'Een bier is niet uniek, een merk is dat wel!' ROADSHOW LEGT NADRUK OP STEVIG MERKENBELEID GEZAMENLIJKE START VOOR DE TOEKOMST Kaderdag Verpakken Zoeterwoude HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS "De biermarkt heeft op alle mogelijke manieren te maken met druk, het gaat er dan om hoe we daar als bedrijf mee omgaan. Je moet altijd de beste willen zijn." Het is een van de uitspraken die Wiggert Deelen deed tijdens de Roadshows van juli. Een ambitie voor de komende jaren is in ieder geval dat we onze merken nog steviger in de markt gaan zetten. Voor een presentatie over Heineken's nieuwe merkenstrategie was Herwin van den Berg, directeur Marketing Nederland, aanwezig. Herwin van den Berg: "Met Heineken, Amstel en Brand hebben we drie prachtige merken in huis. De merken staan er goed voor, maar we kunnen ze nóg prominenter bij de consument en de horeca over het voetlicht brengen. Dat begint al met een stijlvolle presentatie van het biertje, met voor ieder merk een eenduidig, mooi glas. Daar hoort ook bij dat je in het café je glas bier met stijl voorgezet krijgt zonder dat de vingers van de barman in het schuim steken. We hebben ook aan onze tapzuilen gewerkt; we kunnen gemakkelijk met drie van onze merken in één café staan. Belangrijk is dan dat we goed communiceren waar ieder merk voor staat. Amstel blijft 'ons bier', waar kameraadschap en trots sterk tellen. Een biertje voor iedereen. Heineken maakt met 'Serving the planet' duidelijk dat het een innovatief wereldmerk is. Geen enkel ander merk is in meer dan 170 landen verkrijgbaar. Brand is 'echt bier sinds 1340'. Ook dat is onderscheidend in de markt. Het is belangrijk dat iedere mede werker het verhaal achter onze merken kent en kan doorvertellen." Een merk is uniek Freddy Heineken begreep als geen ander waarom een goed merk zo belangrijk is. 'Een bier is niet uniek, een merk is dat wel', zei hij regelmatig. In de huidige biermarkt is dat alleen nog maar belangrijker gewor den. Herwin van den Berg: "Door allerlei invloeden zoals alle media-aandacht voor drankmisbruik en de veranderende bevolkingssamenstelling, is de biercon sumptie de laatste jaren steeds gedaald. Per hoofd van de bevolking werd een paar jaar geleden nog 85,1 liter gedronken, nu is dat nog ongeveer 77,2 liter per persoon. Ook wij verloren volume en zoeken naar nieuwe wegen om in waarde te groeien. 'Da Vinci' is de codenaam voor onze merkenzoektocht naar nieuw volume, naar nieuwe doelgroe pen en nieuwe kansen. Vrouwen vormen een zeer interessante doelgroep. Vrouwen drinken 28 liter bier per jaar, tegen mannen 127 liter. Stel dat we erin slagen de vrouwen onder de bierliefhebbers meer bier te laten drinken! Uiteraard moetje de doelgroep dan wel begrijpen en iets brengen wat ze aanspreekt. Met Wieckse Rosé bewijzen we dat we op de goede weg zijn. Met Jillz ook, want daarmee bereiken we als Heineken ook de grote groep vrouwen die we nooit aan het bier zullen krijgen!" Benchmark Wiggert Deelen blikte terug op de ontwik kelingen met betrekking tot volume, vaste kosten, productiviteit en OPI's. "Op veel dingen mogen we trots zijn zoals de NPI's Amstel voor Zuid-Afrika, Amstel Sterk en Jillz. Maar ook op zwaar brouwen, Cruise Control, slimmer werken door maatwerk- roosters en de voortgang van TPM." Over de recente overname van Scottish Newcastle zei hij: "Dankzij Scottish Newcastle hebben we nu ook een positie in Finland, Engeland en Portugal, zodat Europa nu ook echt onze thuismarkt is. We zijn nu in heel veel landen nummer één of twee; dat betekent datje scherper kunt inkopen en dus ook betere marges kunt maken. Het devies voor de komende periode is en blijft groei. HNS wil de bench mark zijn, zeker op punten als: de laagste kosten per hectoliter, de meest bezochte brouwerij en de drive om het altijd weer beter te willen doen. Waar ik niet trots op ben, is het resultaat van de Climate Survey. De matige scores zijn niet helemaal onver wacht. We vragen steeds meer van jullie en de bezetting is minder ruim dan vroeger. Daarom is het noodzakelijk dat we heel goed overleggen als we vrij willen nemen. De matige scores ga ik niet verdedigen, het moet gewoon beter! We zullen daar actief met elkaar over spreken en samen actie op ondernemen. Op punten als samenwer king tussen afdelingen en managementstijl willen we een volgende keer gewoon beter scoren." Een gezamenlijke start maken om inhoud te geven aan plannen voor de toe komst. Dat was het doel van de Kaderdag Verpakken op 27 juni. 