S
olumn
POSITIEVE FEEDBACK
GROETEN
UIT
ROEMENIË
DRINK VERANTWOORD
OF DRINK NIET
ZUID-AFRIKA VAART WEL BIJ ELEKTRO
NISCHE VERSCHEPINGSINFORMATIE
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Afgelopen donderdagmiddag had ik met de afdeling Purchasing Heineken
Nederland het jaarlijkse afdelingsuitje. Altijd leuk natuurlijk, een uitje.
Eerst met elkaar aan de slag en daarna een beetje ontspannen. Tenminste
dat dacht ik. Maar de organisatie had wat anders in petto: we werden onder
worpen aan een 'Dance Scan'.
Dat gaat als volgt: eerst moeten alle aanwezigen tegelijk een aantal minuten
dansen. Vervolgens danst instructeur Jan Pieter iedereen na en vertelt hij
wat hij daarbij voelt. Het is natuurlijk erg komisch om te zien hoe dat dansen
er voor een ander uitziet. Maar de aanwezigen zijn vooral onder de indruk
van Jan Pieter. Hoe is het immers mogelijk dat hij van meer dan 20 mensen
alle danspassen, bijzonderheden, gelaatsuitdrukking en houdingen na kan
doen, terwijl hij de hele groep maar een minuut of vijf kon observeren?
Daarbij komt nog dat Jan Pieter over iedereen een verhaal kan vertellen
waaruit blijkt welke competenties en gevoelens de persoon in kwestie heeft
en hoe dat alles in de organisatie past. Hoewel het verwoorden daarvan
meer dan twee uur duurt, hangt iedereen aan zijn lippen.
Hoe is het mogelijk om een groep meer dan twee uur te boeien? Volgens mij
komt dat omdat de instructeur in 'optima forma' bezig was met het geven
van positieve feedback. Positieve feedback motiveert en bindt mensen. Het
geeft energie. Feedback geven is aan iemand anders vertellen hoe zijn ge
drag door de ander wordt waargenomen, begrepen en ervaren. De feedback
betreft het waargenomen gedrag en niet de persoon! Als deze feedback ook
nog eens positiefis, dan stimuleert dat enorm.
Dat bleek ook na de 'Dance Scan'. Iedereen was
tijdens het diner na afloop nog vol van de feed
back. Er heerste een positieve sfeer en iedereen
was écht met elkaar in gesprek. Als we dit met
z'n allen verder kunnen uitbouwen dan belooft
2008 niet alleen een jaar van uitdagingen en
goede prestaties te worden, maar ook van een
goede en positieve werksfeer.
En dat na een paar danspassen...
's-HERTOGENBOSCH. In januari 2007 is
Roemenië bij de E uropese Unie gekomen. Dit
is de meeste recente van de vele veranderin
gen die het land heeft doorgemaakt sinds de
val van Ceausescu in 1989. Roemenië is een
land in beweging met veel uitdagingen. Ik
hoefde daarom niet lang na te denken toen
Paul Bleijs mijn interesse peilde voor een plek
als Brouwerijmanager in Roemenië.
Eind december zijn mijn familie en ik
afgereisd om ons voor de komende jaren te
vestigen in Craiova, een plaats in het zuiden
van Roemenië. De kinderen zitten inmiddels
op school en het zal niet lang duren voordat
zij ons vertellen wat die aardige buurvrouw
allemaal zegt. Roemeens is een Latijnse taal:
wel te begrijpen, maar toch lastig als je even
een praatje wilt maken.
Ook voor Heineken is Roemenië volop in be
weging. De biermarkt heeft de afgelopen paar
jaar een ongelofelijke groei laten zien (tussen
de 10 en de 20 procent per jaar), waardoor
ook hier de uitdagingen voor het oprapen
liggen. Vooral het PET-segment is hier erg
groot. In de vier brouwerijen die Heineken
op dit moment in Roemenië heeft, wordt dan
ook volop geïnvesteerd om de capaciteit voor
het volume te kunnen leveren, zonder de
Heineken-richtlijnen uit het oog te verliezen.
Zo verdubbelen we dit jaar de capaciteit in
de brouwerij van Craiova. Een mashfilter,
membraanfiltratie, een grotere PETTijn, een
nieuwe gistruimte en extra vergistingstanks
zijn slechts enkele van de investeringen die
nu, in de eerste maanden van 2008, worden
neergezet. Deze investeringen gaan hand in
hand met de uitrol van HACCP, ISO en LabStar.
Natuurlijk vergeten we ook hier in Roemenie
TPM niet. Ondanks alle operationele en inves-
teringsdruk zoeken we ook hier naar te elimi
neren verliezen. De ervaring die ik hiermee
in 's-Hertogenbosch heb opgedaan, komt erg
van pas. 'Copy with pride' noemen we dat!
