C02-PR0DUCTIE ZOETERWOUDE GECERTIFICEERD
VOOR PEPSI CO
Van de vloer
'Fietsen scoort'
scoort'!
HEB JIJ JILLZ AL GEPROEFD? WAT VIND JE ERVAN?
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS 0
Niet veel mensen weten dat de brouwerij in Zoeterwoude naast
bier ook CO2, een bijproduct van de bierproductieproduceert
Nadat de CO2 grondig is gereinigd, wordt die onder andere aan
Vrumona verkocht voor de frisdrankproductie. Eind april vond
er een externe audit plaats van ons C02-productieproces. De
auditeur was zeer te spreken over onze C02-productiestandaard
en de hygiëne.
ZOETERWOUDE. Gedurende het
vergistingsproces wordt er onder andere
C02 gevormd. Deze C02 wordt door de
brouwerij gerecupereerd, gereinigd en
vervolgens weer hergebruikt. Er wordt
echter meer C02 geproduceerd dan de
brouwerij nodig heeft. Het resterende
deel wordt vervloeid (van C02-gas naar
vloeibare C02) en vervolgens verkocht
aan Vrumona. Vrumona gebruikt deze
C02 bij de bereiding van hun frisdranken,
een aantal onder licentie van Pepsi Co.
Bij het verstrekken van die licentie stelt
Pepsi Co hoge eisen aan de C02-kwaliteit.
Om die reden vond er op 22 en 23 april
een externe audit plaats van ons C02-
productieproces. Via Pepsi Co was SAI
Global Auditors uit Engeland ingehuurd
om ons C02-productieproces te auditen.
Gedurende de audit - die twee dagen in
beslag nam - werd het volledige pro
ces onder de loep genomen vanaf de
vergistingstank tot het vullen van de
tankauto. Daar het een audit op niveau
van the Global Standard For Food Safety
(BRC, zie kader) betrof, werd niet alleen
het C02-proces maar ook het volledige
managementsysteem doorgelicht. Mij
werd in ieder geval weer duidelijk hoe
veel procedures er zijn en hoe goed er in
het veleden is nagedacht over een goede
borging van ons productieproces. Mede
dankzij Hans Aalbers (BTD), Ron Poels
(Energie) en Peter van de Oever (Ener
gie) konden we de auditeur overtuigen
van de uitstekende beheersing van ons
ir» mire» raarn» i«ii
nuftumwiu»]!
C02-productieproces. Gedurende de
audit waren er twee zaken, verzegeling
tankauto en tracebillity, die bij de
auditeur wat vragen opriepen. Dankzij
snel handelen van Chris Bos (Proces
Informatisering Brouwen) en Onno
Zonneveld (Installatie Beheer Energie)
konden we dit op de tweede dag alsnog
naar tevredenheid beantwoorden.
Wim Schaap,
technoloog Filtratie en Energie
UiiwS'in
Henriëtte Govers,
procestechnoloog
Kwaliteitsdienst,
's-Hertogenbosch:
"Ja, natuurlijk heb ik Jillz al ge
proefd. Het is best wel een lekker
fris biertje, een echt zomerbier
wat mij betreft. Hoewel Wieckse
Rosé wel iets meer mijn smaak
is, vind ik het leuk om Jillz aan
gasten te laten proeven. Heerlijk,
samen proeven op het terras in
de tuin. Als de vriendenclub van
mijn zoon van 18 over de vloer
komt, valt het me op dat vooral
die jonge meiden Jillz ook erg
lekker vinden."
Mirjam de Jong,
directiesecretaresse,
Zoeterwoude:
"Hoewel ik geen bierdrinker ben,
vind ik Jillz persoonlijk niet lekker.
Het is te zoet naar mijn smaak en
er zit teveel koolzuur in. Ik kan me
wel voorstellen dat het een goede
dorstlesser is ais je het ijskoud
drinkt op een warme dag. Wat ik
heel goed vind, is dat Heineken
een echt trend heeft gezet door als
één van de eerste bierbrouwers
een cider op de Nederlandse markt
te brengen. Het flesje, de speciale
maxicrown en de commercial zien
er heel trendy uit; er is goed over
nagedacht. Maar ik heb toch liever
een wijntje!"
Liesbeth Wimmcr,
productie data control
medewerker, Wijlre:
brouwt
het beste
hiel
"Ik was laatst op een verjaardag
bij mijn zus. Mijn schoonbroer,
die ook bij Heineken werkt, had
een paar flesjes Jillz. Helaas was
ik te laat, want toen ik arri
veerde, waren alle flesjes Jillz al
uitgedeeld. De aanwezige dames
waren erg enthousiast! Toen ik
op intranet de actie voor Jillz
zag (met 50% korting!) heb ik mij
niet lang bedacht en een doos
besteld. Ik heb het alleen de laat
ste tijd erg druk gehad en nog
niet de kans gekregen om Jillz
te proeven, Jillz ligt nog in de ijs
kast te wachten...op een moment
om er rustig van te genieten."
In HNS 33 introduceerden we 'Fietsen
Scoort!', de campagne die het fietsen
in Nederland op een actieve en uitda
gende manier wil stimuleren. Inmiddels
hebben zich op de drie brouwerijen
62 deelnemers aangemeld. Zij waren
samen al goed voor 16.694 fietskilome-
ters. Wie nog mee wil doen, kan zich
aanmelden via www.fietsenscoort.nl.
V.attar\
PETER VAN DE OEVER, RON P0EL5*HANS AALBERS EN WIM SCHAAP BIJ DE C02-0P-
LEGGER DIE SPECIAAL VOOR HET C02-TRANSP0RT NAAR VRUMONA WORDT GEBRUIKT
(LOCATIE: LAADSTATION BROUWERIJ ZOETERWOUDE)
MEI 2009