.
Hans Kroes, SHE manager HNS
Je staat met iemand te praten en
ineens gebeurt het: een hartstil
stand. Het zal je maar overkomen.
Volgens TPM-coördinator Jan Faas
is het op zo'n moment belangrijk
dat je weet hoe je moet handelen.
WIJLRE. Op steeds meer werkplekken zie je een
Automatische Externe Defibrillator hangen, oftewel
een AED. Jan Faas: "Maar de vraag is dan wel, hoe
werkt zo'n apparaat? De Brand Bierbrouwerij heeft
ervoor gekozen alle medewerkers de kans te geven
om deel te nemen aan een cursus 'reanimeren en
gebruik AED'. Die cursus is niet alleen handig voor
op het werk maar ook voor privésituaties. Dat het
onderwerp erg leeft, blijkt wel uit het feit dat zo'n
39 mensen (van de 50) zich voor de cursus hebben
aangemeld. Alle trainingen worden gegeven in de
periode van 15 september tot 6 oktober. Natuurlijk
hopen we het geleerde nooit in de praktijk te hoe
ven toepassen, maar mocht het ooit zo ver komen
dan zijn we er bij Brand klaar voor."
Veiligheid is één van de belangrijkste doelstellingen van de brouwerij Zoeterwoude. Het
huidige aantal ongevallen is onacceptabel, voor iedereen. Om de brouwerij veiliger te maken,
zijn er al verscheidene teams gestart vanuit de SHE-pilaar (Safety, Health, Environment).
Een succesvol initiatief dat verder wordt uitgerold is de 'bijna-ongevallen labeltraining'.
ZOETERWOUDE. Voor elk ongeval met verzuim moeten
er maar liefst 100 bijna-ongevallen en zelfs 1.000 gevaar
lijke situaties bestaan, zo zegt de theorie. Het gaat immers
heel vaak 'net goed'. Om het aantal ongevallen met verzuim
omlaag te krijgen, is het van groot belang dat we de gevaar
lijke situaties en bijna-ongevallen op de brouwerij met zijn
allen identificeren en zoveel mogelijk wegwerken.
Bijna-ongevallentraining
Een pilot met 'bijna-ongevallenlabels' op Colonne 5 Is
onlangs succesvol afgerond. De resultaten van dit team
zijn dusdanig veelbelovend, dat besloten is dit initiatief
zo snel mogelijk uit te breiden naar andere werkplekken.
Zo kwamen op 14 september afgevaardigden van de rayons
en ondersteunende afdelingen binnen de subunit Verpak
ken bij elkaar voor een 'bijna-ongevallenlabeltraining'.
Deze komt erop neer dat er een label wordt geschreven
voor Iedere onveilige situatie of bijna-ongeval en dat
deze binnen een afgesproken termijn wordt opgelost. Een
belangrijke veiligheidsdoelstelling is dat alle medewerkers
hun verantwoordelijkheid nemen voor een veilige werk
plek. In de training werd deze procedure uitgelegd, waarna
de deelnemers het veld in werden gestuurd met een ca
mera om onveilige situaties te leren herkennen. Per rayon
zullen de gevaarlijke situaties geregistreerd en opgevolgd
worden om de voortgang te bewaken en de werkplekken
daadwerkelijk veiliger te maken. Het zal medewerkers
stimuleren om onveilige situaties en gedrag te blijven her
kennen en op een juiste manier te handelen.
Uitrol training
Vier teamleiders zijn verantwoordelijk voor de uitrol: Emiel
Sonnemans (Colonne 1, 2,3, 9), Carl Eric Grootendorst (Co
lonne 4, 6 OHGV), Karen Doesburg Smits (Brouwen) en Teus
van Dieren (Colonne 5,7,8, GIS en palletiser). Ze opereren
onder de naam 'Horizontale Expansie Team Bijna Ongeval
len'. Mocht je meer willen weten over dit onderwerp, neem
dan contact met hen op. Je kunt natuurlijk ook bij je eigen
leidinggevende terecht. De komende weken worden alle
medewerkers binnen Verpakken getraind. Brouwen volgt
en zal voor eind 2009 alle medewerkers hebben getraind.
Horizontale Expansie Team Bijna Ongevallen
Coen van Alphen
DAT STEPPEN IS NIET ZO EENVOUDIG ALS HET LIJKT!
Namens de werkgroep Introductie Veiligheidsinstructie,
RUUD VONCKEN OEFENT EEN REANIMATIE.
16 OKTOBER 2009