0
olumn
KWALITEITS
BEWUST
Doekwissel beperkt extractverlies
Even voorstellen
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Heineken is met name groot geworden door een
constant hoge bierkwaliteit na te streven. Door alle
aandacht voor kosten en rendementen lijkt kwaliteit
soms minder belangrijk. Echter schijn bedriegt.
Dit jaar moeten onze mouters, brouwers en techno
logen alle zeilen bijzetten om met de beschikbare
mout toch een kwaliteitsbiertje te brouwen. De
oorzaak is de gerst, die het afgelopen jaar onder
verre van ideale omstandigheden is gegroeid en
geoogst. Om toch een goed mout en bier te produce
ren heeft dit momenteel de volle aandacht. Ook de
verpakkers en technologen werken voordurend aan
een betere kwaliteit. Zo heeft men bijvoorbeeld bij
het Tapvat een nog betere microbiologische kwaliteit
gerealiseerd en wordt er continue gewerkt aan het
verbeteren van de verpakkingskwaliteit. Via TPM
probeert HNS als grootste Heineken-producent
- wij produceren zo'n 50% van het wereldwijde
Heineken-volume - de kwaliteitsborging op een nog
hoger plan te brengen,
ledereen bij HNS is dus
wel degelijk dagelijks
met kwaliteit bezig.
En zo hoort het ook.
Alleen met de beste
kwaliteit kunnen we de
consument aan ons
binden.
Arno Centen
Manager Supply
Development
Support MT-lid HNS
In de eerste week van april heeft de
afdeling Brouwen het filterdoek van het
zogenaamde Maischefilter (deze scheidt
wort en bostel) vervangen. Senior Pro
cestechnoloog Brouwen, John van Zog
gel, vertelt hoe dat in zijn werk gaat en
waarom het nodig is. Voor de collega's
en het thuisfront legt hij ook kort uit hoe
het proces van bier brouwen nu eigenlijk
in zijn werk gaat.
's-HERTOGENBOSCH. Voor de bereiding van bier zijn
minimaal vier grondstoffen nodig: water, mout, hop en
gist. De eerste handeling die verricht moet worden is het
malen of pletten van het mout. Brouwers noemen dit het
schroten van het mout. Een niet geschrote korrel geeft
minder van zijn inhoudstoffen vrij.
De gemalen mout wordt vervolgens opgelost in water,
een strak temperatuur-/tijdschema zorgt ervoor dat de
moutbestanddelen worden afgebroken door enzymen.
Brouwers noemen dit proces 'maischen'. Vervolgens
wordt deze oplossing gefiltreerd ('geklaard') zodat de
vaste deeltjes ('bostel') van de vloeistof ('wort') worden
gescheiden. De bostel wordt afgevoerd en hergebruikt
als veevoeder. De wort (oplossing met veel suikers en
kleine eiwitten) wordt gekookt in de wortketel waarbij
de hop wordt gedoseerd. Tijdens het koken vlokken
grote eiwitten uit die door het maischen in de wort zijn
gekomen. Na het koken verwijder je de hop en de eiwit-
vlokken (in brouwersjargon 'breuk' of'trub' genoemd).
De hete gehopte wort moet nu snel afgekoeld worden:
vanaf het moment dat de temperatuur zakt tot onder de
60 8C, is het risico groot voor infecties.
Voor een goede gistgroei is het nodig dat de afgekoelde
wort goed belucht wordt. Hierna wordt gist gedoseerd
en start de vergisting. Het merendeel van de gevormde
suikers wordt door de gistcellen omgezet in alcohol
en koolzuurgas. De kleinere eiwitten dienen als bouw
stof voor de gistcellen, verder zorgen eiwitten voor de
schuimhoudbaarheid en dragen ze bij tot de volmondig
heid van het bier. Na de hoofdgisting verwijderen we de
gist en laten we het bier rijpen ('lageren'). Na het lage-
ren, wat minimaal twee weken duurt, is het bier klaar
om gefiltreerd te worden. Hiermee wordt de benodigde
helderheid bereikt en is dit helderbier klaar om gebot
teld te worden.
Door de fors gestegen moutprijzen wordt het steeds
belangrijker om zoveel mogelijk extract uit de mout
te halen. Van grote invloed hierop zijn de filterdoeken
van het Maischefilter. Twee maal per jaar vervangen
we deze doeken. Het gaat om een arbeidsintensieve
klus waarbij rond de klok wordt gewerkt om de stop zo
kort mogelijk te laten duren. We doen dit vooral ook uit
preventief oogpunt. Een versleten doek zorgt er namelijk
voor dat we niet meer het maximale aantal brouwsels
kunnen maken met een zo hoog mogelijk extractgehalte.
