Slibverkoop in plaats
van slibaankoop
LLOYD'S DRIE DAGEN OP
BEZOEK IN 'S-HERTOGENBOSCH
Gespot!
LIESBETH WIMMER
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS PH
Na jarenlang alleen maar slib te hebben aangekocht voor
de anaërobe reactor (ongeveer één keer per jaar) hebben
we nu eens slib kunnen vérkopen voor een bedrag van circa
4.500,= euro. Toeval? Nee hoor, er is hard aan gewerkt!
ZOETERWOUDE. Wat is eigenlijk een anaërobe reactor? Op de Heineken-
waterzuivering in Zoeterwoude zijn momenteel twee reactoren actief die uit het
afvalwater per jaar zo'n 2,2 miljoen Nm3 biogas produceren. Even rekenen: thuis
verbruik je aan aardgas zo'n 2.000 Nm3 per jaar, dus ja, dat is heel veel (goed
voor een dorp met 2.200 inwoners) en allemaal groen! Momenteel is dit gasvo-
lume goed voor de opwek van circa 6,5% van het totale elektriciteitsverbruik van
de vestiging Zoeterwoude. Om het gas te kunnen produceren, heb je slib nodig
waarop de organismen leven die uit afvalwater gas kunnen produceren.
En dit jaar is er dus sprake van slibverkoop. Het slib verkopen we overigens
aan andere bedrijven met anaërobe zuiveringen die een tekort aan slib hebben.
In dit geval waren het twee papierfabrieken. Is het toeval dat we slib hebben
verkocht? Wij denken van niet. Wat hebben we dan gedaan? Aan de bovenzijde
van de oude reactor traden veel verstoppingen op die slibuitspoel veroor
zaakten. Er is uitgetest of we die verstopping handmatig konden verhelpen en
vervolgens zijn er wat aanpassingen verricht aan de installatie. Dit heeft ertoe
geleid dat we de verstoppingen nu automatisch kunnen tegengaan. En het
werkt! Ook in de nieuwe reactor is het slibvolume flink toegenomen. Dat heb
ben we nog niet verkocht omdat ons uitgangspunt is dat we onszelf minimaal
moeten kunnen bedruipen. Als het verantwoord is kunnen we ook nog wat slib
verkopen.
Bep Bosch, aandachtsgebied-
houder AWZI, kon dit nog
net meemaken voordat hij in
januari met pre pensioen gaat.
Ook Bep heeft zijn steentje
bijgedragen aan het beter laten
functioneren van de anaërobe
reactoren.
Wim Schaap
Technoloog Utilities/Filtratie
Van dinsdag
30 september tot
en met donderdag
2 oktober was een
team auditoren van
certificeringsbureau
Lloyd's drie dagen
te gast op de
Bossche brouwerij.
'S-HERTOGENBOSCH. De auditoren Thomas
Zwiers en Alex Roovers keken of de brouwe
rij voldoet aan de eisen van ISO 9001:2000
(kwaliteit), ISO 14001:2004 (milieu) en HACCP
(voedselveiligheid). Op 2 oktober bekeek
Cecile Willems of we voor verlenging van het
GMP+ Bl-certificaat (diervoederveiligheid)
in aanmerking komen. Voor hun beoordeling
bezochten de auditoren de afdelingen SHE,
TQM, Bedrijfsinkoop, Energiedienst, Brouwen,
Verpakken Rayon Fles Exportlijnen, H&R en Gist
Reincultuur. CS&L en Brouwen zijn bezocht in
verband met GMP+ BI.
Volgens Jacqueline Bertens van TPM Office
maakte de audit duidelijk dat er veel goed
gaat. "We krijgen weinig klachten van klanten,
verder verbeteren we continu zaken als de
procedure blokkade-afhandeling Verpakken,
de registratie van TPM-trainingen, de systema
tiek HACCP en de ontwikkeling van een tooi
extractverlies bij Brouwen. Aandachtspunten
zijn het vastleggen van de watereisen tussen
brouwerij 's-Hertogenbosch en Norit, de relatie
milieuwet- en regelgeving, de verificatie van
de basisvoorwaarden voedselveiligheid en de
handling van kroonkurken.
De algemene conclusie van de audit was dat
het managementsysteem van deze brouwerij
voldoet aan de eisen vastgelegd binnen ISO
9001,14001 en HACCP (revisie 4, optie B).
