a Nico Damen zingt voor collega's TOPPER lit ij,' i||1 BROUWERIJ VIERT FEEST IN ÉN MET DE STAD HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Tijdens het contactbiertje met BBQ op don derdag 4 juli betrad niemand minder dan onze eigen Nico Damen het podium om zijn collega's te vermaken met een keur aan Hol landse en Engelse liedjes. Nico en zijn vriend en geluidstechnicus Cor kregen de stem ming er al snel in. In de brouwerijen werken tiental len TPM-verbeterteams aan het verbeteren van het productie proces. In deze rubriek zetten we een verbeterteam in het zonnetje dat uitzonderlijke resultaten heeft behaald. 'S-HERTOGENBOSCH. Nico's zangcarrière begon in dans centrum van Goethem in Rosmalen. Terwijl zijn vrouw dans les gaf, verzorgde Nico de muziek. Tijdens een oudejaarsbal vroegen mensen of hij niet een liedje met de band wilde zingen en zo stond hij daar voor het eerst live op het podium. Direct na dit optreden vroeg een lid van de FFF-band uit Eindhoven of hij bij hen wilde komen zingen. De jaren daarop volgden optredens in Nederland, Duitsland en België. Ook nam Nico zangles, onder meer voor het verbeteren van zijn ademhalingstechniek. Toch stopte hij er uiteindelijk mee, met name omdat het werken in de ploegendienst toch wel zwaar was na een weekend optreden. Op dit moment speelt hij nog regelmatig op bruiloften en par tijen. Eerder konden de collega's al van zijn stemgeluid genieten tijdens de kerstviering van Heineken. Bij die gelegenheid vertolkt hij met name het le venslied, maar songs van Dean Martin en Frank Sinatra mag hij ook graag ten gehore brengen. "Zingen is mijn grote hobby. Het is leuk om te doen en ik hou van gezellig samenzijn met mensen. Eigenlijk", zegt hij, "vind ik alle muziekstijlen wel iets hebben, als ik maar kan zingen." WIJLRE. in de brouwerij worden fusten dagelijks bemonsterd om er diverse analyses op los te laten. Een van deze analyses is de analyse op SDA, wat staat voor Schwartz Differential Agar. Aan de hand van deze analyse kijken we of er aërobe bacteriën in het bier aanwezig zijn. Aërobe bacteriën hebben zuurstof nodig om te overleven. Ze zijn op zich niet schadelijk voor het bier omdat ze op den duur afsterven. Toch zijn ze niet gewenst. In dat geval is er dus sprake van een 'fail'; de productie kan dan wel doorgaan, maar er moeten ook extra analyses plaatsvinden om zeker te weten dat er geen bier- schadelijke bacteriën in zitten. Het team 'defect reduction micro keg' kreeg de opdracht het aantal fails op SDA terug te brengen naar 10%. Het team bestaat uit Astrid Bessems (technoloog), Michel Bormans (manager Brouwen Kwaliteit), Joop Bootz (operator Fustenlijn), Hub Wetzels (operator Fustenlijn) en Jan Smeets (Kwaliteitsanalist). Welke resultaten heeft jullie team bereikt? "Door gebruik te maken van de defect reduction route heeft het team het aantal fails terug weten te brengen naar 20%. Dit is bereikt door heel kritisch te kijken naar het bemonsteren en het analyseren van de fusten. Ook al was de opdracht 10%, we heb ben het gevoel dat we er alles uitgeperst hebben. We hebben op papier gezet wat de 'best practice' is. Deze hebben we vervolgens gestandaardiseerd, waarna we alle medewerkers op deze methode getraind hebben." Wat hebben jullie geleerd door de methodiek toe te passen? "Door de defect reduction route toe te passen en met name de daarbij behorende QA-Matrix hebben we geleerd kritisch te kijken naar de vier M's in het proces van bieraanvoer vanuit filtratie tot en met analyseren. De vier M's, dat zijn Mens, Machine, Materiaal en Methode. Door alle aannames te controleren kwamen we echt tot heel verrassende ontdekkingen." Wat is volgende stap? "De volgende stap is om toch te proberen de resterende 10% te verbeteren. We gaan nu kritisch kijken naar het afvulproces van de fustenlijn. Omdat dit een behoorlijke inspanning is, wordt hiervoor een nieuw team gevormd. De resultaten van dit team zullen jullie ongetwijfeld tegen komen in een TPM Topper later dit jaar." Historisch overzicht Heineken Brouwerij 's-Hertogenbosch 1953 Bouw Bottelarij. 