E
olumn
'SAMEN SUCCES VIEREN'.
Bouw cross-
dockbanen
Zoeterwoude
gaat tweede
fase in
In memoriam
Peter (Piet)
Stams
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Voor het schrijven van deze column hebben
we zojuist het Heineken-lintje uitgereikt
gekregen. Een inspiratie voor het thema
van deze column. Hierbij is het niet zozeer
het creëren van een Oranjegevoel dat telt,
maar veel meer het schouderklopje van het
directieteam van Heineken Nederland.
Iedereen zet zich inderdaad volop in voor
ons mooie bedrijf. In de Climate Survey
kwamen verbeterpunten naar voren, maar
dat trots nog steeds een belangrijk cultuur
element is, is ook duidelijk.
Als ik denk aan een schouderklopje, denk ik
aan het succes van HNS van de afgelopen
jaren. We worden nu gezien als een team
waar veel van onze buitenlandse collega's
graag komen kijken. Om te benchmarken
zoals dat zo mooi heet. Dat geldt voor alle
takken van sport, hoe we het doen in de
brouwerijen en op logistiek gebied. We doen
mee aan de Champions League in Supply
Chain Performance zullen we maar zeggen.
Het mooie van voorop lopen, is datje er
energie van krijgt en dat iedereen naar je
kijkt. Het geeft echter ook extra druk om je
leidende positie te behouden. We zullen
moeten blijven verbeteren om in topvorm
te blijven. Dat heeft een zeer goede kans
van slagen omdat we zeer effectief bezig
zijn met twee belangrijke succesfactoren;
verbeterstructuur en samenwerken. Met
verbeterstructuur bedoel ik TPM en met
samenwerken bedoel ik het je samen
verantwoordelijk voelen voor het succes.
Zonder goed samenwerken kan TPM ook
niet effectief zijn. Het succes van onze
prestaties op TPM-gebied bij HNS spreekt
voor zich. Ik ben ervan overtuigd dat dit
ook een sterke basis is voor succes in de
toekomst. In 's-Hertogenbosch willen we
dit jaar een nieuwe TPM-dimensie toevoe
gen middels een TPM Excellence Award,
via het Japans certificeringsinstituut JIPM.
Het mooie van succes is niet alleen dat het
veel energie geeft, maar ook datje het
samen kunt vieren. Een belangrijk succes
dat we binnenkort gaan vieren is het
50-jarig bestaan van de brouwerij 's-Herto-
genbosch. Bij het op de deurmat vallen van
dit nummer van HNS Nieuws scheiden ons
net iets meer dan drie maanden van dit
grote evenement. Op 30 augustus is het
echt zover. Ook weer een mooi voorbeeld
van 'samen succes vieren'!
Paul Bleijs
Als onderdeel van het automatisering- en mechanisering-
programma van CS&L, zijn we in april gestart met de tweede
fase van de bouw van de crossdockbanen in Zoeterwoude voor
de exportcolonnes 24, 6 en 7. Een gelijksoortig crossdockbanen-
project is al succesvol geïmplementeerd in 's Hertogenbosch
en in Zoeterwoude voor de colonnes 3 en 5.
ZOETERWOUDE. Het doel van dit
project is om onnodige handelingen uit
het proces te elimineren en rust in de orga
nisatie te brengen. De functie van
de crossdockbanen is het direct transpor
teren van pallets vanaf de ontvangst van
productie naar het beladingsgebied. Dit
doen we nu met een bemande heftruck.
Op 8 april is de firma Van Uitert begonnen
met het installeren van de banen in Zoe
terwoude. In de weken die hieraan vooraf
gingen, heeft CS&L haar exportmagazijn
helemaal opnieuw ingedeeld. Om die reden
konden we vaak van minder dan de helft
van onze normale opslagcapaciteit gebruik
maken. We doen ons uiterste best om onze
klanten niets van deze bijzonder hectische
periode te laten merken. Tot nu toe is dat
gelukt en zijn onze medewerkers zelfs in
staat geweest om een record van 1.229
containers per week te laden! De medewer
kers die straks werkplekeigenaar worden,
zijn momenteel bezig zich de software
en de mechaniek van de banen eigen te
maken en opleidingsmateriaal te verzorgen
voor hun collega's. We verwachten tot eind
mei bezig te zijn met de bouwwerkzaam
heden. Daarna gaan we de banen inregelen
en de nieuwe werkmethodieken aan onze
ploegen leren. Naar verwachting zijn de
banen eind juni geheel operationeel.
Pieter van Kooten
Senior Projectleader Logistics
Waarom dit project?
"We willen op termijn een uniform en gecon
troleerd proces van contracteren, bestel
len, innemen en betalen van goederen die
gerelateerd zijn aan brouwen. Daarmee dwing
je af datje altijd voldoende voorraad hebt. En
dat is hard nodig. Er is al een tijd sprake van
een grote druk op de grond- en hulpstoffen.
