a
Nico Damen zingt
voor collega's
TOPPER
lit ij,' i||1
BROUWERIJ VIERT FEEST IN ÉN MET DE STAD
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Tijdens het contactbiertje met BBQ op don
derdag 4 juli betrad niemand minder dan
onze eigen Nico Damen het podium om zijn
collega's te vermaken met een keur aan Hol
landse en Engelse liedjes. Nico en zijn vriend
en geluidstechnicus Cor kregen de stem
ming er al snel in.
In de brouwerijen werken tiental
len TPM-verbeterteams aan het
verbeteren van het productie
proces. In deze rubriek zetten
we een verbeterteam in het
zonnetje dat uitzonderlijke
resultaten heeft behaald.
'S-HERTOGENBOSCH. Nico's zangcarrière begon in dans
centrum van Goethem in Rosmalen. Terwijl zijn vrouw dans
les gaf, verzorgde Nico de muziek. Tijdens een oudejaarsbal
vroegen mensen of hij niet een liedje met de band wilde zingen
en zo stond hij daar voor het eerst live op het podium. Direct na
dit optreden vroeg een lid van de FFF-band uit Eindhoven of hij
bij hen wilde komen zingen. De jaren daarop volgden optredens
in Nederland, Duitsland en België. Ook nam Nico zangles, onder
meer voor het verbeteren van zijn ademhalingstechniek. Toch
stopte hij er uiteindelijk mee, met name omdat het werken in de
ploegendienst toch wel zwaar was na een weekend optreden.
Op dit moment speelt hij nog
regelmatig op bruiloften en par
tijen. Eerder konden de collega's
al van zijn stemgeluid genieten
tijdens de kerstviering van
Heineken. Bij die gelegenheid
vertolkt hij met name het le
venslied, maar songs van Dean
Martin en Frank Sinatra mag hij
ook graag ten gehore brengen.
"Zingen is mijn grote hobby. Het
is leuk om te doen en ik hou van
gezellig samenzijn met mensen.
Eigenlijk", zegt hij, "vind ik alle
muziekstijlen wel iets hebben,
als ik maar kan zingen."
WIJLRE. in de brouwerij worden fusten dagelijks
bemonsterd om er diverse analyses op los te laten.
Een van deze analyses is de analyse op SDA, wat
staat voor Schwartz Differential Agar. Aan de hand
van deze analyse kijken we of er aërobe bacteriën
in het bier aanwezig zijn. Aërobe bacteriën hebben
zuurstof nodig om te overleven. Ze zijn op zich
niet schadelijk voor het bier omdat ze op den duur
afsterven. Toch zijn ze niet gewenst. In dat geval is
er dus sprake van een 'fail'; de productie kan dan
wel doorgaan, maar er moeten ook extra analyses
plaatsvinden om zeker te weten dat er geen bier-
schadelijke bacteriën in zitten. Het team 'defect
reduction micro keg' kreeg de opdracht het aantal
fails op SDA terug te brengen naar 10%. Het team
bestaat uit Astrid Bessems (technoloog), Michel
Bormans (manager Brouwen Kwaliteit), Joop
Bootz (operator Fustenlijn), Hub Wetzels (operator
Fustenlijn) en Jan Smeets (Kwaliteitsanalist).
Welke resultaten heeft jullie team bereikt?
"Door gebruik te maken van de defect reduction
route heeft het team het aantal fails terug weten te
brengen naar 20%. Dit is bereikt door heel kritisch
te kijken naar het bemonsteren en het analyseren
van de fusten. Ook al was de opdracht 10%, we heb
ben het gevoel dat we er alles uitgeperst hebben.
We hebben op papier gezet wat de 'best practice'
is. Deze hebben we vervolgens gestandaardiseerd,
waarna we alle medewerkers op deze methode
getraind hebben."
Wat hebben jullie geleerd door de methodiek
toe te passen?
"Door de defect reduction route toe te passen en
met name de daarbij behorende QA-Matrix hebben
we geleerd kritisch te kijken naar de vier M's in het
proces van bieraanvoer vanuit filtratie tot en met
analyseren. De vier M's, dat zijn Mens, Machine,
Materiaal en Methode. Door alle aannames te
controleren kwamen we echt tot heel verrassende
ontdekkingen."
Wat is volgende stap?
"De volgende stap is om toch te proberen de
resterende 10% te verbeteren. We gaan nu kritisch
kijken naar het afvulproces van de fustenlijn.
Omdat dit een behoorlijke inspanning is, wordt
hiervoor een nieuw team gevormd. De resultaten
van dit team zullen jullie ongetwijfeld tegen komen
in een TPM Topper later dit jaar."
