ENERGIEDIENST ZOETERWOUDE
HOUDT OPEN DAG
MEDEWERKERS POSITIEF KRITISCH OVER
BIERKRATSESSIES
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS fil
Op donderdag 28 augustus organiseerde de Energiedienst
een Open Dag voor collega's van de brouwerij. Ondanks de
vakantietijd namen er ongeveer 80 geïnteresseerden deel aan
de rondleiding. Installatiebeheerder Onno Zonneveld vertelt.
ZOETERWOUDE. "Onze operators Jan
Claus Janssen, Peter van de Oever en
Paul Valentijn leidden samen met Kirsty
Schwencke die dag geïnteresseerden
achtereenvolgens rond langs het vernuft
van de warmtekrachtcentrale, MES en
de wondere wereld van benchmarking,
en de verwerking van onze vloeibare
afvalstromen in de afvalwaterzuivering.
Er was een speciale stop bij de ingenieu
ze wortstripper op de afdeling Brouwen.
Helaas konden wij de bezoekers niet
alles laten zien. Graag hadden wij ze nog
kennis laten maken met de water plant
en de C02 winnings- en reinigingsinstal
latie.
Centraal thema
Voor de Open Dag hadden we een cen
traal thema gekozen: (her)gebruik en
zuinig met energiebronnen. De collega's
konden met eigen ogen zien hoe afval
tot biogas wordt omgezet in de water
zuivering. Samen met aardgas levert dit
de brandstof voor onze gasturbines. Die
gasturbines leveren niet alleen elektri
citeit, in de uitlaatgassen wordt door
middel van warmtewisselaars ook stoom
opgewekt voor bijvoorbeeld de wort
stripper. Voor wie niet weet hoe de een
wortstripper werkt: in een wortstripper
wordt onze wort ontdaan van bepaalde
stoffen zoals DMS. Maar de wortstripper
heeft nog een ander groot voordeel:
dankzij de wortstripper kan wort korter
worden gekookt waardoor er weer
minder stoom of elektriciteit wordt ge
bruikt. En de eventuele gecondenseerde
dampen van de stripper gaan weer naar
de waterzuivering; de cirkel is rond!
Quiz
Voor veel bezoekers was dit rayon
nog onbekend en men schrok wel een
beetje van de oppervlakte die ons
rayon bestrijkt! De technologie die wij
in huis hebben bleek voor de bezoekers
bijzonder interessant. Ook collega's die
regelmatig met onze afdeling te maken
hebben, vertelden dat ze veel nieuwe
dingen hadden geleerd. Aan het einde
van de dag konden de bezoekers onder
het genot van een drankje de net opge
dane kennis in een quiz testen onder
leiding van technoloog Wim Schaap. De
twee beste 'studenten' werden beloond
met een energiebesparend pakket voor
thuis, waarin onder andere besparings-
tips zaten en energiezuinige led-lampen
die eruit zien als gloeilampen. Voor
diegenen die er in verband met vakantie
dit keer niet bij konden zijn: dit is een
aanrader! Hopelijk zien we je bij een
volgende Open Dag."
De afgelopen tijd vonden er binnen de brouwerijen in 's-Hertogenbosch en
Zoeterwoude en bij CS&L en staf bierkratsessies plaats. Tijdens die sessies
konden medewerkers aan de hand van een enquêteformulier hun waarde
ring uitspreken over de sprekers, de inhoud, de locatie en de duur van de
sessie. Hieronder zoomen we in op de resultaten.
'S-HERTOGENBOSCH. 201 Bossche medewer
kers vulden de enquête in. Zij gaven de bierkrat
sessie gemiddeld een 7,4, 0,2 punten hoger dan
vorig jaar. Aspecten als de duur, het aanvangs-
tijdstip en de locatie werden door de meeste
aanwezigen als goed ervaren. Ook de inhoud van
de presentatie scoorde een ruime voldoende. De
meeste mensen, 89%, hadden niet het gevoel in de
presentatie een bepaald onderwerp gemist te heb
ben. Diegenen die wel een bepaald thema misten,
noemden onder meer: ontwikkeling in het aantal
FTE's, kengetallen als productiviteit, hectoliters
per FTE, de ontwikkelingen hierin en een toelich
ting op de productdiversiteit. Net als vorig jaar
willen medewerkers meer informatie over hoe ze
het doen in vergelijking tot andere Heineken-brou-
werijen en concurrenten. 29 medewerkers gaven
een tip voor de volgende bierkratsessie: 'Meer dan
één spreker maakt het sprankelender; graag een
volgende keer de vragen aan het management
vóór de bierkratsessie op intranet plaatsen; enige
ruimte tussen de twee middagsessies laten om
elkaar af te kunnen lossen en meer interactie
momenten inbouwen'. De meest gegeven tip was:
'Geef de vraagstellers een microfoon zodat zij in
de gehele zaal goed verstaanbaar zijn'.
Zoeterwoude
In Zoeterwoude vulden 403 medewerkers de
enquête in. Gemiddeld kreeg de sessie een rap
portcijfer van 7,1. In 2008 was dat een 7,2. De
duur van de sessie, de aanvangstijd, de verstaan
baarheid van de sprekers, de leesbaarheid van
de presentatie en de locatie werden door de
meeste medewerkers als goed beoordeeld. De
inhoud van de sessie werd door 231 medewerkers
als voldoende beoordeeld, door 148 medewerkers
als goed. Medewerkers misten wel wat onderwer
pen: de toekomstverwachting, het ziekteverzuim,
duidelijkheid over onderbezetting, aandacht voor
de verhoogde werkdruk en de vergelijking met
andere brouwerijen. Men vond de presentatie
over het algemeen ook erg gericht op Verpakken.
Uiteraard gaven medewerkers in Zoeterwoude
ook tips en aanbevelingen: 'Vraag medewerkers
hun mobiele telefoons uit te zetten, reik vragen
stellers een microfoon aan, reserveer meer tijd
voor vraag antwoord en wees concreter over
de toekomst en mogelijke boventalligheid'. Tot slot
hadden de medewerkers meer willen horen over
de Climate Survey en wat de lopende acties in dat
verband zijn.
CS&L
127 medewerkers van CS&L hebben de enquête
ingevuld. Het was voor hen de eerste keer dat
de kratsessie op deze manier werd geëvalueerd.
CS&L Zoeterwoude scoorde gemiddeld een 6,7.
Kantoor en CS&L 's-Hertogenbosch scoorden
gemiddeld een 7,4. De eerste kratsessies zijn
gehouden voor CS&L Zoeterwoude. Daar bleek
Inhoud Bierkratsessies
oi 40
o 20
goed
voldoende
onvoldoende
Brouwerij 's-Hertogenbosch
Brouwerij Zoeterwoude
CS&L
Overig
vervolg op pagina 4
25 SEPTEMBER 2009