Ze worden steeds duurder en schaarser. Door
de schaarste zijn we al een keer bijna in de
problemen geraakt, dat willen we hiermee
voorkomen. Daarnaast wordt het proces
ondersteund door oude legacy systemen als
PRISM/PILS en JD Edwards. Die systemen com
municeren niet goed met elkaar en halen niet
de juiste informatie naar boven. We willen ze
daarom voor april 2009 vervangen door syste
men waar we dagelijks mee werken zoals bij
voorbeeld SAP. In StarChain is dit stuk destijds
niet meegenomen vanwege de complexiteit,
het was hoog tijd om het op te pakken. Over
een aantal jaren sluiten we aan op HeiCore
Single Client, het SAP-systeem waar alle brou
werijen wereldwijd op zullen aansluiten."
Wat gaan we ervan merken?
"We gaan dingen slimmer doen en systemen
vervangen. Wat we daar onder andere van
gaan merken, is dat de zogenaamde discrete
goederen straks via Inbound Logistics gaan
en het bestellen van grond- en hulpstoffen
niet meer lokaal, maar centraal binnen HNS
plaatsvindt. Er worden nu op veel verschil
lende plekken in de organisatie goederen
besteld en dat is niet efficiënt. Ik verwacht dat
we qua planning en voorraad straks een veel
beter overzicht hebben hoe we ervoor staan.
Aan de betalingskant moet er nog het een en
ander worden verbeterd aan selfbilling. Het
aantal geblokkeerde facturen is nu te hoog. Het
nieuwe SAP-systeem waarmee de mensen gaan
werken, zal niet voor veel verandering zorgen.
We haken aan op de systemen die iedereen al
gewend is te gebruiken: SAP als 'backbone',
Warehouse Management Systeem voor het
aannemen van goederen en voorraadbeheer,
en MES als executielaag voor het brouwproces.
Eind mei wordt bekend of MES vervangen zal
worden, wij sluiten straks aan op het oude
MES-systeem, ook wel bekend als PIMS."
Wat levert het op?
"Het is uiteindelijk voor iedereen een win win
situatie. Ik denk dat veel medewerkers blij zijn
dat de oude systemen worden vervangen. Daar
mee besparen we alleen al een half miljoen
euro per jaar. Het project kan dus snel worden
terugverdiend. Verder gaan we dingen slim
mer aanpakken, zoals het centraal bestellen
van goederen. Dat heeft tot gevolg dat andere
medewerkers, zoals de brouwers, zich niet
meer met het bestellen hoeven bezig te houden
en zich kunnen richten op hun kerntaken. Het
wordt dus vooral veel overzichtelijker."
Hoe ziet de planning eruit?
"Mile zijn net een week of vier geleden offici
eel met het projectteam gestart. In decem
ber 2007 was al het een en ander op papier
gezet. In de maand mei leggen we de nieuwe
ontwerpen neer en medio juni moet er een
detailplan liggen voor detailfase. Er moet nog
veel gebeuren: er moeten key users worden
aangesteld, het systeem moet worden getest
en geaccepteerd. En er moeten procedures en
werkinstructies komen. In StarChain is geluk
kig al veel ingericht waar we op kunnen aan
sluiten. Dat maakt het voor ons eenvoudiger.
In april 2009 moet het project zijn afgerond."
In de komende edities van HNS Nieuws
meer informatie over wat er in detail gaat
veranderen door 'Purchase to Pay voor
brouwen'.
'S-HERTOGENBOSCH. In de nacht van 16 mei is onze
gewaardeerde collega Piet Stams in het ziekenhuis overleden.
Nadat eind vorig jaar de diagnose kanker was gesteld, is Piet het
behandelingstraject is gegaan. Aanvankelijk leek hiermee een
stabilisatie van de situatie te zijn bereikt, maar een drietal weken
terug verslechterde de situatie ineens.
Piet is van ons heen gegaan op een leeftijd van 62 jaar. Hoewel
hij bijna driejaar geleden met pensioen ging, is Piet sinds die tijd
voor twee a drie dagen per week via Randstad voor de brouwerij
werkzaam gebleven. Hier nam hij met veel passie de PR-activiteiten
van de Bossche brouwerij waar. Niet alleen de activiteiten met
betrekking tot de sponsoring en communicatie, maar ook de hele
organisatie rondom het Carnaval waren het domein van Piet. Deze
activiteiten behoorden de afgelopen tien jaar al tot zijn verantwoor
delijkheid. Voordat hij de overstap maakte naar de afdeling Com
municatie is Piet werkzaam geweest op de afdeling Verpakken, waar
hij teamleider was. Piet is zodoende bijna 41 jaar aan onze onder
neming verbonden geweest. Hiervoor zijn wij hem zeer erkentelijk.
Wij verliezen met Piet niet alleen een geweldige collega met een
oprecht groen hart, maar bovenal een warme persoonlijkheid
die wij allen erg gaan missen. Wij wensen zijn vrouw Corrie, hun
kinderen en andere familie en dierbaren alle sterkte met het
verwerken van het heengaan van Piet.
Namens alle collega's en de bedrijfsleiding Heineken Brouwerij
's-Hertogenbosch,
Paul Bleijs
té
vervolg van pagina 1
MEI 2008