LABORATORIUMMONSTERS BETER
TRACEERBAAR MET LIMS
Nieuwe manager
Technische Dienst
brouwerij
Zoeterwoude
Van de vloer
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS fil
LIMS, het nieuwe informatiemanagementsysteem voor het laboratorium, is afgelopen zomer in 's-Hertogenbosch en in
Zoeterwoude live gegaan. Volgens analisten Patrick Doornbusch en Aart Habraken is het een enorme verbetering:
"Monsters zijn beter traceerbaar en dat levert tijdwinst op."
Hans Aalbers, teamleider Quality Assurance BTD in
Zoeterwoude: "De vraag om een systeem kwam voort
uit het feit dat het nieuwe MES Brouwen geen module heeft
die het laboratorium goed kan ondersteunen. In de zomer
van 2007 zijn we daarom samen met de vestiging 's Herto
genbosch op zoek gegaan naar een goed informatiesy
steem voor het laboratorium. De keuze viel uiteindelijk op
LIMS van leverancier THERMO Fisher Scientific."
Eén systeem
"LIMS regelt en coördineert de monster- en resultaten-
stroom van het laboratorium", vervolgt Hans. "Het systeem
heeft een groot aantal interne controles waarmee monsters
en resultaten worden gecontroleerd. En dat vergroot de
betrouwbaarheid van die resultaten. Daarnaast plant het
systeem de monstername en de analyses op het lab. LIMS is
op dit moment al gekoppeld aan PIMS en wordt eind dit
jaar aan MES-verpakken gekoppeld."
In mei en juni werd LIMS in 's-Hertogenbosch en
Zoeterwoude geïmplementeerd. Patrick Doornbusch,
analist in Zoeterwoude: "Voor LIMS registreerden we
alles in verschillende systemen. PIMS en KEA voor het
brouw- en energiegedeelte en MES voor het verpakkingsge
deelte. Alle handelingen die met het monster worden
uitgevoerd, staan geregistreerd. Daardoor wordt het een
stuk overzichtelijker en kunnen we ook beter bepalen waar
een monster zich bevindt, welke monsters eventueel
voorrang hebben en welke wijzigingen er zijn uitgevoerd.
Dat alles levert tijdwinst op. Het programma Shewhart,
waar we normaal onze interne controlegegevens invoeren,
is nu ook in LIMS verwerkt. We kloppen nog wel veel bij de
systeembeheerders aan in verband met kinderziektes,
maar die verdwijnen als sneeuw voor de zon. LIMS is uit te
breiden tot één groot datasysteem, inclusief apparaten-,
kalibratie- en chemicaliënbeheer. Die mogelijkheden
worden op dit moment besproken."
Ook Aart Habraken, chemisch analist in 's-Hertogenbosch,
is enthousiast: "Het idee om twee losse systemen aan
elkaar te koppelen is heel goed, ook al is het uiteraard niet
zo dat alles meteen 100% werkt. We zitten nu in de fase dat
we nog een aantal kinderziektes uit het systeem moeten
halen. Nou is het ook nog een beetje half half, omdat MES
Verpakken nog niet is gekoppeld. In december gaat dat
gebeuren, vanaf dan heb je ook echt één systeem."
Met ingang van 15 september
2008 is Kees Horsman benoemd
tot manager Technische Dienst,
brouwerij Zoeterwoude. Hij volgt
daarmee Pauwel van
Nieuwenhove op die per
7 oktober 2008 een functie binnen
Vrumona heeft aanvaard.
ZOETERWOUDE. Kees Horsman was voor
heen werkzaam als projectmanager Supply
Chain Services bij Group Supply Chain. In deze
functie heeft hij een grote bijdrage geleverd
aan grootschalige internationale nieuw-/ver-
bouwprojecten van brouwerijen in binnen- en
buitenland.
Pauwel van Nieuwenhove heeft gedurende vijf
jaar een uiterst waardevolle bijdrage geleverd
aan de brouwerij Zoeterwoude. Met name aan
de onderhoudsprocessen SAP PM en als pi
laarleider van de TPM-PM pilaar. Wij bedanken
hem voor de geleverde professionele kennis en
behaalde resultaten en wensen hem veel succes
met zijn nieuwe uitdaging.
Godfried Meijer
WAT VIND JIJ VAN DE NIEUWE PRIORITEITEN DIE HNS HEEFT AANGEKONDIGD?
Ruud Meijs,
instaliatiebeheerder,
Brand Bierbrouwerij Wijlre:
"Heineken behoort bij de
wereldtop in de biermarkt en
wil daar ook blijven. Dan zul je
wel op de juiste wijze moeten
blijven investeren. Een ander
punt waar ik graag wat over zeg
is het opbouwen van overuren
en verlofstuwmeren. Acht uur is
acht uur zou je denken. Niet dus.
Doordat de uurtarieven stijgen,
worden de uren duurder en dat
is dus een verliespost. Ik begrijp
dat HNS van die verlofstuwme
ren af wil. Tegelijkertijd bepaalt
de organisatie dat wij overuren
maken, als medewerker heb je
er dan ook recht op. Hoe je daar
dan vervolgens mee omgaat, is
een zaak van op tijd met elkaar
bespreken."
Cees Tijssen, operator
colonne 2 Verpakken,
Zoeterwoude:
"Op zich kan ik wel leven
met de maatregelen die zijn
aangekondigd, zelfs het ver-
roosteren van de ATV-dagen.
Je hoort bij meer bedrijven dat
de kosten omlaag moeten; ik
vind dat we daar allemaal een
bijdrage aan moeten leveren.
Heineken moet als A-merk wel
haar A-uitstraling behouden
en de beste kwaliteit bier en
verpakkingen blijven leveren.
Daar moet niet op worden
bezuinigd. In onze vergader
en regelcultuur zijn we echter
wel een beetje doorgeschoten,
vind ik. We besteden meer aan
dacht aan andere zaken dan
aan het brouwen en verpakken
van bier."
Ries van den Bogaert,
medewerker Facility
Services, 's-Hertogenbosch:
"Natuurlijk moeten we prioriteiten
stellen om nummer één te worden
van de wereld, daar zijn we het
allemaal over eens. Ik ben nu bijna
37 jaar bij Heineken en alle jaren
hoor ik 'het gaat beter' en 'we
maken steeds meer hectoliters'.
Wij als werknemer moeten er
een tandje bij doen, maar maken
we geen fouten met overnames?
Dat kost ook veel geld. Ik vind
het belangrijk dat we met plezier
naar ons werk gaan, een fijne
werksfeer is goed voor jezelf én je
thuisfront. Met zijn allen moeten
we zorgen dat we als Heineken-
medewerkers in de top van de
wereld blijven. Door een goede
inzet word je hiervoor uiteindelijk
ook beloond."
PATRICK DOORNBUSCH
AART HABRAKEN
OKTOBER 2008