Heineken voor
vijfde keer James
Bond-partner
HNS GECERTIFICEERD VOOR
ELEKTRONISCHE BERICHTENUITWISSEUNG
HET IS WEER TIJD
VOOR BO(C)K!
jjfe'jj*}
HP
colofon
pT| HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
.?l,-. '*m
Heineken gaat voor de vijfde keer een James
Bond film promoten, in oktober start de
promotiecampagne voor de 22ste Bond film,
Quantum of Solace, die op 4 november in
Nederland de première beleeft. In de nieuwe
film speelt Daniel Craig opnieuw de hoofdrol.
Voor de wereldwijde marketingcampagne van
Heineken speelt Bond girl Olga Kurylenko een
vooraanstaande rol. Zo zal zij in een interna
tionale tv-commercial te zien zijn samen met
Craig. In ongeveer 40 landen wordt gebruik
gemaakt van verschillende media om de film
te promoten, zoals internet, print, radio en
televisie. Volgens Heineken wordt door de
associatie met James Bond wereldwijd het
imago als 'premium brand' versterkt.
Vanaf 1 juli jl. ontvangen al onze Binnen
land-klanten een palletlabel en leverings-
bericht met een correcte dagaanduiding.
Heineken voldoet hiermee aan de nieuw
ste eisen op het gebied van elektronische
berichtenuitwisseling en heeft hiervoor
onlangs zelfs een certificaat ontvangen
van het controlerende instituut. Adrie
Snepvangers, Mike Schuren, Patrick v.d.
Oord en Perry Dekkers doen verslag.
iliÊf»3 -.u
"We versturen bij Heineken elektro
nische leveringsberichten aan onze
klanten in Nederland, waarin we aan
kondigen wat de betreffende klant op
korte termijn gaat ontvangen. Zo kan de
klant de goederen bij ontvangst via een
scan van het palletlabel (barcode) direct
administratief verwerken zonder extra
handelingen. Een efficiënt proces dus.
Het leveringsbericht is als standaard
vastgelegd in Nederland en in de hele
keten in gebruik.
Dagaanduiding
Heineken wil als grootste bierbrou
wer in Nederland graag voldoen aan
de meest recente voorwaarden van
het standaard bericht. Het enige wat
bij ons nog ontbrak, was het weer
geven van een dagaanduiding. De
maandaanduiding als THT (Tenminste
Houdbaar Tot)-datum wordt nu op het
leveringsbericht vervangen door een
dagaanduiding. Ook wordt het daar
aan gekoppelde Binnenland-palletlabel
(dus niet de codering op fles, blik of
verpakking) aangepast. De aanpassing
in het leveringsbericht bleek niet zo
veelomvattend, maar de aanpassing
van het palletlabel des te meer. Uit de
impactanalyse bleek dat maar liefst
zeven verschillende systemen hiervoor
moesten worden aangepast, waaronder
SAP, MES, Proost en WMS.
Integrale aanpak
Vertegenwoordigers van de afdelingen
CS&L en Verpakken van zowel
's-Hertogenbosch als Zoeterwoude en
de afdelingen Commercie en IT
Heineken Nederland hebben samen
gewerkt om deze relatief kleine aan
passing in alle systemen doorgevoerd
te krijgen. De complexiteit zat hem niet
in de grootte van de aanpassing, maar
meer in de integrale aanpak en gevol
gen in systemen die met elkaar verbon
den zijn. Zelfs co-packers en de Brand
Brouwerij in Wijlre waren betrokken
om alle producten van een eenduidige
palletlabel te voorzien. En met succes!
De certificering werd gevierd met een
heerlijke taart." (zie foto)
Adrie Snepvangers (Functioneel
Beheerder WMS, CS&L)
Mike Schuren (Functioneel
Beheerder MES, Verpakken Den Bosch)
Patrick v.d. Oord (Senior Consultant SAP,
IT Heineken Nederland)
Perry Dekkers (Project Manager,
IT Heineken Nederland)
Afgelopen week is op colonne 15 het bottelen van de
Amstel Bock van start gegaan. Een mooi product dat eind
september op de markt komt en waar nu Verpakken en
eerder Brouwen met veel plezier en inzet aan werken.
