Slibverkoop in plaats van slibaankoop LLOYD'S DRIE DAGEN OP BEZOEK IN 'S-HERTOGENBOSCH Gespot! LIESBETH WIMMER HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS PH Na jarenlang alleen maar slib te hebben aangekocht voor de anaërobe reactor (ongeveer één keer per jaar) hebben we nu eens slib kunnen vérkopen voor een bedrag van circa 4.500,= euro. Toeval? Nee hoor, er is hard aan gewerkt! ZOETERWOUDE. Wat is eigenlijk een anaërobe reactor? Op de Heineken- waterzuivering in Zoeterwoude zijn momenteel twee reactoren actief die uit het afvalwater per jaar zo'n 2,2 miljoen Nm3 biogas produceren. Even rekenen: thuis verbruik je aan aardgas zo'n 2.000 Nm3 per jaar, dus ja, dat is heel veel (goed voor een dorp met 2.200 inwoners) en allemaal groen! Momenteel is dit gasvo- lume goed voor de opwek van circa 6,5% van het totale elektriciteitsverbruik van de vestiging Zoeterwoude. Om het gas te kunnen produceren, heb je slib nodig waarop de organismen leven die uit afvalwater gas kunnen produceren. En dit jaar is er dus sprake van slibverkoop. Het slib verkopen we overigens aan andere bedrijven met anaërobe zuiveringen die een tekort aan slib hebben. In dit geval waren het twee papierfabrieken. Is het toeval dat we slib hebben verkocht? Wij denken van niet. Wat hebben we dan gedaan? Aan de bovenzijde van de oude reactor traden veel verstoppingen op die slibuitspoel veroor zaakten. Er is uitgetest of we die verstopping handmatig konden verhelpen en vervolgens zijn er wat aanpassingen verricht aan de installatie. Dit heeft ertoe geleid dat we de verstoppingen nu automatisch kunnen tegengaan. En het werkt! Ook in de nieuwe reactor is het slibvolume flink toegenomen. Dat heb ben we nog niet verkocht omdat ons uitgangspunt is dat we onszelf minimaal moeten kunnen bedruipen. Als het verantwoord is kunnen we ook nog wat slib verkopen. Bep Bosch, aandachtsgebied- houder AWZI, kon dit nog net meemaken voordat hij in januari met pre pensioen gaat. Ook Bep heeft zijn steentje bijgedragen aan het beter laten functioneren van de anaërobe reactoren. Wim Schaap Technoloog Utilities/Filtratie Van dinsdag 30 september tot en met donderdag 2 oktober was een team auditoren van certificeringsbureau Lloyd's drie dagen te gast op de Bossche brouwerij. 'S-HERTOGENBOSCH. De auditoren Thomas Zwiers en Alex Roovers keken of de brouwe rij voldoet aan de eisen van ISO 9001:2000 (kwaliteit), ISO 14001:2004 (milieu) en HACCP (voedselveiligheid). Op 2 oktober bekeek Cecile Willems of we voor verlenging van het GMP+ Bl-certificaat (diervoederveiligheid) in aanmerking komen. Voor hun beoordeling bezochten de auditoren de afdelingen SHE, TQM, Bedrijfsinkoop, Energiedienst, Brouwen, Verpakken Rayon Fles Exportlijnen, H&R en Gist Reincultuur. CS&L en Brouwen zijn bezocht in verband met GMP+ BI. Volgens Jacqueline Bertens van TPM Office maakte de audit duidelijk dat er veel goed gaat. "We krijgen weinig klachten van klanten, verder verbeteren we continu zaken als de procedure blokkade-afhandeling Verpakken, de registratie van TPM-trainingen, de systema tiek HACCP en de ontwikkeling van een tooi extractverlies bij Brouwen. Aandachtspunten zijn het vastleggen van de watereisen tussen brouwerij 's-Hertogenbosch en Norit, de relatie milieuwet- en regelgeving, de verificatie van de basisvoorwaarden voedselveiligheid en de handling van kroonkurken. De algemene conclusie van de audit was dat het managementsysteem van deze brouwerij voldoet aan de eisen vastgelegd binnen ISO 9001,14001 en HACCP (revisie 