els voor 5xWh
Tjeerd Meijer wordt
manager Productie
Techniek van TSP
OPERATORS COLONNE 19 OOK OP
ZATERDAG AAN DE SLAG
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Heineken
'S-HERTOGENBOSCH. De dag begon al om 8.15 uur
toen iedereen zich bij de Heineken-poort verzamelde.
Nadat fietsen en auto's hun plaats van bestemming
hadden gevonden, kon iedereen plaats nemen in het
fraaie Leercentrum. Hier worden normaal gesproken de
medewerkers van Heineken getraind in hun 'TPM-vaardig-
heden'. TPM-manager Fred Waij verzorgde de aftrap.
Als een geboren docent deed hij uit de doeken wat de
filosofie achter TPM is en welke rol het speelt in de
voedingsmiddelenindustrie. Na de inleiding gingen we
in groepen uiteen om ons te storten op een van de vier
cases over de afdeling Verpakken. John Menkehorst legde
in het magazijn een probleem voor wat ging over de
voorraad verpakkingsmateriaal. Technoloog Bart van
Alphen ging in op de productkwaliteit en de kosten die
daarmee samenhangen. Instructeur Ad Stolzenbach
bestookte de club met '5xWhy-vragen'. En hoofd Opleidin
gen Gerard Brockötter polste onze meningen over de
ideale organisatievorm binnen de afdeling Verpakken.
Tussentijds konden we genieten van een smakelijke lunch
die ons door Heineken werd aangeboden, zodat er ook
's middags intensief gewerkt kon worden. Aan het eind
van de dag presenteerde elke groep haar bevindingen.
Conclusie was dat TPM het nodige los had gemaakt en
dat het succes ervan gebaseerd is op resultaatgericht,
gestructureerd en gedisciplineerd werken. Al met al
hebben we een uitermate leerzame en plezierige dag
beleefd! Namens alle studenten willen wij de medewer
kers van Heineken dan ook bedanken voor hun gastvrij
heid waardoor we een kijkje in hun 'TPM-keuken' konden
nemen. Over en weer is dit initiatief zo goed bevallen
dat we hier graag een jaarlijkse happening van willen
maken. Wij kijken al uit naar de TPM-dag van volgend jaar!
Leo Jansen, Jac Giesen, Cor de Laat
HAS 's-Hertogenbosch
'S-HERTOGENBOSCH. Iedere brouwerijmedewerker
komt met 5xWhy in aanraking. Om de methode goed
toe te kunnen passen, is het belangrijk dat mensen op
de hoogte zijn van een aantal vuistregels. Die vuistregels
helpen de 5xWhy ook goed en efficiënt uit te voeren.
Ze gaan over vragen als 'wanneer pas ik het toe', 'hoe
bepaal ik de probleemstelling' en 'hoe controleer ik
de analyse'. Om deze vuistregels onder de aandacht te
brengen, heeft TPM Office een poster gemaakt. De poster
komt te hangen in de verschillende team- en vergader
ruimtes op de brouwerij.
Frangois van Kronenburg
TPM Office Den Bosch
Zaterdag 20 september vond op de Bossche brouwerij de Club BeerTender Brouwerij
dag plaats. Aanwezig zo'n 100 Club BeerTender-leden die alle facetten van de
brouwerij wilden én konden zien. Mede dankzij de operators van colonne 19, die de
productieband zelfs op deze zaterdag lieten draaien.
'S-HERTOGENBOSCH. Per 1 september 2008
is Tjeerd Meijer benoemd tot manager Productie
Techniek van de afdeling TSP (Technisch Support
Productie) binnen de brouwerij 's-Hertogenbosch.
TSP is de afdeling die verantwoordelijk is voor
al het onderhoud binnen de brouwerij
's-Hertogenbosch. Tjeerd is sinds oktober 2006
werkzaam in 's-Hertogenbosch als rayonmanager
Filtratie Energie. Hiervoor bekleedde hij diverse
andere functies binnen Heineken zoals consultant
bij Corporate Distribution Logistics, supply chain
trainee en teamleider Verpakken bij Vrumona.
'S-HERTOGENBOSCH. De 100
leden van de Club BeerTender hadden
een prijs gewonnen. De prijs was dat
ze op de Bossche brouwerij een kijkje
mochten nemen op de BeerTender-lijn.
De hele groep werd met de antieke
Heineken dubbeldekker bij het station
opgehaald en naar de brouwerij
gebracht. Na een warm welkom door
Paul Bleijs en brand manager Bart
Bosma, volgde een uitgebreide
rondleiding door de brouwerij. Al was
het zaterdag, speciaal voor deze
gelegenheid zorgden de operators van
colonne 19 dat de BeerTender-lijn op
volle toeren draaide. De Club BeerTen
der-leden konden zo het volledige
proces met eigen ogen zien. Ook
konden ze al hun vragen aan de
operators stellen. Volgens teamleider
Louis Schönhage 'draaide de lijn als
een zonnetje en waren de bezoekers
erg enthousiast. Voor de operators was
het leuk om te zien dat 'hun klanten'
zoveel interesse hadden in het proces.
Nadat de groep had aanschouwd hoe
het bier wordt gebrouwen en hoe het
in het fustje komt, was het tijd om van
meestertapper Franck Evers te leren
hoe je het beste bier uit het fust tapt.
Tot slot konden de gasten genieten van
een verrassende blindproeverij en een
gezellige borrel. In het bezit van een
officieel tapdiploma gingen de 100
leden aan het einde van de dag weer
voldaan naar huis.
Donderdag 25 september brachten 32 HAS-studenten voedingsmiddelentechno
logie samen met drie docenten een bezoek aan de Bossche brouwerij. De hele
dag stond in het teken van TPM. Hieronder doen de docenten verslag van hun
ervaringen op deze dag.
5xWhy is een veel toegepaste TPM-
methode die helpt om bij een probleem
de bronoorzaak te achterhalen. Zo wordt
de methode in AM (Autonoom Onder
houd) toegepast in stap 2 om bronnen
van vervuiling te elimineren, maar ook
om storingen te analyseren.
STUDENTEN IN LEERCENTRUM HEINEK
CLUB BEERTENDER OP BEZOEK IN 'S-HERTOGENBOSCH
OKTOBER 2008