VIJF VRAGEN OVER DE WORTSTRIPPERI - 4 m ■M v A OPBOUW MULTIPACKER SCHUBERT START IN JANUARI TPM-audit december 2007: Brouwerij Zoeterwoude goed op schema! HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS |T| Op 19 september 2007 werd de wortstripper door het dak van de brouwerij in Zoeterwoude gehesen. De veelbelovende nieuwe innovatie gaat de brouwerij veel energie besparen en daarmee de uitstoot van CO2 terugbrengen. Na een periode van installatie en testen werd de wortstripper in januari door de afdeling Brouwen in gebruik genomen. Rayonmanager Brouwen, Jean Dohmen, beantwoordt vijf vragen over de gloednieuwe installatie. ZOETERWOUDE. Waarom heeft de brouwerij Zoeterwoude de wortstripper aangekocht? "Primair omdat de wortstripper veel energie gaat besparen, waardoor de kosten omlaag gaan en ook de uitstoot van CO2 wordt teruggebracht. Uiteraard helpt deze innovatie ons ook om costleader en voorbeeldbrouwerij te zijn. Als bierbrouwer willen we alert en actief meewerken aan een beter milieu om ons heen. Het merk is groen, de brouwerij Zoeterwoude ligt fysiek in Het Groene Hart, medewerkers hebben een groen hart, maar we willen ook een groene brouwerij worden!" Hoe werkt de wortstripper precies? "Normaal koken wij onze wort in het brouwhuis. Wij wilden de kooktijd terug brengen om meer energie te besparen. Maar de kooktijd is ook nodig om de wort van ongewenste aromastoffen te ontdoen. De wortstripper biedt daar een oplossing voor. Aan de onderkant van de wortstripper jagen we stoom van beneden naar boven en aan de bovenkant laten we wort naar beneden lopen. Het druppelt naar beneden door gaatjes in verschillende schotels. Wij noemen dat het 'stripeffect' of het 'Heineken Schwencke-proces'. We kunnen op deze manier korter koken en energie besparen, zonder verlies van kwaliteit. Een mooie bijkomstigheid is dat de afgassen via een warmtewisselaar wordt afgevoerd, dus ook die energie wordt hergebruikt." Waar staat het 'Heineken Schwencke- proces' voor? "Kirsty Schwencke is werkzaam binnen Research en Innovation bij Heineken. De innovatie is door haar bedacht, er is ook patent op aangevraagd. Daar was Heineken zo trots op dat het proces naar haar is vernoemd." Is Zoeterwoude de eerste brouwerij die een wortstripper heeft? "Nee, wij zijn de tweede Heineken-brouwe- rij. De eerste wortstripper werd in Mons en Barouil in Frankrijk geïnstalleerd. Daar zijn de eerste proeven gedaan en vond de validatie plaats. Kirsty heeft dat hele maal begeleid. De innovatieve toepassing is helemaal nieuw in de industrie. Omdat Zoeterwoude zo'n grote brouwerij is, ben ik er zeker van dat het een grote spin-off naar andere brouwerijen zal krijgen." Werkt de wortstripper al? "Ja, hij is in januari in gebruik genomen. Het is een complexe installatie, dus het kostte veel tijd om hem te installeren, op te nemen in de automatisering en in bedrijf te nemen. Er zijn veel disciplines druk mee geweest zoals de afdeling Nieuwbouw, de technologen van de Bedrijfstechnologische Dienst, de productieafdelingen, R&I, de leverancier, onderaannemers. Ondanks de vele partijen verliep de samenwerking ge structureerd en gedisciplineerd. We zijn nu aan het finetunen en de operators worden binnenkort opgeleid om ermee te werken. De afdeling Brouwen schrijft momenteel zelf een praktische handleiding voor de operators aan de hand van boeken van de leverancier." Tussen 12 en 14 december is de brouwerij Zoeterwoude door Luca Lecchi (Efeso- consultant) geaudit in opdracht van Group Supply Chain. Met een gemiddelde stijging van 10 punten per pilaar, hebben we met zijn allen laten zien dat we weer een goede stap vooruit hebben gemaakt in de