4, optie B). Deze certificaten blijven gehandhaafd. Wat betreft GMP+ BI voldeden we net niet aan de eisen. Er is één tekortkoming vastgelegd op het niet op tijd uitvoeren van een recall simulatie. De eis is dat je minimaal eens per twee jaar een recall test uitvoert. De laatste test vond plaats in september 2006. Gelukkig krijgen we de kans dit alsnog uit te voeren. Om de her- certificatie met ingang van 1 december 2008 niet in gevaar te brengen, moet de recalltest vóór 15 november zijn uitgevoerd en akkoord bevonden door de auditor van Lloyd's. Ik heb alle vertrouwen in een goede afloop. Verder wil ik ook namens de auditoren iedereen nog hartelijk danken voor alle medewerking tijdens de audit". In de rubriek 'Gespot!' besteden we aandacht aan een collega die iets bijzonders heeft gepresteerd, een unieke hobby heeft of gewoon als mens bijzonder is. Dit keer aandacht voor Liesbeth Wimmer die er naast haar baan bij Brand Bierbrouwerij nog een boerderij met 45 koeien op na houdt. Al die 45 koeien kent ze bij naam én nummer! WIJLRE. Selina, Joyce, Sanne, Lisanne, Lid- wien, Cindy, Coba, Ria, Mia, Frieda, Poelien... In de regel zijn het onversneden Limburgse namen waarnaar de koeien van 'boerin' Liesbeth Wim mer luisteren. Liesbeth heeft samen met haar man Yvo een boerderij met 45 melkkoeien in Banholt. Behalve boerin is Liesbeth ook al zo'n 23 jaar in dienst bij de Brand Bierbrouwerij. De laatste vier jaar werkte ze op de afdeling Staf/P&O/Control, en vanaf juli als productie data control medewerker. Zijn die twee levens een beetje te combineren? Liesbeth: "Ja, hoor. Je zou kunnen zeggen dat ik een 'gemengd bedrijf' heb. Bij Brand werk ik 20 uur per week. De ene week werk ik twee dagen, de andere week drie dagen. Ik kan heel flexibel inroosteren, als ik op de boerderij nodig ben, kan ik vrij gemakkelijk vrij nemen. Zo hadden we in de herfstvakantie een heel drukke week. Toen heb ik veel vrij genomen om op de boerde rij te kunnen helpen met gras schudden en met het oogsten en inkuilen van gras en mais. We hebben een klein bedrijf, waarin we altijd zoveel mogelijk zelf doen. Zo hebben we hier 18 jaar geleden ook het huis en de stal zelf gebouwd. Gelukkig krijgen we veel hulp van familie en vrienden En natuurlijk moeten ook de koeien twee keer per dag gemolken worden? Liesbeth: "Dat klopt, we hebben er 45. Prachtige beesten waar ik ook echt een band mee heb. Iedere koe herken ik en noem ik ook automatisch bij de naam. Mijn collega's doen daar soms wat lacherig over, maar zo bijzon der is het niet. Als je dagelijks met je koeien werkt, dan ziet iedere koe er echt anders uit, de kleur, de tekening, het karakter van zo'n dier. Als je er een tijdje mee werkt, zie je dat gewoon. Ik heb een tijdje een lievelingskoe gehad, Dorette. Die kreeg wel eens wat extra brokken, dat had ze ook nodig, want ze gaf enorm veel melk." Als je moet kiezen tussen Brand of de boerderij? Liesbeth: "Ik wil daar helemaal niet tussen kiezen. De boerderij is een prachtige manier van leven, je bent veel aan het werk, veel met de verzorging van de beesten bezig. Brand is een heel andere wereld, daar kom je wat meer tussen de mensen en ben je met andere dingen bezig. Ik vind het juist leuk om het te combineren." Jij ook in Gespot? Stuur dan een e-mail naar redactie@heineken.nl en vergeet er niet bij te vermelden waarom. BEP BOSCH. DE AUDIT IN VOLLE AKTIE. BOERIN LIESBETH MET HOND BOY EN DE KALFJES BERB EN PETER. NOVEMBER 2008

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2008 | | pagina 5