els voor 5xWh Tjeerd Meijer wordt manager Productie Techniek van TSP OPERATORS COLONNE 19 OOK OP ZATERDAG AAN DE SLAG HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Heineken 'S-HERTOGENBOSCH. De dag begon al om 8.15 uur toen iedereen zich bij de Heineken-poort verzamelde. Nadat fietsen en auto's hun plaats van bestemming hadden gevonden, kon iedereen plaats nemen in het fraaie Leercentrum. Hier worden normaal gesproken de medewerkers van Heineken getraind in hun 'TPM-vaardig- heden'. TPM-manager Fred Waij verzorgde de aftrap. Als een geboren docent deed hij uit de doeken wat de filosofie achter TPM is en welke rol het speelt in de voedingsmiddelenindustrie. Na de inleiding gingen we in groepen uiteen om ons te storten op een van de vier cases over de afdeling Verpakken. John Menkehorst legde in het magazijn een probleem voor wat ging over de voorraad verpakkingsmateriaal. Technoloog Bart van Alphen ging in op de productkwaliteit en de kosten die daarmee samenhangen. Instructeur Ad Stolzenbach bestookte de club met '5xWhy-vragen'. En hoofd Opleidin gen Gerard Brockötter polste onze meningen over de ideale organisatievorm binnen de afdeling Verpakken. Tussentijds konden we genieten van een smakelijke lunch die ons door Heineken werd aangeboden, zodat er ook 's middags intensief gewerkt kon worden. Aan het eind van de dag presenteerde elke groep haar bevindingen. Conclusie was dat TPM het nodige los had gemaakt en dat het succes ervan gebaseerd is op resultaatgericht, gestructureerd en gedisciplineerd werken. Al met al hebben we een uitermate leerzame en plezierige dag beleefd! Namens alle studenten willen wij de medewer kers van Heineken dan ook bedanken voor hun gastvrij heid waardoor we een kijkje in hun 'TPM-keuken' konden nemen. Over en weer is dit initiatief zo goed bevallen dat we hier graag een jaarlijkse happening van willen maken. Wij kijken al uit naar de TPM-dag van volgend jaar! Leo Jansen, Jac Giesen, Cor de Laat HAS 's-Hertogenbosch 'S-HERTOGENBOSCH. Iedere brouwerijmedewerker komt met 5xWhy in aanraking. Om de methode goed toe te kunnen passen, is het belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van een aantal vuistregels. Die vuistregels helpen de 5xWhy ook goed en efficiënt uit te voeren. Ze gaan over vragen als 'wanneer pas ik het toe', 'hoe bepaal ik de probleemstelling' en 'hoe controleer ik de analyse'. Om deze vuistregels onder de aandacht te brengen, heeft TPM Office een poster gemaakt. De poster komt te hangen in de verschillende team- en vergader ruimtes op de brouwerij. Frangois van Kronenburg TPM Office Den Bosch Zaterdag 20 september vond op de Bossche brouwerij de Club BeerTender Brouwerij dag plaats. Aanwezig zo'n 100 Club BeerTender-leden die alle facetten van de brouwerij wilden én konden zien. Mede dankzij de operators van colonne 19, die de productieband zelfs op deze zaterdag lieten draaien. 'S-HERTOGENBOSCH. Per 1 september 2008 is Tjeerd Meijer benoemd tot manager Productie Techniek van de afdeling TSP (Technisch Support Productie) binnen de brouwerij 's-Hertogenbosch. TSP is de afdeling die verantwoordelijk is voor al het onderhoud binnen de brouwerij 's-Hertogenbosch. Tjeerd is sinds oktober 2006 werkzaam in 's-Hertogenbosch als rayonmanager Filtratie Energie. Hiervoor bekleedde hij diverse andere functies binnen Heineken zoals consultant bij Corporate Distribution Logistics, supply chain trainee en teamleider Verpakken bij Vrumona. 'S-HERTOGENBOSCH. De 100 leden van de Club BeerTender hadden een prijs gewonnen. De prijs was dat ze op de Bossche brouwerij een kijkje mochten nemen op de BeerTender-lijn. De hele groep werd met de antieke Heineken dubbeldekker bij het station opgehaald en naar de brouwerij gebracht. Na een warm welkom door Paul Bleijs en brand manager Bart Bosma, volgde een uitgebreide rondleiding door de brouwerij. Al was het zaterdag, speciaal voor deze gelegenheid zorgden de operators van colonne 19 dat de BeerTender-lijn op volle toeren draaide. De Club BeerTen der-leden konden zo het volledige proces met eigen ogen zien. Ook konden ze al hun vragen aan de operators stellen. Volgens teamleider Louis Schönhage 'draaide de lijn als een zonnetje en waren de bezoekers erg enthousiast. Voor de operators was het leuk om te zien dat 'hun klanten' zoveel interesse hadden in het proces. Nadat de groep had aanschouwd hoe het bier wordt gebrouwen en hoe het in het fustje komt, was het tijd om van meestertapper Franck Evers te leren hoe je het beste bier uit het fust tapt. Tot slot konden de gasten genieten van een verrassende blindproeverij en een gezellige borrel. In het bezit van een officieel tapdiploma gingen de 100 leden aan het einde van de dag weer voldaan naar huis. Donderdag 25 september brachten 32 HAS-studenten voedingsmiddelentechno logie samen met drie docenten een bezoek aan de Bossche brouwerij. De hele dag stond in het teken van TPM. Hieronder doen de docenten verslag van hun ervaringen op deze dag. 5xWhy is een veel toegepaste TPM- methode die helpt om bij een probleem de bronoorzaak te achterhalen. Zo wordt de methode in AM (Autonoom Onder houd) toegepast in stap 2 om bronnen van vervuiling te elimineren, maar ook om storingen te analyseren. STUDENTEN IN LEERCENTRUM HEINEK CLUB BEERTENDER OP BEZOEK IN 'S-HERTOGENBOSCH OKTOBER 2008

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2008 | | pagina 3