'Samen op T
I officieel geopend
SUCCESVOLLE REVISIE OP
COLONNE 15
TWEE EX-BROUWERS
OVER VERPAKKEN
GESPREK
SAMEN OP O
I
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS fil
ZOETERWOUDE. Op vrijdag 29 februari vond de
opening plaats van de verbouwde vleugel op de
eerste etage van het kantoor in Zoeterwoude. Alle
kantoorafdelingen van HNS en de P&0- en Finance-
afdelingen die met HNS te maken hebben, zitten nu
bij elkaar op één etage. Met een druk op de knop
verrichte Mirjam de Jong, secretaresse van Wiggert
Deelen, de officiële opening.
In week 7,8 en 9 vond weer de twee
jaarlijkse revisie plaats op colonne
15. Dit jaar was in de voorbereiding
veel tijd besteed aan de organisatie
van de revisie. Want hoe beter de
organisatie, des te beter ook de
revisie zal verlopen.
's-HERTOGENBOSCH. In de voorbereiding was dit
jaar goed overlegd met de C-operators van colonne
11. Zij hadden eerder dit jaar goede ervaringen op
gedaan tijdens hun revisie. De mensen van colonne
15 wilden die ervaringen graag meenemen in het
draaiboek voor de revisie. Tijdens de revisie was er
per werkplek een indeling gemaakt met vaste mon
teurs en operators die aangestuurd werden door een
C-operator en de aandachtsgebiedhouder van TSP.
Samen zorgden ze ervoor dat benodigde materialen
en machineonderdelen beschikbaar waren en het
werk van operators en monteurs door kon gaan. Ook
het werk in de avond en de voorbereiding voor de
volgende dag werd door hen geregeld. De C-operator
en de aandachtsgebiedhouder van TSP stemden de
voortgang van de werkzaamheden dagelijks af met
de teamleider Verpakken, de Revisiecoördinator en
de Installatiebeheerder. Op initiatief van de C-opera
tors werd dit jaar een verbetering doorgevoerd met
betrekking tot de lunch. Er is nu een verdeling ge
maakt in drie tijdstippen waarop de diverse groepen
gaan eten. In de kantine wordt de drukte daardoor
beter gespreid en er ontstaan geen wachttijden. Dit
blijkt bijzonder effectief te zijn, want tussen 11.00 en
12.00 uur heb je op de lijn niet het idee dat het lunch
tijd is. Er zijn natuurlijk wel minder mensen aanwe
zig, maar op iedere werkplek zijn er wél activiteiten.
De opstart
In de week van de opstart was de productieopdracht
14 uur eerder klaar dan gepland! Dit is een fantas
tisch resultaat omdat de opstart na een revisie niet
altijd vlekkeloos gaat. De gewonnen tijd kon benut
worden door extra te produceren. Voor iedereen
die aan de revisie heeft meegewerkt, waren het drie
enerverende weken waarin we met z'n allen hebben
laten zien dat we door goed samen te werken en dui
delijke afspraken een topprestatie hebben neergezet!
Chapeau voor allemaal en hartelijk dank voor de
tomeloze inzet en het enthousiasme om deze revisie
en opstart te hebben doen slagen.
Jos Habraken
Francisco Silva werkt sinds drie maanden bij Verpakken. Daar
voor werkte hij 23 jaar bij Brouwen. Joop Boskma maakte twee
jaar geleden dezelfde overstap na 16 jaar bij Energie te hebben
gewerkt. Beide mannen begonnen ooit bij Verpakken. Hoe is het
om na zoveel jaren weer terug te gaan? Joop en Francisco in
gesprek over de voor- en nadelen.
ZOETERWOUDE.
Francisco: "Hoe vond jij het om naar Ver
pakken terug te gaan?"
Joop: "Het is nooit leuk als je boventallig
wordt verklaard en weg moet, maar op
deze manier kon ik wel bij Heineken blij
ven. Ik werkte al eerder een jaar of vier bij
Verpakken. Omdat ik het er destijds leuk
vond, wilde ik wel terug."
Francisco: "Net als jij wilde ook ik mijn
werk bij Heineken blijven voortzetten. De
enige mogelijkheid was bij Verpakken.
Maar ik had geen twijfels, ik wist wat me
te wachten stond en het leek me leuk."
Joop: "Toch een vreemde ontwikkeling, ik
ging destijds bij Verpakken weg omdat ik bij
Brouwen een beter betaalde baan met meer
perspectief op ontplooiing kon krijgen. Nu
ben ik door de verregaande automatisering
en de reorganisatie weer terug."
Francisco: "Dat geldt ook voor mij. Maar
er is sindsdien wel veel veranderd bij
Verpakken. Door de werkplekopleidin
gen en TPM hebben de operators meer
verantwoordelijkheden en bevoegdheden
gekregen."
Joop: "Inderdaad, dat geeft je een goed
gevoel en motiveert. Ik heb in twee jaar
tijd drie werkplekopleidingen afgerond
en de Kwaliteitsmodule. Dat was de ene
keer makkelijk en de andere keer moeilijk.
Maar bij Brouwen was ik wel gewend om
te leren."
Francisco: "Mijn werkplekopleidingen
starten later pas omdat ik van colonne
5 naar colonne 7 ga. Ik heb het volste
vertrouwen dat ik het ook ga halen. Ik blijf
toch ambitieus."
Joop: "Tja, we moeten allebei nog een
paar jaartjes, dus moeten we er het beste
van maken."
Francisco: Heb jij het naar je zin bij Ver
pakken?"
Joop: "Ja, super. Ik heb een leuke ploeg en
leuke collega's."
Francisco: "Ik vind mijn werk bij Verpak
ken vooral dynamischer. Je bent constant
met je machine bezig en het product
wordt direct gemaakt. Bij Filtratie en
Brouwen duurt het een maand voordatje
een product hebt en ben je vooral bezig
met procescontrole."
Joop: "Wat mis jij het meest van Brouwen?"
Francisco: "De communicatie met de col
lega's onderling. We zaten met een paar
man op één kamer. Ook de lijnen naar de
leidinggevende waren korter. Bij Verpak
ken sta je vaak alleen en hoor je niet gelijk
wat er speelt."
Joop: "Ik mis eigenlijk niets. Ik moest hier
wel wennen aan het vele staan en lopen.
Maar ik heb het overal goed naar mijn zin
gehad, hier ook weer."
MAART 2008