Jos van Nijnanten 7 (teamleider CS&L Export, Zoeterwoude) woonde de teamleidersdag voor de
tweede keer bij. "Ik vond het goed georganiseerd. Door de specifieke workshops kreeg de dag
meer inhoud en lag de focus op de dagelijkse werkzaamheden van een teamleider. We herken
den veel in eikaars verhalen, want we hebben tot op zekere hoogte dezelfde problemen. Het was
goed om te horen hoe iedereen daarmee omgaat, zodat je het kunt terugkoppelen naar je eigen
situatie. De dag was wel vol, waardoor we op sommige onderwerpen niet echt dieper konden
ingaan. Het thema en de invulling daarvan vond ik heel goed. Bij 'ik en mijn team' werd de struc
tuur uitgelegd voor het in kaart brengen van je team, om een beeld te krijgen van je teamleden.
Ik vond het voor de onderlinge uitwisseling heel goed dat er zowel teamleiders van de brouwe
rijen als van Vrumona bij waren."
Ook Ronald Gorter 2 (teamleider colonne 2/3, Verpakken Zoeterwoude) was voor de tweede
keer bij de teamleidersdag. "Ik vind het goed om contact te hebben met collega's van andere
afdelingen en vestigingen, je deelt toch dezelfde problemen. Het was een leuke dag en de organi
satie zat goed in elkaar. De workshops waren goed, maar minder interactief dan ik had gedacht,
zodat je tijdens deze workshops niet echt de kans had om je collega's beter te leren kennen. Ter
aanbeveling heb ik aangegeven in de middag een activiteit in te plannen. Dat heeft een andere
impact, waardoor je volgens mij op het gebied van 'kennismaking en communicatie' nog meer
met elkaar kunt bereiken. Deze contactmomenten tussen teamleiders zijn er niet zoveel, dus van
mij mag zo'n teamleidersdag wel vaker dan eens per jaar plaatsvinden."
Jos Habraken 3 (teamleider rayon Fles, Verpak
ken 's-Hertogenbosch): "Het doel van de dag was
kennismaken en netwerken met collega's, ook I p 6 /L
van andere vestigingen. Wat dat betreft was het mta'mfê f f y
een zeer geslaagde dag. Het onderwerp com- I 7
municatie was goed gekozen omdat het breed en ffT
gemeenschappelijk is - je kunt er alle kanten mee M V .f&i
op. Door de zogenaamde carrouselvorm (1,5 uur
praten over een onderwerp praten, korte pauze V
en dan verder met een ander onderwerp) waren IjSc
de workshops interactief en levendig. Dat vond (m
ik positief. Helaas bleven we door tijdgebrek een 7/1 - Eü/yiL-
beetje aan de oppervlakte van onderwerpen en r j§ kW
bereikten we niet echt diepgang. Dat was jam-
mer, maar niet meer dan dat, het was ook niet het V
doel van de dag. Voor netwerken kregen we wel gri-_,
ruimschoots de gelegenheid tijdens de lunch en
het diner. Die waren qua tijd heel ruim opgezet.
Toen we vertrokken kregen we allemaal een J4* f k -ML
bureaustandaard mee met de foto's en telefoon- T£ah
nummers van alle teamleiders. Er was echt aan V*leider-,Aij
Op i april is Wilfried Aarsen gestart als veilig
heids- en milieumanager (SHE) voor de brouwerij
in 's-Hertogenbosch. Wilfried is 37 jaar oud,
geboren in de Achterhoek en woont samen met
vrouw en twee dochters (1 en 4 jaar) in Rosmalen.
Hij stelt zich hieronder verder voor.
's-HERTOGENBOSCH. "Na mijn studie Milieuhygiëne aan de Wa-
geningen Universiteit heb ik een aantal jaren op het gebied van kwa
liteit, Arbo en milieu gewerkt bij Homburg-Boekos, Vion (voorheen
Dumeco) en de laatste jaren bij Coca-Cola Enterprises in Dongen. Na
rookworst en prik is het nu dus tijd voor een biertje! Naast mijn werk
besteed ik graag tijd aan mijn familie en sport ik graag, met name
tennis en volleybal. Mijn eerste indrukken van de brouwerij zijn zeer
positief. De Bossche brouwerij is een mooi bedrijf, met mooie instal
laties en productielijnen én deskundige medewerkers. Kortom, alle
ingrediënten liggen er voor een goede toekomst. Mijn ambitie is om
veiligheid en milieu binnen de TPM-strategie en dus samen met een
ieder naar een hoger niveau te brengen. Dat betekent onder meer
het werken aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, het
voorkomen van ongevallen en het verbeteren van de milieuprestatie
van de brouwerij. Naast een goede samenwerking met alle mede
werkers op de locatie zelf, zal ik ook de contacten met de overheden
onderhouden zoals de gemeente, de Arbeidsinspectie, het Water
schap en de Provincie Noord-Brabant."
<IC\rw
vervolg van pagina 1
MEI 2008