Tiny Martens
schrijft 15.000ste
label Verpakken!
Prins Wil I gekozen tijdens
Brand's Beersjteake
SMED SUCCESVOL GEÏMPLEMENTEERD
OP COLONNE 6
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS |T|
Op colonne 6 in Zoeterwoude is men in augustus 2008 gestart met een
omvangrijk TPM-project: het implementeren van SMED over vijf werkplekken
(vullers, depa's, trayloader, multipack en palletiser) voor alle ombouwen. De
eindaudit werd afgelopen januari met een 100score afgerond.
ZOETERWOUDE. SMED staat voor Single Minute
Exchange of Dies en betekent zoveel als het eenduidig
vervangen van onderdelen bij een ombouw. Colonne
6 kenmerkt zich door de grote complexiteit en
variëteit aan ombouwen. Het is belangrijk dat per
specifieke ombouw altijd de juiste handelingen
worden uitgevoerd, in de juiste volgorde en met de
beste parameterinstellingen. Alleen op die manier
kan de ombouw snel en met een minimum aan
opstartproblemen plaatsvinden. Verder is het goed
om vast te leggen wat de eventuele oorzaak van een
uitgelopen ombouw is geweest. Dit alles is precies
wat SMED doet.
Complex
Het SMED-team heeft maandenlang gewerkt om maar
liefst 330 verschillende ombouwen goed in het
systeem (de SMED-tool) te krijgen, inclusief alle
bijbehorende parameterinstellingen. Het is behoorlijk
complex gebleken, aangezien praktisch alle ombou
wen op de 6 zowel online als offline kunnen plaats
vinden. Soms kunnen machines al volledig worden
omgebouwd tijdens de productie van een ander
product. Dit zorgt dan voor een andere lijst voor
exact dezelfde ombouw. De tooi bleek dus niet altijd
toereikend, maar door creatieve oplossingen is het
toch gelukt.
100% score
Inmiddels is een duidelijke stabilisatie in ombouw-
tijd te zien en lopen de korte stops bij de opstart
terug, wat de broodnodige OPI's ten goede komt.
Ombouwen die langer duren dan gepland, worden
verklaard en vervolgens in verbeteracties omge
zet. In de SMED-tool worden alle aanpassingen aan
parameters vastgelegd en aangepast in de ombouw-
lijsten. Hiermee wordt de continue verbetering op
het gebied van ombouwen geborgd. In januari 2009
was de eindaudit van de SMED-implementatie. Deze
is met een prachtige 100% score afgerond! Bovendien
is op 3 februari de voltallige bedrijfsleiding bij de 6
op bezoek geweest om deze uitzonderlijke presta
tie te komen bekijken. Zowel het SMED- team als de
volledige bezetting van colonne 6 hebben aan dit
prachtige resultaat bijgedragen!
Carl Eric Grootendorst
Teamleider colonne 6
Het schrijven van labels is inmiddels een
vaste gewoontemet als doel de machines in
de goede conditie te houden. Tiny Martens
schreef het 15000ste label.
'S-HERTOGENBOSCH. Labelen is een vast onderdeel van
Autonoom Onderhoud. Op alle werkplekken schrijven mede
werkers labels om te zorgen dat machines in een optimale
conditie blijven. In 2007 schreef Peter van Velzen het 10.000sle
label, op 11 november 2008 was het de beurt aan alweer het
15.000sle label. Tiny Martens, werkplekeigenaar van de inpak-
straat colonne 17 (ploeg B), schreef een label om een storing
aan de Jones te verhelpen. Van de korte toevoerketting waren
vijftien plaatjes afgebroken. Uiteraard mocht deze mijlpaal niet
onopgemerkt voorbij gaan. Op 11 februari kreeg Tiny van
Manager Verpakken Frans Rozemeijer een speciale oorkonde
én een dinerbon uitgereikt.
Op 72 maart krijgt de
Bossche Brouwerij in
de Japanse stad Kyoto
de TPM Excellence
Award uitgereikt
door het Japan Insti
tute of Plant Maintenance (JIPM). Via een prijsvraag
kregen medewerkers de kans om deze officiële
ceremonie zelf mee te maken. Winnaar werd degene
met het origineelste antwoord op de vraag 'waarom
moet jij mee naar Kyoto?'.
