Ingezonden brief
UITSTEKENDE
PRESTATIE PLOEG A/
COLONNE 1 GEEN
TOEVALSTREFFER!
Nieuw Brouwerij
Audit Systeem
LESS IS MORE...
|T| HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
De datum voor de final audit voor de
TPM excellence award volgens het JIPM
(Japanese Institute of Planned Main
tenance) staat op 17 november. Die dag
krijgt een periode van zo'n anderhalfjaar
voorbereiding zijn beslag. De pré-audit
op 19 mei jl. is goed verlopen, ook al kre
gen we van de Japanse auditoren onder
leiding van meneer Sakaguchi nog wel
wat huiswerk op. Met dat huiswerk zijn we
druk bezig. Soms gaat het om omvangrijke
technische aanpassingen. Zo moeten we
een deel van een bottellijn aanpassen
zodat de werkvloer droog wordt. Nu nog
lopen de vloeistoffen om de banen te
smeren over de vloer weg.
De voorbereiding voor de audit vraagt
van alle TPM-pilaren een extra inspanning
zodat we op 17 november goed voor de
dag komen. Alle presentaties moeten tip
top in orde zijn. Bovendien geldt het
principe 'less is more'. De Japanse
auditoren willen geen lange verhalen
horen. We moeten ons verhaal dus kort
en bondig presenteren en dat kan alleen
als je de materie goed beheerst! Dit brengt
mij bij de vraag 'waarom zijn we aan dit
JIPM excellence award traject begon
nen?'. JIPM dwingt ons te focussen op de
relevante zaken in het bedrijfsproces. Het
gaat om focus op inhoudelijke kennis én
om oprechte passie voor TPM. Aan trucjes
hebben we niks, we moeten de pure pas
sie uitstralen om geen fouten te willen ma
ken. Tot slot is er ook focus op veiligheid
en werkomstandigheden. Een efficiënte
SHE-pilaar en optimale condities op de
werkvloer krijgen dan ook veel aandacht
van de auditoren.
Het JIPM-traject zet de organisatie op
scherp en helpt ons op onze weg naar
'operational excellence'. Hiermee kunnen
we onze missie waarmaken zoals in het
hart van de Heineken Manufacturing Star
staat namelijk: 'passie voor continue ver
beteren'. Zeker in economisch zwaarder
weer geeft dit alle vertrouwen dat we de
uitdagingen aan kunnen. Met een
effectieve TPM-organisatie zijn we in
staat om iedereen maximaal tot zijn
recht te laten komen waardoor het
samenspel tussen mensen en middelen
het beste resultaat geeft. Wij gaan
intussen nog even verder met aftellen...
Paul Bleijs
De redactie ontving van Essi Amirjani, operator Verpakken
in Zoeterwoude, een ingezonden brief. Het gaat over de
uitstekende prestatie die ploeg A van colonne onlangs
leverde. Wat Essie betreft was dat geen toeval!
ZOETERWOUDE.
Essie schreef: "Terwijl colonne 11 in de revisie lag, heeft ploeg A op colonne
12 in de vroege dienst op dinsdag 30 september een uitstekende prestatie
geleverd. Bij het begin van de dienst stond de teller op 3.000 kratten. De vraag
was of die trend door zou zetten. En ja hoor, zeven uur later wees de teller
precies 24.360 kratten aan. Een nieuw record voor een lijn die al 20 jaar oud is!
Tijd voor een feestje dus. Een paar dagen later werden wij door de leiding ge
trakteerd op een heerlijke taart met alles erop en eraan. Tijdens het eten van
de taart rees de vraag of het behalen van dit nieuwe record een toevalstreffer
was of dat er meer aan de hand was.
Dat de oorzaak van het nieuwe record 'toeval' wordt genoemd, is mijns inziens
een te makkelijke verklaring. Daarbij heeft 'toeval' 20 jaar de tijd gehad om iets
van zich te laten horen. Het antwoord ligt voor de hand. Elementen als inzet,
professionaliteit, kennis, TPM en communicatie tussen de afdelingen Verpak
ken en CS&L hebben aan dit record bijgedragen! De vraag is nu: wanneer
krijgen we weer taart?"
Robbert Rams (33), business controller Supply Chain,
Zoeterwoude:
"Het blijft een bijzondere ervaring om samen met zoveel
collega's op zo'n groot evenement (35.000 lopers) mee te lopen.
Qua organisatie vanuit Heineken was alles weer strak geregeld;
elk jaar overtreffen zij zichzelf. Helaas had ik dit jaar te weinig
trainingskilometers in de benen zitten om een goede tijd neer
te zetten. Maar onder het genot een biertje in de Heineken-tent
was dat weer snel vergeten en werd alweer vooruit gekeken
naar volgend jaar. Dan ben ik er zeker weer bij."
Friso Lefèber (32), teamleider CS&L, 's-Hertogenbosch:
"Het was dit jaar in meerdere opzichten een groot succes:
een hoge Heineken-opkomst, zowel aan de start als in de
Heineken VIP-tent, goed weer, een nieuw Heineken-record
(Remco Schram 1:00:03), en een nieuw persoonlijk record
voor mij! Volgend jaar ben ik zeker weer van de partij."
Henk Smit (57), beveiligingsbeambte, Zoeterwoude:
"Het was een geweldige dag en een leuke ervaring. Heineken
had het allemaal goed geregeld. De loop was voor mij redelijk
zwaar; ik had voorafgaande aan deze loop al diverse lange
lopen gedaan. Ik had ook griep en dat brak mij op. Maar al met
al toch een geslaagde dag!"
De afgelopen maanden heeft de afde
ling TPM er veel werk van gemaakt om
het audit systeem voor de hele brou
werij te vernieuwen. In overleg met alle
afdelingen is gekozen voor een systeem
waarin vijf afdelingen verantwoordelijk
zijn voor 5S, hygiëne en veiligheid op
het hele terrein en in alle gebouwen.
'S-HERTOGENBOSCH. Het
vernieuwde systeem moet zorgen
voor meer transparantie, effectivi
teit en uniformiteit. Na een pilot in
augustus zijn er enkele aanpassin
gen doorgevoerd zodat het systeem
nu optimaal kan functioneren. Op
3 september vond de kick-off plaats
en vanaf 15 september worden
de eerste audits gelopen. Het hele
brouwerijterrein is daarbij opge
deeld in 45 zones. Iedere zone heeft
een zone-eigenaar die meeloopt met
de audit, die de resultaten hiervan
bespreekt in het werkoverleg en die
ook verantwoordelijk is voor even
tuele verbeteracties. Alle audits zijn
vastgelegd in een jaarplanning en in
totaal zijn er 15 auditorenteams van
twee personen geformeerd. De au
ditoren komen uit het management
en de staf. Ieder auditorenteam zal
per maand drie audits uitvoeren
en iedere zone heeft daarbij een
eigen audit frequentie, in de nieuwe
Brouwerij Audits worden de audits
geïntegreerd die tot nu toe door de
verschillende managementleden
werden gelopen.
Jacqueline Bertens /Anita Roijmans
vervolg van pagina 1
JACQUELINE BERTENS
OKTOBER 2008