C02-PR0DUCTIE ZOETERWOUDE GECERTIFICEERD VOOR PEPSI CO Van de vloer 'Fietsen scoort' scoort'! HEB JIJ JILLZ AL GEPROEFD? WAT VIND JE ERVAN? HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS 0 Niet veel mensen weten dat de brouwerij in Zoeterwoude naast bier ook CO2, een bijproduct van de bierproductieproduceert Nadat de CO2 grondig is gereinigd, wordt die onder andere aan Vrumona verkocht voor de frisdrankproductie. Eind april vond er een externe audit plaats van ons C02-productieproces. De auditeur was zeer te spreken over onze C02-productiestandaard en de hygiëne. ZOETERWOUDE. Gedurende het vergistingsproces wordt er onder andere C02 gevormd. Deze C02 wordt door de brouwerij gerecupereerd, gereinigd en vervolgens weer hergebruikt. Er wordt echter meer C02 geproduceerd dan de brouwerij nodig heeft. Het resterende deel wordt vervloeid (van C02-gas naar vloeibare C02) en vervolgens verkocht aan Vrumona. Vrumona gebruikt deze C02 bij de bereiding van hun frisdranken, een aantal onder licentie van Pepsi Co. Bij het verstrekken van die licentie stelt Pepsi Co hoge eisen aan de C02-kwaliteit. Om die reden vond er op 22 en 23 april een externe audit plaats van ons C02- productieproces. Via Pepsi Co was SAI Global Auditors uit Engeland ingehuurd om ons C02-productieproces te auditen. Gedurende de audit - die twee dagen in beslag nam - werd het volledige pro ces onder de loep genomen vanaf de vergistingstank tot het vullen van de tankauto. Daar het een audit op niveau van the Global Standard For Food Safety (BRC, zie kader) betrof, werd niet alleen het C02-proces maar ook het volledige managementsysteem doorgelicht. Mij werd in ieder geval weer duidelijk hoe veel procedures er zijn en hoe goed er in het veleden is nagedacht over een goede borging van ons productieproces. Mede dankzij Hans Aalbers (BTD), Ron Poels (Energie) en Peter van de Oever (Ener gie) konden we de auditeur overtuigen van de uitstekende beheersing van ons ir» mire» raarn» i«ii nuftumwiu»]! C02-productieproces. Gedurende de audit waren er twee zaken, verzegeling tankauto en tracebillity, die bij de auditeur wat vragen opriepen. Dankzij snel handelen van Chris Bos (Proces Informatisering Brouwen) en Onno Zonneveld (Installatie Beheer Energie) konden we dit op de tweede dag alsnog naar tevredenheid beantwoorden. Wim Schaap, technoloog Filtratie en Energie UiiwS'in Henriëtte Govers, procestechnoloog Kwaliteitsdienst, 's-Hertogenbosch: "Ja, natuurlijk heb ik Jillz al ge proefd. Het is best wel een lekker fris biertje, een echt zomerbier wat mij betreft. Hoewel Wieckse Rosé wel iets meer mijn smaak is, vind ik het leuk om Jillz aan gasten te laten proeven. Heerlijk, samen proeven op het terras in de tuin. Als de vriendenclub van mijn zoon van 18 over de vloer komt, valt het me op dat vooral die jonge meiden Jillz ook erg lekker vinden." Mirjam de Jong, directiesecretaresse, Zoeterwoude: "Hoewel ik geen bierdrinker ben, vind ik Jillz persoonlijk niet lekker. Het is te zoet naar mijn smaak en er zit teveel koolzuur in. Ik kan me wel voorstellen dat het een goede dorstlesser is ais je het ijskoud drinkt op een warme dag. Wat ik heel goed vind, is dat Heineken een echt trend heeft gezet door als één van de eerste bierbrouwers een cider op de Nederlandse markt te brengen. Het flesje, de speciale maxicrown en de commercial zien er heel trendy uit; er is goed over nagedacht. Maar ik heb toch liever een wijntje!" Liesbeth Wimmcr, productie data control medewerker, Wijlre: brouwt het beste hiel "Ik was laatst op een verjaardag bij mijn zus. Mijn schoonbroer, die ook bij Heineken werkt, had een paar flesjes Jillz. Helaas was ik te laat, want toen ik arri veerde, waren alle flesjes Jillz al uitgedeeld. De aanwezige dames waren erg enthousiast! Toen ik op intranet de actie voor Jillz zag (met 50% korting!) heb ik mij niet lang bedacht en een doos besteld. Ik heb het alleen de laat ste tijd erg druk gehad en nog niet de kans gekregen om Jillz te proeven, Jillz ligt nog in de ijs kast te wachten...op een moment om er rustig van te genieten." In HNS 33 introduceerden we 'Fietsen Scoort!', de campagne die het fietsen in Nederland op een actieve en uitda gende manier wil stimuleren. Inmiddels hebben zich op de drie brouwerijen 62 deelnemers aangemeld. Zij waren samen al goed voor 16.694 fietskilome- ters. Wie nog mee wil doen, kan zich aanmelden via www.fietsenscoort.nl. V.attar\ PETER VAN DE OEVER, RON P0EL5*HANS AALBERS EN WIM SCHAAP BIJ DE C02-0P- LEGGER DIE SPECIAAL VOOR HET C02-TRANSP0RT NAAR VRUMONA WORDT GEBRUIKT (LOCATIE: LAADSTATION BROUWERIJ ZOETERWOUDE) MEI 2009

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2009 | | pagina 3