Historisch overzicht Heineken Brouwerij 's-Hertogenbosch
1953 Bouw Bottelarij.
1957 Eerste productie Verpakken. Aanvoer bier per boot.
1958 Brouwhuis 1 in gebruik en officiële opening brouwerij.
1961 Brouwhuis 2 in gebruik. Totale capaciteit 1 2 1.000.000 hl.
1965 Start bouw Bottelarij 2.
1969 Bouw nieuwe lagerkelder.
1974 Capaciteit 4 miljoen hl.
1994 Warmte Kracht Centrale in gebruik.
1995 Bossche Container Terminal in gebruik.
1996 Aankoop Michelin-terrein.
1998 Behalen certificaten voor ISO 9002ISO 14001 en HACCP.
1998 Capaciteit 5 miljoen hl.
2000 Invoering Star Chain.
2002 Sloop gist en lagerkelder en uitbreiding tankblokken voltooid.
2003 Start HPDS en TPM.
2005 Opening Brouwhuis 4 door Mevrouw C. De Carvalho-Heineken
(17-3-2005).
Certificering STERLAB. Capaciteit 7 miljoen hl.
2008 50-jarig bestaan brouwerij.
Start bouw Logistiek Centrum. Nominatie JIPM Award.
Met een spetterend muziekfeest en liefst 6.500 gasten viert de Bossche
brouwerij op zaterdag 30 augustus haar 50-jarig jubileum. Artiesten als
onder andere Lee Towers, Replay en Idols-finaliste Nathalie treden op,
twee absolute topacts geven we pas op de feestavond zelf prijs. HNS
Nieuws blikte alvast vooruit met 'gastheer' Paul Bleijs.
'S-HERTOGENBOSCH. Volgens Paul Bleijs is er
alle reden om bij het 50-jarig jubileum flink uit
te pakken. Paul: "Toen Heineken hier in 1958 van
start ging, maakten we nog geen half miljoen
hectoliter per jaar. Dit jaar 'doen' we bijna zeven
miljoen hectoliter, dat mag je een spectaculaire
groei noemen. Cruciaal was volgens mij het
moderniseren van het complete brouwgedeelte.
We hebben 350 miljoen geïnvesteerd om de
modernste technologie in huis te halen, maar
ook om onze werknemers op te leiden. Voor mij
persoonlijk is heel speciaal ons besluit op te gaan
voor de Excellence Award van het Japanese Insti
tute of Planned Maintenance (JIPM). In november
hopen we die mijlpaal te verwezenlijken. Dat we
nu als een van de modernste brouwerijen aan
de top staan, dat moeten we gewoon vieren! Dat
doen we met al onze Bossche medewerkers maar
ook met de inwoners van de stad. Verder zijn we
erg blij dat namens Heineken mevrouw Charlene
de Carvalho-Heineken en Jean-Francois van
Boxmeer, voorzitter van de Raad van Bestuur,
het feest bijwonen."
Stad deelt volop mee in de feestvreugde
Heineken laat ook de inwoners van
's-Hertogenbosch volop meegenieten van het
jubileum. Paul Bleijs: "Zeker. We zoeken voor ons
feest echt het hart van de stad op. De Parade
is een van de mooiste pleinen van Nederland,
hét plein van de Sint-Jan, van de bisschop en
van prachtige cafés... De Parade wordt speciaal
voor deze avond omgetoverd tot een bruisend
muziekfeest met onze bekende rode Heineken-
ster als centrale podium, omgeven door vier
grote geluidstorens met TV schermen van acht
meter hoog. Het thema van het feest is 'de ster
ren van 's-Hertogenbosch'. De sterren op onze
flesjes gaan al 50 jaar de hele wereld over. Het
thema verwijst ook naar de échte sterren: onze
medewerkers, onze relaties, de artiesten die
deze avond optreden maar ook de inwoners
van de stad. Via een speciale actie kunnen zij
kaarten winnen voor dit spektakel. Een promo
team heeft daar begin juli in de stad flyers voor
uitgedeeld. Als brouwerij hebben wij veel aan de
stad 's-Hertogenbosch te danken. Veel van onze
medewerkers wonen hier. De relatie met het
gemeentebestuur is prima. Omdat dit feest geen
kwestie is van 'even een artiest boeken en wat
stoelen neerzetten' zijn we erg blij met de goede
medewerking van brandweer, politie, gemeente
én onze Bossche horecarelaties aan de Parade.
Zij zorgen tijdens het feest voor de bemensing
van de tappunten. We hebben als brouwerij écht
wat te vieren, later we er samen een gezellig
feest van maken."
HET TEAM 'DEFECT REDUCTION MICRO KEG' MET V.L.N.R.: JAN FAAS, HUB
WETZELS, MICHEL BORMANS EN JAN SMEETS. ASTRID BESSEMS EN JOOP
BOOTZ ONTBREKEN VANWEGE VAKANTIE.
JULI 2008