olumn
MICROBIOLOGISCH LAB MAG
ZICH 'STERLAB' NOEMEN
COLONNE 8 KRIJGT VORM
Eerste output boven verwachting
SCHOON TOILET EN BIKINI
i
DEEL VI
Grote kans datje dit artikel verder gaat lezen
vanwege de titel. Vreemde kop voor een column in
een bedrijfsblad! Eigenlijk wil ik het hebben over
de bedrijfsregels. Die vervullen namelijk een heel
nuttige functie. Regels over veiligheid, product
kwaliteit en alcohol zijn onmisbaar binnen ons
bedrijf.
Maar toen ik laatst de Heineken-bedrijfsregels las,
moest ik toch even lachen. Moeten wij echt een
regel hebben voor iedere situatie die nog niet be
schreven is en om uitleg vraagt? Een aantal voorbeelden: Je mag op het terrein
niet roken. Dat mag alleen in de bekende 'bushokjes'. Of: Je moet je werktijden
verantwoorden middels het tijdregistratiesysteem 'hei-time' en niet eerst inklok-
ken, dan je auto parkeren en dan naar je werkplek lopen. Of ook: Je mag geen
computerspelletjes spelen op je PC. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Bedrijfsregels worden regelmatig vernieuwd en ik kijk steeds weer uit naar
een nieuwe editie. Eigenlijk zouden we ook een smoezenboek moeten uitge
ven. Gewoon naast de bedrijfsregels. Zodat je kunt lachen om de smoezen die
medewerkers gebruiken om maar niet te hoeven bekennen dat ze de regels
aan hun laars lappen. Bijvoorbeeld: Ik heb dit spelletje nodig voor mijn werk,
want ik ben wat aan het uitzoeken. Of: Ik heb zo'n last van de rokers in het 'bus
hokje' en daarom rook ik op het terrein.
Gelukkig zijn er ook ongeschreven regels die algemeen begrepen worden en
die niet in een boekje hoeven: Je moet je auto netjes parkeren zonder ander
mans auto te beschadigen en wel zodanig dat iemand normaal in en uit kan
stappen en niet via de achterklep hoeft. Of: Ook al vallen de mussen van het dak,
dan trek je niet je bikini of naveltruitje aan naar je werk. En gelukkig weet ook
iedereen datje het toilet na gebruik schoon moet achterlaten.
Als de ongeschreven bedrijfsregels te vaak worden overtreden, is er vast
iemand die het zat wordt en het laat opnemen in de bedrijfsregels. En dan
komt er weer een nieuwe editie van de bedrijfsregels. Misschien kunnen we
een nieuwe, uitgebreidere editie voorkomen en ons gewoon aan de (onge
schreven) regels houden. Scheelt een hoop tijd en smoezen!
Corrie Scholman
Het laboratorium van de Bossche brouwerij heeft een accreditatie
binnen als Sterlab voor microbiologische analyses. Binnen Heineken
is ze daarmee de eerste.
'S-HERTOGENBOSCH. Volgens labo
rante Esther Janssen heeft haar team
een topprestatie geleverd. Esther: "Ons
laboratorium had al een accreditatie
voor de chemische analyses. Daar
hebben wij, maar vooral onze interne
klanten, de afgelopen jaren enorm veel
voordeel bij gehad. Onze analyses
werden aantoonbaar betrouwbaarder.
Onze klanten kregen daardoor ook
meer vertrouwen in onze analyses en
rapportages. Vanuit het team kwam
toen de wens naar boven om ook onze
microbiologische analyses te accredi
teren. Heel graag wilden we die
accreditatie ook als eerste brouwerij
binnen Heineken halen. We besloten
om een select aantal analyses voor te dragen
voor accreditatie. Ons lab heeft als voorberei
ding al zoveel mogelijk via de vereiste norm
gewerkt. Daarnaast waren er nog wel een paar
belangrijke punten waar we aandacht aan
moesten besteden, zoals de validatie. In
gewoon Nederlands betekent dat: 'is de
methode die ik gebruik geschikt voor het doel
waarvoor ik de methode inzet?'. Ook op het
gebied van het opzetten van lijncontroles en het
aanscherpen van werkvoorschriften moesten
we nog wat stappen maken."