's Ochtends werd besproken hoe invulling kan worden gegeven aan negen speerpunten voor de komende drie jaar, 's middags was het tijd voor ontspanning. ZOETERWOUDE. Manager Verpakken, Rob Kwaijtaal, begon de dag met een terugblik op de afgelopen jaren: de ontwik kelingen met betrekking tot productiviteit, kosten, FTE's en OPI's. "Streven naar lagere vaste kosten per hectoliter blijft noodzake lijk. De ongunstige dollar/euro verhouding aan de exportkant zorgt voor een daling van de netto inkomsten. Als we de prijzen niet kunnen verhogen, moeten we de kosten zoveel als mogelijk zien te verla gen. Daarnaast trekt een lagere kostprijs meer volume aan." Rob is positief over de afgelopen driejaar: "We reduceerden het aantal korte stops en storingen, en de OPI- verbeteringen leidden de afgelopen drie jaar tot 2,1 miljoen hectoliter extra!" Rob complimenteerde de aanwezigen voor de opmerkelijke prestatie die is neergezet. Speerpunten Op de vraag hoe de aanwezigen de afge lopen driejaar hadden ervaren, reageer den teamleiders Ruud de Best en Paul Struiksma. Het was voor hen niet echt een succes geweest en ze hadden zich weinig betrokken gevoeld. "Veel werd van boven af opgelegd, daardoor was de motiva tie vaak minder." Deze kaderdag en het voornemen om samen over de toekomst te brainstormen, vonden ze een goed initiatief. "We willen graag invloed uitoe fenen op de toekomst van Verpakken en zijn benieuwd wat hier het resultaat van is." Rob maakte duidelijk een traject te willen ingaan waarin de klus gezamenlijk wordt geklaard. En hij wil de vorderingen iedere zes maanden tijdens een kaderbij eenkomst checken. De aanwezigen waren eensgezind dat het belangrijk was om allemaal met dezelfde focus de kaderdag af te sluiten. In vijf groepen discussieerden de aanwe zigen vervolgens over de invulling van de speerpunten voor de toekomst: Stoppen met: - ongewenst gedrag accepteren; - je overal mee te bemoeien; - ineffectief vergaderen. Starten met: - een duidelijke richting, samen werking en communicatie binnen Verpakken; - je afvragen hoe we onze mensen trainen; - je afvragen of je de juiste mensen in de juiste organisatiestructuur hebt. Meer: - leiderschap; - rekening houden met de menselijke factor; - focus. Te land, ter zee en in de lucht Het middagprogramma bestond uit activi teiten op het strand. Teamleider Andries Jabroer had de middag georganiseerd: "Er was een beachkamp-programma dat bestond uit volleybal, zaklopen, jeu de boule, ski-latlopen en 'de slurf'. Vier teams namen het tegen elkaar op. Gelijktijdig kreeg een andere groep een workshop golfsurfen. Hoewel het weer mooi was, stond er wel een windkracht 5. Het was dus een heel gevecht om door de branding te komen! Als afsluiting wilden we gaan vliegeren, maar dat werd ons afgeraden omdat er teveel wind stond. Vervolgens hebben we genoten van een lekkere BBQ. Het was een heel leuke dag. Op maandag hoorde ik van veel mensen dat ze toch wel wat spierpijn hebben gehad!" "Ik heb de kaderdag als zeer positief ervaren", zei Rob Kwaijtaal na afloop van de dag. "Dit zijn mannen die goed weten wat we moeten aanpakken en hoe we dat moeten doen. Maar in het Verpakken Team willen we het wel allemaal in een strakke structuur plaatsen. Mensen hebben, in algemene zin, behoefte aan duidelijk heid. Die structuur moet aansluiten op het verleden, want diezelfde mannen hebben in het verleden wel veel goede dingen gedaan en resultaten neergezet. Ik zie de toekomst met deze club met veel vertrou wen tegemoet!" JULI 2008

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2008 | | pagina 5