Deze certificaten blijven gehandhaafd. Wat
betreft GMP+ BI voldeden we net niet aan de
eisen. Er is één tekortkoming vastgelegd op het
niet op tijd uitvoeren van een recall simulatie.
De eis is dat je minimaal eens per twee jaar
een recall test uitvoert. De laatste test vond
plaats in september 2006. Gelukkig krijgen we
de kans dit alsnog uit te voeren. Om de her-
certificatie met ingang van 1 december 2008
niet in gevaar te brengen, moet de recalltest
vóór 15 november zijn uitgevoerd en akkoord
bevonden door de auditor van Lloyd's. Ik heb
alle vertrouwen in een goede afloop. Verder
wil ik ook namens de auditoren iedereen nog
hartelijk danken voor alle medewerking tijdens
de audit".
In de rubriek 'Gespot!' besteden we aandacht aan een collega die iets bijzonders heeft
gepresteerd, een unieke hobby heeft of gewoon als mens bijzonder is. Dit keer aandacht
voor Liesbeth Wimmer die er naast haar baan bij Brand Bierbrouwerij nog een boerderij
met 45 koeien op na houdt. Al die 45 koeien kent ze bij naam én nummer!
WIJLRE. Selina, Joyce, Sanne, Lisanne, Lid-
wien, Cindy, Coba, Ria, Mia, Frieda, Poelien... In
de regel zijn het onversneden Limburgse namen
waarnaar de koeien van 'boerin' Liesbeth Wim
mer luisteren. Liesbeth heeft samen met haar
man Yvo een boerderij met 45 melkkoeien in
Banholt. Behalve boerin is Liesbeth ook al zo'n
23 jaar in dienst bij de Brand Bierbrouwerij.
De laatste vier jaar werkte ze op de afdeling
Staf/P&O/Control, en vanaf juli als productie
data control medewerker.
Zijn die twee levens een beetje te
combineren?
Liesbeth: "Ja, hoor. Je zou kunnen zeggen dat ik
een 'gemengd bedrijf' heb. Bij Brand werk ik 20
uur per week. De ene week werk ik twee dagen,
de andere week drie dagen. Ik kan heel flexibel
inroosteren, als ik op de boerderij nodig ben,
kan ik vrij gemakkelijk vrij nemen. Zo hadden
we in de herfstvakantie een heel drukke week.
Toen heb ik veel vrij genomen om op de boerde
rij te kunnen helpen met gras schudden en met
het oogsten en inkuilen van gras en mais. We
hebben een klein bedrijf, waarin we altijd zoveel
mogelijk zelf doen. Zo hebben we hier 18 jaar
geleden ook het huis en de stal zelf gebouwd.
Gelukkig krijgen we veel hulp van familie en
vrienden
En natuurlijk moeten ook de koeien twee
keer per dag gemolken worden?
Liesbeth: "Dat klopt, we hebben er 45.
Prachtige beesten waar ik ook echt een band
mee heb. Iedere koe herken ik en noem ik ook
automatisch bij de naam. Mijn collega's doen
daar soms wat lacherig over, maar zo bijzon
der is het niet. Als je dagelijks met je koeien
werkt, dan ziet iedere koe er echt anders uit,
de kleur, de tekening, het karakter van zo'n
dier. Als je er een tijdje mee werkt, zie je dat
gewoon. Ik heb een tijdje een lievelingskoe
gehad, Dorette. Die kreeg wel eens wat extra
brokken, dat had ze ook nodig, want ze gaf
enorm veel melk."
Als je moet kiezen tussen Brand of de
boerderij?
Liesbeth: "Ik wil daar helemaal niet tussen
kiezen. De boerderij is een prachtige manier
van leven, je bent veel aan het werk, veel
met de verzorging van de beesten bezig.
Brand is een heel andere wereld, daar kom
je wat meer tussen de mensen en ben je met
andere dingen bezig. Ik vind het juist leuk
om het te combineren."
Jij ook in Gespot?
Stuur dan een e-mail naar redactie@heineken.nl
en vergeet er niet bij te vermelden waarom.
BEP BOSCH.
DE AUDIT IN VOLLE AKTIE.
BOERIN LIESBETH MET HOND BOY EN DE KALFJES BERB EN PETER.
NOVEMBER 2008