TOPPER
HEINEKEN 'ERKEND LEERBEDRIJF
VOOR DE TECHNIEK'
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Certificaat
derde van vijftig naar tien stuks, maar dat
was nog te veel. Twee keer per dag de kop
schoonmaken, hielp eveneens onvoldoen
de. In samenspraak met de leverancier van
de machine hebben we toen een systeem
ontwikkeld waarmee we via een barcode
lezer inspecteren op de aanwezigheid van
een sticker. Nu valt de machine stil als een
fust geen sticker heeft. Met als gevolg dat er
vanaf dat moment geen enkel fust meer de
brouwerij verlaat zonder sticker."
van een sticker en als hij bij de derde keer
nog steeds niks heeft gevonden, valt de
machine stil. Bijkomend voordeel is dat de
barcode impliciet checkt of de printer nog
goed functioneert. Immers: als de sticker
met productiedatum, productinformatie
en barcode onduidelijk is geprint - bijvoor
beeld omdat het lint bijna op is - dan kan
de barcodelezer hem niet lezen. We krijgen
nu dus ook een seintje als er iets met de
printer is."
WIJLRE. De laatste maanden werkten
Ruud Meijs (installatiebeheerder), Astrid
Bessems (verpakkingstechnologe) en
Hub Wetzels (operator Vatenhal) aan
de verbetering van de controle van de
aanwezigheid van een sticker op een fust.
De Brand brouwerij ontving steeds meer
klachten van het distributiecentrum in
Heerlen dat er fusten werden geleverd
zonder stickers met inhoud en houdbaar
heidsdatum. "Met als gevolg dat niemand
kan zien wat er in die fusten zit en tot
wanneer ze goed zijn", zegt Jan Faas, die
het drietal vanuit zijn functie als TPM
Facilitator adviseerde. Toen Heerlen begin
dit jaar meldde dat er 200 fusten waren
geleverd zonder sticker, was het tijd voor
actie. De Kaizen-methode werd uit de kast
gehaald en het drietal ging onder leiding
van Ruud Meijs aan de slag. Met succes.
Welke resultaten heeft jullie team
bereikt?
"De sticker op een fust vertelt onze klanten
wat er in het fust zit en tot welke datum de
inhoud te gebruiken is. Verder staat er in
formatie op over de vindbaarheid, de trace
bility. Dat is belangrijke informatie die niet
mag ontbreken. Na de klachten uit Heerlen
zijn we gaan onderzoeken hoe vaak dat nu
precies voorkwam en hoe we dat konden
verhelpen. Wij turfden drie weken lang alle
fusten. In die periode verlieten vijftig stuks
de machine zonder sticker. De conclusie
was snel getrokken: dit is onaanvaardbaar.
We wilden grip krijgen op de situatie en
het aantal fouten terugbrengen naar nul.
Omdat al snel bleek dat het probleem in de
kop van het stickerapparaat zat, zijn we die
kop vaker gaan schoonmaken. We hebben
die handeling opgenomen in de schoon-
maaklijst, waardoor de kop van de etiket
teermachine vanaf dat moment dagelijks
grondig werd gereinigd. De uitval vermin-
Wisseldelenmonteur Sjef Fooien (60) startte recent met
een opleiding Draaien en Frezen aan het Koning Willem I
College in 's-Hertogenbosch. Daarmee heeft de Bossche
brouwerij er binnenkort weer een draaier bij. Dat was
broodnodig, want de brouwerij telt op dit moment nog
maar één full-time draaier.
's-HERTOGENBOSCH. Sjef Fooien
moest even nadenken toen zijn leiding
gevenden Hans-Patrick Husken en Alex
Klaver hem vroegen of hij interesse had
om eenvoudig draai- en freeswerk erbij
te gaan doen. Maar na even nadenken be
sloot Sjef het aanbod om een opleiding te
gaan volgen aan te nemen. Zijn werk aan
de wisseldelen neemt door de komst van
de plastic labels steeds verder af. De tijd
die daardoor vrij komt, kan hij nu gebrui
ken voor het opdoen van nieuwe kennis.