Eind 2008 hebben de teamleden (Henriëtte
Govers, Esther Janssen, Natascha Zegers,
Moniek Peters, Martin van Bladel,
Heidy Camp-Brekelmans, Koen van Abeelen en
Marco Dirkse) erg hard gewerkt om deze
punten op te pakken. Tijdens de beoordeling
door de Raad voor Accreditatie van 16 en 17
december 2008 kreeg het lab een positief
oordeel, hoewel nog een paar kleinigheden
moeten worden opgelost.
Één man was minder blij met dit succes.
Manager Kwaliteitsdienst Leo Vlegels had eind
2008 het team uitgedaagd met de weddenschap
dat, mocht het team de accreditatie op tijd
binnen hebben, hij zijn karakteristieke krullen
zou laten kortwieken. Zowel het team als Leo
hielden zich aan hun woord.
De eerste commerciële productie van colonne 8 werd succesvol verscheept in
week 50. "Het was meteen goed", bevestigt commissioning engineer Mark
Haster. "We lopen voor op schema en produceren vanaf het begin boven de
gestelde target."
ZOETERWOUDE. Mark Haster is in december 2008
begonnen op colonne 8. Daarvoor werkte hij zes jaar voor
Heineken in het buitenland. Als commissioning engineer
coördineert hij de opstart van colonne 8 en zorgt hij
ervoor dat de lijn zo snel mogelijk de output levert die
deze moet leveren. Mark: "Op 7 januari zijn we op colonne
81 begonnen met produceren met de vaste bezetting. Het
gaat beter dan verwacht. De hele maand januari was ons
doel om 21.000 dozen per week te produceren, maar in
week 3 hadden we al meer dan 60.000 dozen gedraaid!
Qua productie lopen we dus voor op de planning. Het
wordt wel een uitdaging om de stijgende lijn door te zet
ten. Voor februari hebben we de target namelijk verhoogd
naar 86.000 dozen per week."
Losse eindjes
"Er zijn nog wel veel losse eindjes waar we met zijn allen
hard aan werken", bekent Mark. "Niet alles verloopt vlek
keloos. Een aantal machines moet nog worden ingeregeld
en door de installatie zijn er wat problemen ontstaan;
vreemde storingen die we niet hadden voorzien. Naast de
prioriteit voor de productie, moet er bij lijn 81 nog een
Krones dozenstraat worden gemonteerd, Die is aange
kocht en de verwachting is dat wij deze in juni kunnen
installeren. De opstart voor colonne 82 staat gepland voor
half april, ook daarvoor moeten we nog een aantal machi
nes binnen krijgen. Ik zie dat de operators gemotiveerd en
proactief zijn, en dat er een goede sfeer op de lijn heerst.
Iedereen zet zijn schouders eronder. Ik heb er dus alle
vertrouwen in dat het allemaal gaat lukken."
Teamdagen
Voorafgaande aan de start van de commerciële productie
werden er op 5 en 6 januari teamdagen georganiseerd.
"Ongeveer 45 operators, kwaliteitsverbeteraars, teamlei
ders en technici kwamen bij elkaar", zegt Mark. "Via speed
daten, een activiteit waar we goede ervaringen mee had
den, hebben we de mensen kennis met elkaar laten maken.
Ik rolde er ook net in en voor mij persoonlijk was het een
perfecte manier om iedereen te leren kennen."
Dynamische verlichting
Mark: "Leuk om te vermelden is ook dat er op colonne 8
zogenaamde dynamische verlichting is geïnstalleerd: ver
lichting die het daglicht nabootst. In het kader van werk
omstandigheden is onderzoek gedaan naar de effecten
die ploegendienst en werken in een binnenomgeving op
mensen kunnen hebben. Eventuele vervelende gevolgen
kun je beïnvloeden door met het licht te variëren. Dit dyna
mische verlichting systeem zorgt ervoor dat medewerkers
zich beter voelen en alerter blijven. In Nederland voert
Heineken dit voor het eerst in."
Train de trainer
Op de vraag wat er de komende tijd te gebeuren staat,
antwoordt Mark: "Het opstartteam heeft in december een
training gevolgd waardoor ze in staat zijn om de nieuwe
collega's van colonnes 81 en 82 op te leiden. Ze hebben zelf
alle éénpuntslessen en SOP's (Standard Operating Proce
dure) gemaakt. Het doel is alle éénpuntslessen voor 15
februari weg te leren aan de collega's en vervolgens op te
schalen naar drie ploegen."
[T| HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
HET TEAM. OP DE FOTO ONTBREEKT HEIDY CAMP-BREKELMANS.
DE BEZETTING VAN COLONNE 81 EN 82.
FEBRUARI 2009