Groeten uit Roemenië,
Onno van Drempt
Remco Schram business projectleider CS&L) en Jan Veenstra (project
manager IT HNL) komen net terug uit Zuid-Afrika. Daar realiseerden ze een
succesvolle koppeling tussen de SAP-systemen van Brandhouse Beverages
aldaar en Heineken in Nederland. Met die koppeling is Brandhouse in staat
efficiënter te werken en kunnen bijvoorbeeld bestellingen, leveringen en be
talingen gemakkelijker gecheckt worden en voorraden beter gemanaged.
's-HERTOGENBOSCH.
Brandhouse Beverages distri
bueert Heineken en Amstel in
Zuid-Afrika. Het is een samen
werkingsverband tussen Diageo
(de grootste distributeur van
sterk alcoholische dranken ter
wereld), Namibia Breweries en
Heineken. Met de SAP-koppeling
ontvangt de Zuid-Afrikaanse
distributeur dagelijks elektro
nisch de verschepingsinformatie
van Heineken. Vijf dagen nadat
een schip uit Nederland vertrekt,
krijgt Brandhouse de gedetail
leerde containerinformatie
elektronisch aangeboden via
een Logistieke Invoice File (LIF).
Daardoor is het aanmelden van
de containers bij de douane en
de juiste afwikkeling ervan ern
stig vereenvoudigd. "We missen
nu geen enkele container meer",
zegt Gray Ballentine, directeur
Supply bij Brandhouse Bevera
ges. "Tot voor kort was dat nog
wel eens anders."
brandhouse
Zeer content
Ballentine toont zich zeer in zijn
nopjes met de koppeling. "We zijn
zeer content met de service van
Heineken. De containerinforma
tie wordt direct in ons SAP-sy-
steem verwerkt en inkooporders
worden automatisch klaar gezet.
Eerst moesten we die handmatig
invoeren en dat waren er nogal
wat." De facturen van Heineken
worden tevens automatisch
gecheckt. Alle handmatige con
troles die ze bij Brandhouse eerst
moesten uitvoeren, kunnen nu
achterwege worden gelaten. "Het
bespaart ons enorm veel tijd",
zegt Ballentine. "We are extre
mely happy with what you guys
have done for us, cheers!"
Administratiefin goede
banen
HNS werd vorig jaar juni bena
derd door Joop Knuist om voor
Brandhouse de Logistieke Invoice
File (LIF) te bouwen.
\lQlf DIAGEO
De LIF moet de toenemende
stroom containers vanuit Neder
land administratief in goede ba
nen leiden. HNS deed dat eerder
voor Heineken USA. Hans van Zon
werd als projectleider benaderd
om dit proces vanuit Zuid-Afrika
in goede banen te leiden, mede
vanwege zijn ervaringen vanuit
Heineken USA. Remco Schram en
Jan Veenstra hebben dit project
namens Heineken Nederland
begeleid.
Doelstellingen bereikt
Vanaf juli vorig jaar is er door
verschillende afdelingen binnen
HNS (IT Heineken Nederland,
Order Management Team) en
Brandhouse Beverages hard
gewerkt om deze koppeling tot
stand te brengen. Eind november
is de eerste Logistieke Invoice File
verstuurd. In januari 2008 is de
koppeling afgerond en daarmee
zijn de doelstellingen van het
project bereikt.
Remco Schram, Jan Veenstra
Heineken
Begin februari ontvingen
alle medewerkers een
brief over het interne
alcoholbeleid en de
brochure Cool@Work.
Ook op intranet en
door middel van posters
wordt aandacht besteed
aan verantwoord
alcoholgebruik.
Wiggert Deelen: "Het kan niet anders
dan dat er bij een alcoholproducerend
bedrijf als Heineken aandacht is voor
verantwoord alcoholgebruik en ons
interne alcoholbeleid, zoals nu met
Cool@Work. De nadruk ligt daarbij bij
HNS zoals altijd op veiligheid en op het
nemen van je eigen verantwoordelijk
heid. De boodschap is dus niet nieuw.
Binnen onze brouwerijen staat veiligheid
hoog op de prioriteitenagenda. Alcohol
tijdens het werk is dan ook niet toe
gestaan. Na werktijd kan er uiteraard
wel een biertje worden gedronken, als het maar verantwoord
gebeurt. Op die verantwoordelijkheid wil ik de medewerkers van
HNS aanspreken. Denk aan je eigen veiligheid en aan die van je
collega's, maar ook aan je gezondheid en aan het imago van ons
mooie bedrijf!"
Drink verantwoord of drink niet
RECULI DE ACCi
Hubert te Braake
ONNO VAN DREMPT VOOR DE BROUWERIJ
IN CRAIOVA, ROEMENIË
Namihij Brpwcries Limited
By Horfiktu
6 ilDUUtt
.Pt 8o8_
MAART 2008