1957 Eerste productie Verpakken. Aanvoer bier per boot. 1958 Brouwhuis 1 in gebruik en officiële opening brouwerij. 1961 Brouwhuis 2 in gebruik. Totale capaciteit 1 2 1.000.000 hl. 1965 Start bouw Bottelarij 2. 1969 Bouw nieuwe lagerkelder. 1974 Capaciteit 4 miljoen hl. 1994 Warmte Kracht Centrale in gebruik. 1995 Bossche Container Terminal in gebruik. 1996 Aankoop Michelin-terrein. 1998 Behalen certificaten voor ISO 9002ISO 14001 en HACCP. 1998 Capaciteit 5 miljoen hl. 2000 Invoering Star Chain. 2002 Sloop gist en lagerkelder en uitbreiding tankblokken voltooid. 2003 Start HPDS en TPM. 2005 Opening Brouwhuis 4 door Mevrouw C. De Carvalho-Heineken (17-3-2005). Certificering STERLAB. Capaciteit 7 miljoen hl. 2008 50-jarig bestaan brouwerij. Start bouw Logistiek Centrum. Nominatie JIPM Award. Met een spetterend muziekfeest en liefst 6.500 gasten viert de Bossche brouwerij op zaterdag 30 augustus haar 50-jarig jubileum. Artiesten als onder andere Lee Towers, Replay en Idols-finaliste Nathalie treden op, twee absolute topacts geven we pas op de feestavond zelf prijs. HNS Nieuws blikte alvast vooruit met 'gastheer' Paul Bleijs. 'S-HERTOGENBOSCH. Volgens Paul Bleijs is er alle reden om bij het 50-jarig jubileum flink uit te pakken. Paul: "Toen Heineken hier in 1958 van start ging, maakten we nog geen half miljoen hectoliter per jaar. Dit jaar 'doen' we bijna zeven miljoen hectoliter, dat mag je een spectaculaire groei noemen. Cruciaal was volgens mij het moderniseren van het complete brouwgedeelte. We hebben 350 miljoen geïnvesteerd om de modernste technologie in huis te halen, maar ook om onze werknemers op te leiden. Voor mij persoonlijk is heel speciaal ons besluit op te gaan voor de Excellence Award van het Japanese Insti tute of Planned Maintenance (JIPM). In november hopen we die mijlpaal te verwezenlijken. Dat we nu als een van de modernste brouwerijen aan de top staan, dat moeten we gewoon vieren! Dat doen we met al onze Bossche medewerkers maar ook met de inwoners van de stad. Verder zijn we erg blij dat namens Heineken mevrouw Charlene de Carvalho-Heineken en Jean-Francois van Boxmeer, voorzitter van de Raad van Bestuur, het feest bijwonen." Stad deelt volop mee in de feestvreugde Heineken laat ook de inwoners van 's-Hertogenbosch volop meegenieten van het jubileum. Paul Bleijs: "Zeker. We zoeken voor ons feest echt het hart van de stad op. De Parade is een van de mooiste pleinen van Nederland, hét plein van de Sint-Jan, van de bisschop en van prachtige cafés... De Parade wordt speciaal voor deze avond omgetoverd tot een bruisend muziekfeest met onze bekende rode Heineken- ster als centrale podium, omgeven door vier grote geluidstorens met TV schermen van acht meter hoog. Het thema van het feest is 'de ster ren van 's-Hertogenbosch'. De sterren op onze flesjes gaan al 50 jaar de hele wereld over. Het thema verwijst ook naar de échte sterren: onze medewerkers, onze relaties, de artiesten die deze avond optreden maar ook de inwoners van de stad. Via een speciale actie kunnen zij kaarten winnen voor dit spektakel. Een promo team heeft daar begin juli in de stad flyers voor uitgedeeld. Als brouwerij hebben wij veel aan de stad 's-Hertogenbosch te danken. Veel van onze medewerkers wonen hier. De relatie met het gemeentebestuur is prima. Omdat dit feest geen kwestie is van 'even een artiest boeken en wat stoelen neerzetten' zijn we erg blij met de goede medewerking van brandweer, politie, gemeente én onze Bossche horecarelaties aan de Parade. Zij zorgen tijdens het feest voor de bemensing van de tappunten. We hebben als brouwerij écht wat te vieren, later we er samen een gezellig feest van maken." HET TEAM 'DEFECT REDUCTION MICRO KEG' MET V.L.N.R.: JAN FAAS, HUB WETZELS, MICHEL BORMANS EN JAN SMEETS. ASTRID BESSEMS EN JOOP BOOTZ ONTBREKEN VANWEGE VAKANTIE. JULI 2008

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2008 | | pagina 3