Na vijf lesdagen toont hij zich bijzonder
enthousiast over zijn nieuw opgedane
vaardigheden. Draaier is een prachtig
beroep, vindt Sjef. "Maar ook het werken
en leren in een groep van jonge kerels
tussen de 18 en 20 jaar ervaar ik als heel
bijzonder", zegt hij. Ze waarderen mijn
ervaring in de branche en ik kan ze veel
vertellen over hoe het in de praktijk van
het bedrijfsleven toegaat. Ik ben tenslotte
al 31 jaar in dienst van Heineken. Maar
toch is het gek. Ik zou hun grootvader
kunnen zijn".
Als alles volgens plan verloopt, hoort Sjef
na tien lesdagen dat hij het draaien en
frezen goed onder knie heeft en kan hij
de opleiding afronden. Zoals het er nu
naar uitziet, haalt hij dat op zijn sloffen.
Hij draaide na vijf dagen al een as en
een kettingwiel. "Ik ben zo enthousiast
geraakt dat ik nog wel wat langer zou wil
len blijven. Dan kan ik nog wat speciale
technieken leren."
In de brouwerijen werken tientallen TPM-verbeterteams
aan het verbeteren van het productieproces. In deze
rubriek zetten we een verbeterteam in het zonnetje
dat uitzonderlijke resultaten heeft behaald.
Wat hebben jullie geleerd door de
methodiek toe te passen?
"De Kaizen-methode bestaat uit een twaalf
stappenplan en is geschikt voor het oplos
sen van minder complexe problemen. Het
grote voordeel van deze methode is dat hij
structuur aanbrengt in het aanvliegen van
een probleem. Onze doelstelling was het
stickeren van fusten foutbestendig te ma
ken en dat is prima gelukt. De barcodelezer
checkt drie keer of een fust is voorzien
Wat is de volgende stap?
"Een volgende stap is er niet. Is ook niet
nodig. Samen zijn we erin geslaagd een
vervelend probleem volledig uit de wereld
te helpen. Het distributiecentrum in
Heerlen ontvangt nu geen enkel fust meer
zonder sticker. En dat betekent dat onze
klanten er ook geen meer krijgen. Wij zien
dat als winst. Pure winst."
Kenteq, het kenniscentrum voor Technisch Vakmanschap,
heeft de brouwerij Zoeterwoude opnieuw als Erkend Leerbedrijf
aangemerkt. Vorig jaar werd de brouwerij 's-Hertogenbosch
ook al erkend.
ZOETERWOUDE. Kenteq erkent bedrij
ven uit alle branches op het gebied van
installatie, metaal en elektro. De erkenning
is vier jaar geldig en loopt tot 2012. Dit be
tekent dat de opleidingsactiviteiten binnen
de brouwerijen in het kader van Beroeps
begeleidend Leren (BBL) en Beroepoplei-
dende Leerweg (BOL) zijn goedgekeurd
volgens de kwaliteitscriteria zoals bedoeld
in de Wet Educatie en Beroepsonderwijs
(WEB). De behaalde resultaten in de ge
noemde trajecten zijn hiermee volwaardig
en wettelijk erkend en kunnen worden
uitgevoerd op de brouwerij zelf. De verkre
gen erkenning als Leerbedrijf is dan ook
een goed resultaat voor inspanningen om
medewerkers binnen de brouwerijen een
zo goed mogelijke opleiding aan te bieden.
De aanwezigheid van praktijkbegeleiders,
goede assessoren en gecertificeerd lesma
teriaal is hiervoor een vereiste. Een com
pliment dus voor iedereen in de brouwerij
die hier aan heeft bijgedragen.
Zeker in deze tijd van technologische groei
en nieuwe eisen die aan vakmensen wor
den gesteld, is kennis al snel verouderd.
Voor Heineken is het up-to-date houden
van het vakmanschap noodzakelijk om
de continuïteit en de kwaliteit te garande
ren. De ervaring leert dat het bieden van
goede opleidingsmogelijkheden resulteert
in gemotiveerde vakmensen die graag bij
Heineken willen blijven werken. Zo blijft de
specifieke kennis en ervaring binnen ons
bedrijf en kan bespaard worden op de kos
ten die nodig zijn om nieuwe medewerkers
te werven en op te leiden.
Ton Witte
Opleidingscoördinator
Erkend leerbedrijf
INSTALLATIEBEHEERDER RUUD MEIJS, VERPAKKINGSTECHNOLOGE ASTRID BESSEMS EN OPERATOR VATENHAL
HUB WETZELS
kenteq
MAART 2008