De herfst heeft zo zijn voordelen...
'S-HERTOGENBOSCH. In juli ging de
gerstemout voor de eerste 4.000 hectoli
ter Amstel Bock de ketel in. In de weken
daarvoor is John van Zoggel, procestech
noloog Brouwen, druk geweest om de
recepten nog eens fijn te slijpen. Voor
de brouwers is het altijd een bijzonder
moment als de tijd van het jaar daar is
om de recepturen van de verschillende
bokbieren weer uit de kast te halen.
Seizoensbier
Bokbier is een seizoensbier dat van
oktober tot februari verkrijgbaar is,
alhoewel de piek van het seizoen in
oktober en november ligt. Volgens onder
linge afspraken wordt het bokbier door
de brouwers die zijn aangesloten bij het
Centraal Brouwerij Kantoor eind septem
ber op de markt gebracht. Tot 1982 was
bokbier een lage gistingsbier van ca. 6,5%
alcohol, robijnrood van kleur en met een
moutige en wat karamelachtige smaak.
Tegenwoordig is feitelijk alles mogelijk.
De enige eis die in de Bierverordening
aan bokbier wordt gesteld is dat het een
stamwortgehalte heeft van minimaal
15,5 Plato (maat voor de sterkte van het
wort). Er zijn nu ook zwaardere bokbie
ren en brouwers experimenteren met
verschillende grondstoffen. Nederland
telt op dit moment zo'n veertig verschil
lende bokbieren. Binnen het Heineken-
concern worden er drie gebrouwen.
's-Hertogenbosch brouwt Heineken
Bokbier en Amstel Bock, Wijlre brouwt
het wat specialere Brand Dubbelbok.
Proeven en bijstellen
Kwaliteit en smaak zijn niet uit een
lijstje met getallen te halen. Bier en dus
ook bokbier, is een natuurproduct. Een
brouwsel kan volledig binnen de speci
ficaties vallen en toch net niet smaken.
Proeven en kunnen bijstellen is dus nood
zaak. Regelmatig houden we een proeve-
rij. We gaan dan met een groepje mensen
om de tafel zitten en ruiken, proeven en
spoelen. Monsters halen we uit de filtra
tiekelders. Soms stellen we de recepturen
op basis van de proeverijen bij, meestal
gaat het om marginale aanpassingen.
V J>.
Bcck[
Als er een receptuuraanpassing komt,
dan is die veelal door de klant ingegeven.
Zo is de receptuur van het Heineken-bok-
bier eindjaren tachtig flink gewijzigd. Er
is tarwe en suiker aan toegevoegd, waar
door de smaak veel zoeter is geworden.
In augustus was de eerste 4.000 hectoliter
Amstel Bock klaar. Een week later
lag eenzelfde hoeveelheid Heineken
Tarwebok in de lagerkelders. De brouwers
ervaren dat nog steeds als een 'spannend
moment'. De grote vraag blijft: hoe komt
het bok uit de lagering? Die spanning, dat
moment, is altijd weer prachtig. Alsof er
elk jaar weer iets nieuws ontstaat.
Voor HNS Nieuws 23 kun
je tot en met vrijdag
12 september kopij aanleve
ren op redactie@heineken.
nl. De publicatiedatum is
26 september. De redactie
behoudt zich het recht voor
aangeleverde artikelen door
te plaatsen naar een volgend
nummer.
Klit
OLGA KUmLENKO
El
Dit is een uitgave van Heineken Nederland Supply
REDACTIES
ZOETERWOUDE
Aad van der Meer, Loes Iedema, Lotte van Hoesel,
Jan van Kuijk, Rob Rosier, Edwin van Westrienen
'S-HERTOGENBOSCH
Norbert Cappetti, Gerard Brockotter, Joop Donkers,
Margreet van de Ven, Joost Broers, Eef Stiekema,
Sarah de Rijke,
Fotografie: Henk van Esch
REDACTIEADRES
BK 3.31, Z/Wou.
Telefoon: 06 -16032340
redactie@heineken.nl
PRODUCTIE EN REALISATIE
Limona Tekst - Leiden
Strooks - 's-Hertogenbosch
vM-design - Delft
Drukkerij Groen - Leiden
SEPTEMBER 2008