LABORATORIUMMONSTERS BETER TRACEERBAAR MET LIMS Nieuwe manager Technische Dienst brouwerij Zoeterwoude Van de vloer HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS fil LIMS, het nieuwe informatiemanagementsysteem voor het laboratorium, is afgelopen zomer in 's-Hertogenbosch en in Zoeterwoude live gegaan. Volgens analisten Patrick Doornbusch en Aart Habraken is het een enorme verbetering: "Monsters zijn beter traceerbaar en dat levert tijdwinst op." Hans Aalbers, teamleider Quality Assurance BTD in Zoeterwoude: "De vraag om een systeem kwam voort uit het feit dat het nieuwe MES Brouwen geen module heeft die het laboratorium goed kan ondersteunen. In de zomer van 2007 zijn we daarom samen met de vestiging 's Herto genbosch op zoek gegaan naar een goed informatiesy steem voor het laboratorium. De keuze viel uiteindelijk op LIMS van leverancier THERMO Fisher Scientific." Eén systeem "LIMS regelt en coördineert de monster- en resultaten- stroom van het laboratorium", vervolgt Hans. "Het systeem heeft een groot aantal interne controles waarmee monsters en resultaten worden gecontroleerd. En dat vergroot de betrouwbaarheid van die resultaten. Daarnaast plant het systeem de monstername en de analyses op het lab. LIMS is op dit moment al gekoppeld aan PIMS en wordt eind dit jaar aan MES-verpakken gekoppeld." In mei en juni werd LIMS in 's-Hertogenbosch en Zoeterwoude geïmplementeerd. Patrick Doornbusch, analist in Zoeterwoude: "Voor LIMS registreerden we alles in verschillende systemen. PIMS en KEA voor het brouw- en energiegedeelte en MES voor het verpakkingsge deelte. Alle handelingen die met het monster worden uitgevoerd, staan geregistreerd. Daardoor wordt het een stuk overzichtelijker en kunnen we ook beter bepalen waar een monster zich bevindt, welke monsters eventueel voorrang hebben en welke wijzigingen er zijn uitgevoerd. Dat alles levert tijdwinst op. Het programma Shewhart, waar we normaal onze interne controlegegevens invoeren, is nu ook in LIMS verwerkt. We kloppen nog wel veel bij de systeembeheerders aan in verband met kinderziektes, maar die verdwijnen als sneeuw voor de zon. LIMS is uit te breiden tot één groot datasysteem, inclusief apparaten-, kalibratie- en chemicaliënbeheer. Die mogelijkheden worden op dit moment besproken." Ook Aart Habraken, chemisch analist in 's-Hertogenbosch, is enthousiast: "Het idee om twee losse systemen aan elkaar te koppelen is heel goed, ook al is het uiteraard niet zo dat alles meteen 100% werkt. We zitten nu in de fase dat we nog een aantal kinderziektes uit het systeem moeten halen. Nou is het ook nog een beetje half half, omdat MES Verpakken nog niet is gekoppeld. In december gaat dat gebeuren, vanaf dan heb je ook echt één systeem." Met ingang van 15 september 2008 is Kees Horsman benoemd tot manager Technische Dienst, brouwerij Zoeterwoude. Hij volgt daarmee Pauwel van Nieuwenhove op die per 7 oktober 2008 een functie binnen Vrumona heeft aanvaard. ZOETERWOUDE. Kees Horsman was voor heen werkzaam als projectmanager Supply Chain Services bij Group Supply Chain. In deze functie heeft hij een grote bijdrage geleverd aan grootschalige internationale nieuw-/ver- bouwprojecten van brouwerijen in binnen- en buitenland. Pauwel van Nieuwenhove heeft gedurende vijf jaar een uiterst waardevolle bijdrage geleverd aan de brouwerij Zoeterwoude. Met name aan de onderhoudsprocessen SAP PM en als pi laarleider van de TPM-PM pilaar. Wij bedanken hem voor de geleverde professionele kennis en behaalde resultaten en wensen hem veel succes met zijn nieuwe uitdaging. Godfried Meijer WAT VIND JIJ VAN DE NIEUWE PRIORITEITEN DIE HNS HEEFT AANGEKONDIGD? Ruud Meijs, instaliatiebeheerder, Brand Bierbrouwerij Wijlre: "Heineken behoort bij de wereldtop in de biermarkt en wil daar ook blijven. Dan zul je wel op de juiste wijze moeten blijven investeren. Een ander punt waar ik graag wat over zeg is het opbouwen van overuren en verlofstuwmeren. Acht uur is acht uur zou je denken. Niet dus. Doordat de uurtarieven stijgen, worden de uren duurder en dat is dus een verliespost. Ik begrijp dat HNS van die verlofstuwme ren af wil. Tegelijkertijd bepaalt de organisatie dat wij overuren maken, als medewerker heb je er dan ook recht op. Hoe je daar dan vervolgens mee omgaat, is een zaak van op tijd met elkaar bespreken." Cees Tijssen, operator colonne 2 Verpakken, Zoeterwoude: "Op zich kan ik wel leven met de maatregelen die zijn aangekondigd, zelfs het ver- roosteren van de ATV-dagen. Je hoort bij meer bedrijven dat de kosten omlaag moeten; ik vind dat we daar allemaal een bijdrage aan moeten leveren. Heineken moet als A-merk wel haar A-uitstraling behouden en de beste kwaliteit bier en verpakkingen blijven leveren. Daar moet niet op worden bezuinigd. In onze vergader en regelcultuur zijn we echter wel een beetje doorgeschoten, vind ik. We besteden meer aan dacht aan andere zaken dan aan het brouwen en verpakken van bier." Ries van den Bogaert, medewerker Facility Services, 's-Hertogenbosch: "Natuurlijk moeten we prioriteiten stellen om nummer één te worden van de wereld, daar zijn we het allemaal over eens. Ik ben nu bijna 37 jaar bij Heineken en alle jaren hoor ik 'het gaat beter' en 'we maken steeds meer hectoliters'. Wij als werknemer moeten er een tandje bij doen, maar maken we geen fouten met overnames? Dat kost ook veel geld. Ik vind het belangrijk dat we met plezier naar ons werk gaan, een fijne werksfeer is goed voor jezelf én je thuisfront. Met zijn allen moeten we zorgen dat we als Heineken- medewerkers in de top van de wereld blijven. Door een goede inzet word je hiervoor uiteindelijk ook beloond." PATRICK DOORNBUSCH AART HABRAKEN OKTOBER 2008

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2008 | | pagina 5