olumn TPM-COLLEGE OP DE HAS 2008 KENT EEN VOORSPOEDIGE START SURINAAMSE COLLEGA OP WERKBEZOEK F1 HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Terwijl het in de Limburgse brouwerij alle hens aan dek is om de dit jaar erg vroege carnaval tijdig te voorzien van voldoende bier, zijn we al weer druk bezig met het uitvoeren van de plannen voor 2008. Met het vizier op de KPI's die dit jaar extra aandacht vragen, zijn de eerste verbeterteams al weer volop aan de slag. TPM komt nu ook bij Brand goed op stoom. De route is duidelijk, we weten wat ons te doen staat! De rol van de operators hierin zal breder en uitdagender worden. Het is noodzakelijk dat ze meer grip krijgen op hun omgeving, zodat ze hun taken nu en in de toekomst beter te kunnen uitvoeren. Een aantal medewerkers is ook hard aan het werk om de opleidingsbehoefte in kaart te brengen. In januari nam ik deel aan een uitgebreide training voor de West- Europese managers, inclusief Group Supply Chain, over TPM. Het was erg interessant om te zien hoe onze collega's uit andere landen hiermee omgaan. Ook de manier van auditen en het organiseren van trainingen om deze audits af te nemen, waren een belangrijk onderdeel. Alles bij elkaar een uitdagend begin van 2008. Dat maakt de uitkomst van de onlangs gehouden Climate Survey alleen nog maar belangrijker. Daarmee kan namelijk beter in kaart worden gebracht hoe iedereen de veranderingen beleeft. Onze brouwerijen maken grote veranderingen door. Dit is de weg om onze organisatie verder door te ontwikkelen en in een stroom versnelling te houden. Terwijl ik dit schrijf op vrijdagmid dag 25 januari, valt het bericht over de overname door Carlsberg en Heineken in mijn mailbox. Over veranderingen gesproken! Toch mooi om dit allemaal samen te kunnen meemaken. Peter van Besouw Op dinsdag 8 januari jl. verzorgden TPM-coördinator Fred Waij en Technoloog Bart van Alphen van de brouwerij in 's-Hertogenbosch, op de HAS een gastcollege over TPM. HAS is de Hogere Agrarische School. s-HERTOGENBOSCH. De HAS had bij Heineken een verzoek voor een gastcollege gedaan in het kader van het studieblok kwaliteitszorg in de indu strie. Na een korte introductie door docent Leo Jan sen hoorden 33 tweedejaars studenten voedings middelentechnologie Fred een uiteenzetting geven over de verschillende aspecten van TPM. Wat houdt TPM precies in? Waarom is dit belangrijk voor de Nederlandse industrie en in het bijzonder voor Heineken? Uiteraard ging Fred ook in op de vraag wat TPM betekent voor Heineken in de dagelijkse gang van zaken, zoals het zelfstandig onderhouden van machines door operators en het continu bezig zijn met het tegengaan van verliezen. Bart van Alphen vertelde vervolgens hoe hij als technoloog op de afdeling Verpakken met TPM te maken heeft. De meeste studenten hebben geen concreet beeld van de taken van een technoloog op een brouwerij, laat staan van hoe die taken relatie hebben met TPM. Door het praktijkverhaal van Bart kregen de studenten een praktisch beeld van wat er momenteel aan ontwikkelingen plaats vindt binnen Heineken. Volgens docent Leo Jansen is het moeilijk om studenten enthousiast te krijgen voor het vakgebied kwaliteitszorg. Nogal eens bestaat het beeld dat een kwaliteitsmedewerker de hele dag met handboeken in de weer is. Door een beschrijving te geven van de dagelijkse werk zaamheden van bijvoorbeeld een technoloog als Bart, hebben de studenten hopelijk nu een meer realistisch beeld. Aan de vele vragen die gesteld werden, was te merken dat de studenten positief waren over het verhaal van hun gastdocenten. Eén van hen maakte zelfs van de gelegenheid gebruik om direct een stageplaats te regelen vanaf begin februari. Met de HAS is afgesproken dat dit initi atief zeker een vervolg krijgt; het draagt enorm goed bij aan een goede aansluiting tussen school en praktijk. Dankzij de inzet van de pilaarleden en andere collega's is een aantal zeer succesvolle teams afgerond en zijn diverse langlopende teams - als een opleiding langer duurt - gestart. Het team onder leiding van Peter Zandvliet werd in de audit zelfs 'een voorbeeld voor de brouwerij' genoemd omdat ze bijna alle stappen On Time In Full