BRAND DUBBELBOCK KOMT ER WEER AAN! PAUL BLEIJS, SERVING THE DE BOSSCHE BROUWERIJ PLANET, SERVING HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Q Oktober is van oudsher de maand voor bokbier. Bij Brand zijn procestechnoloog Rob Habets en zijn collega's al druk in de weer om straks weer 'hun' Brand DubbelBock uit te kunnen leveren. WIJLRE. Brand DubbelBock, een zeer stevig en goed gehopt bokbier met 7,5% alcohol, is vanaf eind september verkrijgbaar, bij supermarkten en slij terijen in een sixpack van 30 cl-flesjes, in de horeca in een fust van 30 liter. Dit seizoensbier wordt uitsluitend en alleen gebrouwen en verpakt in Wijlre. Al sinds 1980! Volgens Rob Habets is de afdeling Verpakken van 7 tot en met 18 septem ber op volle kracht bezig om de geplan de voorraad te realiseren. Rob: "Dub belBock is een extra krachtig, volmoutig diep roodbruin herfstbier van 7,5%. De robijnrode kleur en de karamelsmaak worden verkregen door caramelmout. Dat is mout waarvan de suiker licht is gekarameliseerd door het te drogen bij hogere temperaturen. Die caramelmout zorgt samen met de goed afgewogen hopbitterheid voor zijn rijke en robuuste smaak. Bij Brand gebruiken we verder de beste kwaliteit hop: Saazer hop. Het bier wordt vergist met ondergist, die we ook gebruiken voor Brand Pils, Imperator, Up en Oud Bruin." Beste Bockbier Het recept van de Brand DubbelBock wordt voor ieder nieuw seizoen op nieuw samengesteld. Rob: "We begin nen daar vroeg in het jaar mee als we het vorige seizoen nog eens tegen het licht houden. Is het product goed ver kocht? Waren consumenten te spreken over de smaak? Moeten we misschien toch de receptuur aanpassen? Moe ten we meer brouwen of juist minder om het exclusief te houden? Inmid dels hebben we al die vragen al lang beantwoord; de moutsamenstelling is al gemaakt. We streven ernaar de DubbelBock dit jaar qua smaak zoveel mogelijk gelijk te houden aan die van 2007 en 2008. In beide jaren viel onze Brand DubbelBock immers goed in de smaak en wonnen we mooie prijzen in de categorie Beste Bockbier van Neder land. Never change a winning bock!" Historie Het bokbier is ontstaan in een brouwerij in het Duitse hanzestadje Einbeck, waar al sinds 1351 bier wordt gebrouwen. Het bier was zeer goed te drinken en werd dan ook volop geëxporteerd naar andere Hanzesteden als Hamburg, Bremen en Stockholm. Om te voorkomen dat het bier door de grote afstanden zou bederven, werd extra hop toegevoegd en werd het bier extra sterk gemaakt. Zo ontstond het karakteristieke Einbecker bier. Toen het Einbecker bier ook in Mün- chen in de smaak viel, werd het in het Beierse dialect verbasterd tot Ein Bock bier. Nadat het bokbier Zuid-Duitsland had veroverd, gingen ook kloosterorden zich bezighouden met het brouwen van bokbier. De monniken van orde Francis- cus van Paula maakten een extra sterke versie met de naam Salvator. In de volksmond stond het al gauw bekend als doppelbock. Nederland en Duitsland zijn de enige landen waar bokbier op grote schaal wordt gebrouwen en gedronken. De Nederlandse bokbieren zijn veelal iets zoeter en de Duitse bokbieren iets hoppiger. Anders dan in Duitsland geldt bokbier in Nederland als een typisch seizoensbier. De laatste jaren wordt het aan het begin van de herfst in septem ber op de markt gebracht. Op september is Paul Bleijs op de kop 0/25 jaar in dienst bij Heineken. Hij viert dat 77 september met zijn gezin, collega's en met tal van mensen uit de maatschappelijke omgeving, waar hij als directeur van de Bossche brouwerij steeds meer mee te maken heeft. 'S-HERTOGENBOSCH. Paul Bleijs begon 25 jaar geleden als productiechef/ technoloog in opleiding. Paul: "In 1984 startte ik als trainee 'brouwer' met een opleidingstraject van een jaar. Mijn eerste 'echte' baan was wachtchef Brouwen in 's-Hertogenbosch in 1985, om precies te zijn van de gistkelderploeg B. Die job in vijfploegendienst heb ik precies vier en een halfjaar gedaan. Het verantwoordelijkheidsgebied was zeer ruim, we deden alles van inname van grondstoffen, brou wen, vergisten, lageren, filteren en helderbier- kelder. Het is daarom fantastisch om na jaren van omzwervingen weer terug te zijn in de brouwerij waar ik het vak heb geleerd. Mijn motivatie om voor Heineken te werken, heb ik nog haarscherp voor de geest: zowel het product als het productie proces spraken me aan én ik had een sterke wens om naar het buitenland te gaan." Veel van de wereld zien... Die laatste wens werd ruimschoots vervuld. Paul: "Inderdaad, het begon in 1989 toen ik als junior brewery consultant voor de regio Zuid-Amerika en Caribisch gebied werd ingezet. Als een soort flying doctor vloog ik naar alle uithoeken van het continent, 35 weken per jaar was ik van huis. Toen mijn vrouw Duub me toch 'iets meer thuis' wilde hebben, heb ik dit intern besproken. Het resultaat was een functie als technological controler in Brazilië. Na twee en een halfjaar kreeg ik de kans om brouwerijmanager te worden van een nog te bouwen brouwerij in Araraquara in de staat Sao Paulo. Na vier en een halfjaar Brazilië volgde Ierland, waar ik brouwerijmanager werd van de Murphy's Brewery, een prachtige brouwerij met een karaktervol bier en een merk waar je u tegen zegt. Van hoogzomer in Brazilië gingen we naar het regenachtige Ierland. De eerste zes weken heb ben we geen zon gezien. In Ierland zaten we drie jaar, daarna gingen we naar Saigon in Vietnam. Ook daar heb ik drie en een half jaar gezeten in een 24-uurs megagroeimarkt. Van Vietnam ging het naar de brouwerij in Mons-en-Baroeul bij Lille in Frankrijk, waar ik ook weer drie en een halfjaar heb gewerkt. Je begrijpt met zoveel verhuizingen dat je vrouw en je gezin ontzettend belangrijk voor je zijn. Ik moest flexibel zijn en me kunnen aanpassen aan iedere nieuwe omgeving, maar dat geldt nog veel meer voor Duub, onze zoon Bas (nu 23) en de tweelingdochters Stephanie en Daniek (14). Gelukkig heb een zeer energieke vrouw die, wat dat aangaat, de hele wereld aan kan én een groot organisatietalent bezit. Wanneer we weer op het punt kwamen van verhuizen, ging ik meestal vooruit. Duub regelde verder alles, het inpakken, de verhuizing, de school voor de kinderen..." PAUL, ZIJN VROUW DUUB, ZOON BAS EN TWEELINGDOCHTERS STEPHANIE EN DANIEK vervolg op pagina 4 AUG/SEPT 2009

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2009 | | pagina 3