BRAND DUBBELBOCK
KOMT ER WEER AAN!
PAUL BLEIJS, SERVING THE
DE BOSSCHE BROUWERIJ
PLANET, SERVING
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Q
Oktober is van oudsher de maand voor bokbier. Bij Brand zijn
procestechnoloog Rob Habets en zijn collega's al druk in de
weer om straks weer 'hun' Brand DubbelBock uit te kunnen
leveren.
WIJLRE. Brand DubbelBock, een zeer
stevig en goed gehopt bokbier met
7,5% alcohol, is vanaf eind september
verkrijgbaar, bij supermarkten en slij
terijen in een sixpack van 30 cl-flesjes,
in de horeca in een fust van 30 liter. Dit
seizoensbier wordt uitsluitend en alleen
gebrouwen en verpakt in Wijlre. Al sinds
1980! Volgens Rob Habets is de afdeling
Verpakken van 7 tot en met 18 septem
ber op volle kracht bezig om de geplan
de voorraad te realiseren. Rob: "Dub
belBock is een extra krachtig, volmoutig
diep roodbruin herfstbier van 7,5%. De
robijnrode kleur en de karamelsmaak
worden verkregen door caramelmout.
Dat is mout waarvan de suiker licht is
gekarameliseerd door het te drogen bij
hogere temperaturen. Die caramelmout
zorgt samen met de goed afgewogen
hopbitterheid voor zijn rijke en robuuste
smaak. Bij Brand gebruiken we verder
de beste kwaliteit hop: Saazer hop. Het
bier wordt vergist met ondergist, die
we ook gebruiken voor Brand Pils,
Imperator, Up en Oud Bruin."
Beste Bockbier
Het recept van de Brand DubbelBock
wordt voor ieder nieuw seizoen op
nieuw samengesteld. Rob: "We begin
nen daar vroeg in het jaar mee als we
het vorige seizoen nog eens tegen het
licht houden. Is het product goed ver
kocht? Waren consumenten te spreken
over de smaak? Moeten we misschien
toch de receptuur aanpassen? Moe
ten we meer brouwen of juist minder
om het exclusief te houden? Inmid
dels hebben we al die vragen al lang
beantwoord; de moutsamenstelling is al
gemaakt. We streven ernaar de
DubbelBock dit jaar qua smaak zoveel
mogelijk gelijk te houden aan die van
2007 en 2008. In beide jaren viel onze
Brand DubbelBock immers goed in de
smaak en wonnen we mooie prijzen in
de categorie Beste Bockbier van Neder
land. Never change a winning bock!"
Historie
Het bokbier is ontstaan in een brouwerij
in het Duitse hanzestadje Einbeck, waar
al sinds 1351 bier wordt gebrouwen.
Het bier was zeer goed te drinken en
werd dan ook volop geëxporteerd naar
andere Hanzesteden als Hamburg,
Bremen en Stockholm. Om te voorkomen
dat het bier door de grote afstanden zou
bederven, werd extra hop toegevoegd
en werd het bier extra sterk gemaakt. Zo
ontstond het karakteristieke Einbecker
bier. Toen het Einbecker bier ook in Mün-
chen in de smaak viel, werd het in het
Beierse dialect verbasterd tot Ein Bock
bier. Nadat het bokbier Zuid-Duitsland
had veroverd, gingen ook kloosterorden
zich bezighouden met het brouwen van
bokbier. De monniken van orde Francis-
cus van Paula maakten een extra sterke
versie met de naam Salvator. In de
volksmond stond het al gauw bekend als
doppelbock. Nederland en Duitsland zijn
de enige landen waar bokbier op grote
schaal wordt gebrouwen en gedronken.
De Nederlandse bokbieren zijn veelal
iets zoeter en de Duitse bokbieren iets
hoppiger. Anders dan in Duitsland geldt
bokbier in Nederland als een typisch
seizoensbier. De laatste jaren wordt het
aan het begin van de herfst in septem
ber op de markt gebracht.
Op september is Paul Bleijs op de kop 0/25 jaar in dienst bij Heineken.
Hij viert dat 77 september met zijn gezin, collega's en met tal van mensen
uit de maatschappelijke omgeving, waar hij als directeur van de Bossche
brouwerij steeds meer mee te maken heeft.
'S-HERTOGENBOSCH. Paul Bleijs begon 25
jaar geleden als productiechef/ technoloog in
opleiding. Paul: "In 1984 startte ik als trainee
'brouwer' met een opleidingstraject van een jaar.
Mijn eerste 'echte' baan was wachtchef Brouwen
in 's-Hertogenbosch in 1985, om precies te zijn van
de gistkelderploeg B. Die job in vijfploegendienst
heb ik precies vier en een halfjaar gedaan. Het
verantwoordelijkheidsgebied was zeer ruim, we
deden alles van inname van grondstoffen, brou
wen, vergisten, lageren, filteren en helderbier-
kelder. Het is daarom fantastisch om na jaren van
omzwervingen weer terug te zijn in de brouwerij
waar ik het vak heb geleerd. Mijn motivatie om
voor Heineken te werken, heb ik nog haarscherp
voor de geest: zowel het product als het productie
proces spraken me aan én ik had een sterke wens
om naar het buitenland te gaan."
Veel van de wereld zien...
Die laatste wens werd ruimschoots vervuld. Paul:
"Inderdaad, het begon in 1989 toen ik als junior
brewery consultant voor de regio Zuid-Amerika
en Caribisch gebied werd ingezet. Als een soort
flying doctor vloog ik naar alle uithoeken van het
continent, 35 weken per jaar was ik van huis. Toen
mijn vrouw Duub me toch 'iets meer thuis' wilde
hebben, heb ik dit intern besproken. Het resultaat
was een functie als technological controler in
Brazilië. Na twee en een halfjaar kreeg ik de kans
om brouwerijmanager te worden van een nog te
bouwen brouwerij in Araraquara in de staat Sao
Paulo. Na vier en een halfjaar Brazilië volgde
Ierland, waar ik brouwerijmanager werd van de
Murphy's Brewery, een prachtige brouwerij met
een karaktervol bier en een merk waar je u tegen
zegt. Van hoogzomer in Brazilië gingen we naar
het regenachtige Ierland. De eerste zes weken heb
ben we geen zon gezien. In Ierland zaten we drie
jaar, daarna gingen we naar Saigon in Vietnam.
Ook daar heb ik drie en een half jaar gezeten in
een 24-uurs megagroeimarkt. Van Vietnam ging
het naar de brouwerij in Mons-en-Baroeul bij Lille
in Frankrijk, waar ik ook weer drie en een halfjaar
heb gewerkt. Je begrijpt met zoveel verhuizingen
dat je vrouw en je gezin ontzettend belangrijk
voor je zijn. Ik moest flexibel zijn en me kunnen
aanpassen aan iedere nieuwe omgeving, maar dat
geldt nog veel meer voor Duub, onze zoon Bas (nu
23) en de tweelingdochters Stephanie en Daniek
(14). Gelukkig heb een zeer energieke vrouw die,
wat dat aangaat, de hele wereld aan kan én een
groot organisatietalent bezit. Wanneer we weer op
het punt kwamen van verhuizen, ging ik meestal
vooruit. Duub regelde verder alles, het inpakken,
de verhuizing, de school voor de kinderen..."
PAUL, ZIJN VROUW DUUB, ZOON BAS EN TWEELINGDOCHTERS STEPHANIE EN
DANIEK
vervolg op pagina 4
AUG/SEPT 2009