ontwikkeling van TPM. ZOETERWOUDE. De auditor heeft de waardering uitgesproken voor de keuzes die door de pilaren gemaakt zijn. Sommige pilaren hebben laten zien dat door een verdieping van de basisstappen van de route, een meer gerichte ondersteuning van de organisatie kan worden gerealiseerd (soms is een stapje terug een stap vooruit). Dit heeft zich geuit in een stijging van gemiddeld 10 punten per pilaar. De totaalscore van de brouwerij is daarmee uitge komen op 77 punten en dat is in lijn met de plannen die de brouwerij heeft gemaakt. We staan nu op de zevende plaats in de lijst van brouwerij-auditscores binnen Heineken. De auditor is ervan overtuigd dat de pilaren een gezonde basis hebben voor een verdere expansie van de TPM-tools binnen de organisatie. Dit is ook het advies dat hij de brouwerij meegaf: zorg datje de tools die ontwikkeld zijn, gebruikt in de volle breedte van de organisatie. Al met al een bijzonder goed resultaat waar iedereen aan heeft bijgedragen en waar iedereen trots op kan zijn! FonsJacobs TPM Manager Zoeterwoude Paul Bleijs sprak in zijn nieuwjaars- speech al over 'het technologische neusje van de zalm'. De Multipacker Schubert, zo heet de nieuwe verpakkingsmachine die de brouwerij in 's-Hertogenbosch in januari in gebruik neemt. Met zijn 26,6 meter lengte en 3 meter breedte is de Schubert meteen een van de langere verpakkingsmachines binnen de afdeling Verpakken. 's-HERTOGENBOSCH. De nieuwe machine gaat een rol spelen bij het verpakken van flessen in 4, 6 en 12 pack formaat. De machine wordt geplaatst op colonne 16B Rayon Fles. Ze vervangt de Clusterpacker Ariës en de Traypacker Involvo. Leverancier is de firma Schubert, een machine bouwer uit het Duitse Crailsheim. Deze firma heeft een naam opgebouwd met geavanceerde verpakkingsmachines vol met robottechniek. De machines werden al gebruikt voor het verpakken van zaken als snoepgoed, repen chocola, koekjes, medicijnen, vaatwastabletten, printer cartridges, afbakbroodjes, medicinale spuiten et cetera. Dat de machine nu ingezet wordt voor de verwerking van glazen bierflesjes is echter nieuw. Bij de keuze voor deze machine speelde mee dat Heineken niet gebonden is aan één kartonleverancier. Bij andere aanbieders ligt vaak contractueel vast wie de karton mag leveren. Een ander argument is dat de Multipacker direct na ombouw op rendement komt zonder dat nog allerlei afstellingen nodig zijn. Na elke ombouw is één druk op de startknop voldoen de om de productie probleemloos te starten. Hoewel er tijdens de bouw en de test van de machine een aantal beren op de weg kwam, is inmiddels de FAT (Factory Acceptance Test) in Crailsheim met succes doorlopen. Tijdens die test moet elk product vijf maal zonder problemen door de machine lopen. In totaal doorlopen zo'n 600 flessen de machine per product. De machine zal nu in Crailsheim gedemonteerd worden en vervolgens in 's-Hertogenbosch weer opgebouwd worden. Voor elk product is dan nog twee tot drie dagen nodig om de machine goed in te regelen. De planning is dat we in week 5 de eerste productie gaan draaien. Met de opleiding is inmiddels ook begonnen. Een aantal allrounders en besturingstechnici is een aantal dagen op cursus geweest bij de firma Schubert. Na plaatsing van de machine wordt ook op de brouwerij nog een aantal operators en technici opgeleid door instructeurs van Schubert. Daarbij is een tolk aanwezig om mogelijke taalproblemen te voorkomen. Deze opleidingen vinden plaats in het leslokaal én aan de machine. Ze bestaan uit een theoretisch en praktisch gedeelte. JEAN DOHMEN DE WORTSTRIPPER JANUARI 2008

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2008 | | pagina 5