'S-HERTOGENBOSCH. Op 12 maart is een kleine delegatie van Heineken te
gast in Kyoto, thuisbasis van JIPM, het Japanese Institute of Plant Maintenance.
De delegatie bestaat uit Luigi Mengoli (Supply Chain Director West Europa) en
Petra Hissink (productiemanager Brouwen). De bedrijfsleiding besloot
daarnaast alle Bossche medewerkers de kans te geven om deze unieke
gebeurtenis zelf mee te maken. Wie mee wilde, moest daarvoor wel met een
origineel en inhoudelijk sterk pleidooi komen. In totaal kwam er een dertigtal
inzendingen binnen, vaak inhoudelijk zeer sterk en soms ook zéér origineel,
zoals een volledig in het Japans geschreven inzending. Uiteindelijk heeft de
bedrijfsleiding aan de hand van enkele criteria bepaald wie hun reiskoffers
mogen pakken. Hoewel de opzet was twee kandidaten te selecteren, was de
einduitslag zodanig dat er drie winnaars uit de bus kwamen: Will van Roosma
len (operator Verpakken), Linda Hakvoort (operator Verpakken en schrijfster
van het JIPM-boek) en Andy Stuiver (operator Brouwen). We feliciteren hen
alledrie van harte met deze reis.
Sinds vrijdag 30 januari heeft de Brand Bierbrouwerij weer een nieuwe
Prins Carnaval. Deze zeer benijdenswaardige eer viel nu te beurt aan
Wil Kicken, al 27 werkzaam bij Brand, op dit moment als supply chain
planner. Zijn eerste officiële daad als Prins was het voorproeven én
goedkeuren van het Wijlrese carnavalsbier.
WIJLRE. De uitverkiezing van Wil Kicken vond
plaats tijdens een fantastisch carnavalsevene
ment op de brouwerij, het Brand's Beersjteake.
De organisatie was in handen van de afdeling
Horeca van Heineken Brouwerijen Limburg.
Liefst 22 prinsen uit heel Limburg waren met
hun gevolg naar de brouwerij gekomen met als
doel het carnavalsbier vóór te proeven. De tot
feestpaviljoen omgeturnde bieropslag- en
laadruimte was rond 18.11 uur gevuld met zo'n
600 carnavalisten, waaronder uiteraard ook
veel mensen van de brouwerij zelf. Limburgse
troubadour, Sjef Diederen, opende het feest met
het Limburgs volkslied. Terwijl de diverse
carnavalsprinsen in het koperen brouwhuis een
bijzondere medaille en een eredronk kregen
aangeboden, kondigde Rob Mullenders,
president van de Wijlrese carnavalsvereniging
de Puime, de proclamatie van de nieuwe
brouwerijprins aan. Tot verrassing van velen
sprongen Wil Kicken en zijn vriendin José boven
de krattenwand uit! Nadat Wil was voorzien van
alle versierselen werd hij rond 22.11 uur
uitgenodigd om op het podium het eerste
carnavalsbier te tappen, te proeven en,
uiteraard, goed te keuren.
Toen alle gasten tegen elven weer vertrokken,
konden we terugzien op een bijzonder evene
ment, dat Brand zeer positief in de belangstel
ling bracht. Zowel de kranten als regionale
radio en TV besteedden er ruimschoots
aandacht aan. Ron Huntjens, accountmanager
Horeca Heuvelland, kondigde inmiddels aan dat
dit spektakel in 2010 opnieuw gehouden wordt
en wel op 29 januari!
'SMED': STAAND VLNR: CARL ERIC GROOTENDORST, GERARD HOEK,
MARIO V/D LINDEN, WAYNE HOLLANDER, JIM DUIVENVOORDEN,
PETER ZANDVLIET. ZITTEND: GERT VAN LEEUWEN.
Kyoto, here we
come!
Wiel Muijrers
BRAM WESTENBRINK (DIRECTEUR HEINEKEN BROUWERIJEN
LIMBURG), PRINSES JOSÉ EN PRINS WIL.
MAART 2009