hebben afgerond! Ook het T&E-bord werd volledig herzien. De informatie die daar op hing was verouderd en de samenhang tussen de verschil lende informatiesheets was niet altijd even duidelijk. Het bord vormt nu de trots van de T&E-pilaar." TPM-methodiek Fons Jacobs heeft het team met de inhoud geholpen: "De teamleden moesten zich eerst de TPM-methodiek eigen maken. Door de komst van zoveel nieuwe pilaarleden was de TPM-kennis in het begin onvoldoende. Ze zijn dus bij mij op training gegaan. Daarna zijn we teams gaan draaien, zoals de Competence Gap Reduction-teams. Dat gebeurt als er geen standaard training voorhanden is en er een nieuwe training moet worden ontwikkeld. Hierbij hebben we naast de theorie achter de methode ook geleerd hoe we de methode praktisch toe kunnen passen. TPM moet natuurlijk, de regels in acht nemende, bovenal gericht zijn op de praktijk." Vervolgstappen "TPM moet nog meer naar de vloer", vervolgt Fons. "Dat betekent dat we de komende tijd meer medewerkers zullen betrekken in de teams. We willen graag een bredere betrokkenheid creëren en meer aansluiting zoeken bij de andere pilaren. Nu de basis van de T&E-pilaar staat, wordt het belangrijk dat we onze deployments - in dit geval het verlies als gevolg van een onbrekende vaardigheid of een achterstand in de opleiding - vanuit de andere pilaren helder voor ogen krijgen." Floor besluit: "Nu we goed zijn opgestart, zijn we in staat de medewerkers steeds sneller te helpen. We hopen dan ook dat vanaf nu alle opleidings- aanvragen - te vinden op de Opleidingensite op intranet - via HR, bij de T&E-pilaar binnen komen. Dan kunnen we met zijn allen gericht werken aan de ontwikkeling van de medewerkers." Ruben Ravenberg werkt sinds juli 2007 als Packaging Team Leader bij de Surinaamse Brouwerij NV. Hij is onder de indruk van de wijze waarop zijn nieuwe werkgever bezig is de prestatiegerichtheid te bevorderen. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor training ontwikkeling. In overleg met zijn manager Duncan Moser besloot Ruben om eind december vorig jaar een leer-/werkbezoek te brengen aan de brouwerij in 's-Hertogenbosch. Hieronder doet Ruben zelfverslag van zijn werkbezoek. 's-HERTOGENBOSCH. In alle opzichten is Heineken 's-Hertogenbosch groter dan de Surinaamse Brouwerij. Om een voorbeeld te noemen: in Suriname produceren we 140.000 hectoliter bier per jaar, 's-Hertogenbosch 'doet' bijna 7.000.000 hectoliter per jaar. Tijdens mijn bezoek heb ik gezien dat ik me als Team Leader meer moet gaan bezighouden met het organiseren en structu reren van het werk, dan met het leren bedienen van machines. Ook zie ik dat er veel met de operators wordt gesproken over hun werk en dat die gesprek ken ook worden vastgelegd. In Suriname is het zo dat we met operators te veel praten over discipline. Ook valt me het niveauverschil op met onze opera tors in Suriname. In 's-Hertogenbosch controleert één operator meerdere machines, terwijl in Suri name op iedere machine minstens één operator zit. Het niveau van instroming speelt hierbij een belang rijke rol. Ik zie ook dat in 's-Hertogenbosch operators alles op de computer registeren (MES); in Suriname zijn we lang niet zover dat we dit systeem kunnen gaan implementeren. Ook merk ik dat de mensen in 's-Hertogenbosch erg TPM-minded zijn. Ik kijk met veel bewondering naar de ombouwtijd die hier op 10 minuten ligt, waar we in Suriname 30 minuten nodig hebben voor een ombouw. Enkele aspecten die ik graag meeneem, zijn onder andere het openen en omschenken van alle lowfill bier in de hal, het plegen van een voorinspectie op alle retourflessen vóór de uitpakmachine, het ontwikkelen van ombouw- en opstartformulieren voor alle machines en het regelmatig uittesten van alle noodstops. Al met al was mijn periode in 's-Hertogenbosch kort, maar zeer leerzaam. Ik heb een veel beter beeld gekregen van wat het werk van teamleider inhoudt. Ik dank iedereen voor zijn of haar bijdrage aan mijn bezoek en ik wens u allen een Godsrijkelijke zege ning toe. Nogmaals bedankt en tot...! vervolg van pagina 1 RUBEN IN HOLLANDSE SFEREN FEBRUARI 2008

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2008 | | pagina 2